PP23: Editors kent het klappen van de zweep

Pinkpop-huisband heeft losse heupen

Zo hey, de echte Editors-fan (en dus ook de doorgewinterde Pinkpop-ganger, dit is de zesde keer dat die band er staat sinds 2006) hoort het meteen: er mag gedanst worden. Vanaf startschot ‘Strange Intimacy’ swingen de heupen van Tom Smith als nooit te voren. Belangrijke spil in die nieuwe sound van de Britse band is die baardige dude rechtsachter Smith. Het is Benjamin John Power (aka de intense elektronicaproducer Blanck Mass aka die ene van Fuck Buttons), en hij hielp in 2018 al mee met het produceren van album Violence, maar zijn versie van de plaat werd aanvankelijk afgekeurd. Het was ze allemaal iets te heftig, te elektronisch. Maar uiteindelijk besloten Tom Smith en de zijnen: hey, dit is toch de weg voorwaarts voor de band, en Power trad zelfs toe tot de band met nieuw album EBM. Officieel betekent het Editors/Blanck Mass, maar niet geheel toevallig ook de afkorting van ‘electronic body music', opzwepende duistere synthpop uit de jaren tachtig en negentig. Nitzer Ebb, Front 242, DAF. Meer Depeche Mode dan de kwezelarij van Joy Division en Interpol, zeg maar.

Die drive hoor je vandaag direct in nieuwe songs als ‘Heart Attack’ en ‘Picturesque’, lang uitgesponnen tunes met zweepslag-drums, zwierige synths en stevig overstuurde kicks met de hartslag van de nacht. ‘Strawberry Lemonade’ krijgt zelfs nog een knorrende acid-lijn en het geluid van rinkelend glas mee. Ze spelen welgeteld vijf liedjes van die nieuwe plaat, maar die leggen het natuurlijk stuk voor stuk af tegen de Greatest Hits die Landgraaf inmiddels kan dromen. Editors kent het klappen van de zweep: voor ‘Munich’ gaan alle wijsvingertjes richting Smith- en hij geeft ‘mwoah!’ een kusje terug. ‘An End Has A Start’ vlamt al vroeg in de set, ‘Papillon’ is het slot. Opmerkelijk: wél Seal-cover ‘Killer’ en helaas geen ‘Smokers Outside The Hospital Doors’, terwijl de show van 70 minuten best nog zo’n herkenningspunt kon gebruiken.

HET MOMENT:
‘Come oooooon, Pinkpop!’, beveelt Smith in afsluiter ‘Papillon’. ‘Put your hands up.’ Uw wens is ons bevel: wij veranderen in een oceaan van klappende handen.

Kijk bijna het gehele optreden HIER terug.

NTR, VPRO en BNNVARA verslaan Pinkpop op 3FM, NPO2 extra en 3voor12.vpro.nl/pinkpop. Op TV (NPO3): zaterdag 17 juni (22-23:30 uur) en zondag 18 juni (20:15-23:15 uur).

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12