Waar gaan we naartoe, waar gaan we naartoe, waar gaan we naartoe? Het programma van de vijfdaagse dance-marathon van Amsterdam Dance Event kan nogal overweldigend zijn, met letterlijk honderden feestjes is het lastig het overzicht te bewaren. Daarom hebben we deze ultieme tiplijst voor je samengesteld: per dag de drie allerbeste feesten, plus alle andere coole feesten per dag. Dit is je kieswijzer voor ADE 2024.

Woensdag 16 oktober

Tomorrowland presents Afterlife @ Ziggo Dome

O.a. Anyma, Tale of Us, Colyn (22.00-06.00)

Ook wij tuimelen soms in het Instagram-algoritme van spectaculaire dance-visuals. Wauw, wat een lijpe bionische engel! Wat een indrukwekkende robot die daar Grimes in de hand pakt en optilt. Sinds Matteo Milleri van Tale of Us ook soloproject Anyma is gestart, is hun hyperserieuze larger-than-life-EDM-techno nog eens een stuk populairder geworden. Deze eerste Anyma-show in Nederland is dan ook de hotste ticket in town tijdens ADE. Want besef: Anyma is zelfs zo hot dat-ie de spectaculaire Sphere-stage in Las Vegas zal aandoen rond oud & nieuw. Belooft kortom spectaculair te worden, máár je moet wel zin hebben om richting een mega-scherm te gaan staan dansen met een paar duizend telefoons in de lucht.

Kijk: Anyma op Afterlife Tulum 2023 

Feels Right @ Parallel


O.a. Jarreau Vandal, Chamos, Jolani Jhones b2b Tida Kamara, BIJI (23.30-05.00)

Waar vind je op de woensdag meer fun dan in Parallel? NERGENS! Amsterdammer Jarreau Vandal is een grote bom aan levensvreugde, hij is zo’n gast die op hoge snelheid van 2step en bass-heavy breakbeats naar baile funk, hiphop en gqom gaat. De dj’s die hij heeft uitgenodigd zijn, net als hijzelf, gek op verrassende pop-edits en curveballs.

Luister: Jarreau Vandal @ vandalized Londen 2023

Floating Points live @ Melkweg

Floating Points, Ela Minus (18.00-22.00)

Voordat Four Tet een bondje sloot met Fred again.. en Skrillex, had hij een veel cooler verbond met dj’s/producers Floating Points en Caribou. Stuk voor stuk dj’s die Britse clubcultuur verweven met krautrock, jazz, ambient en soms ook indiepop. Ze staan alledrie los op Amsterdam Dance Event, en bij Floating Points mag je het grootste experiment verwachten: hij wil nog wel eens een stevig potje gaan staan fröbelen, maakte ook een prachtplaat met saxofonist Pharoah Sanders, maar nu staat-ie live op de bühne met het weer behoorlijk clubby Cascade. Ook een mooi voorprogramma in de vorm van Ela Minus

Luister: Floating Points - Cascade 

Meer tips

Awakenings & Daddycation @ Gashouder (18.30-22.30): Afgelopen jaar was Marlon Hoffstadt onze grote ADE-topper. Inmiddels zijn we doodgegooid met zijn daddy-house, máár toch wel heel benieuwd wat hij met deze Awakenings-productie gaat neerzetten.

Primal Instinct @ Elementenstraat (22.00-06.30): Echt al klaar om tot het gaatje te gaan op dag nul? Ga dan knallen op deze mooie techno-nacht met o.a. Blawan, D. Dan en de allereerste live-set ooit voor Funk Assault. 

Oi! @ Paradiso (23.50-05.50): Welja, Paradiso blaast dubstep/grime-feest Oi! nieuw leven in met de Nederlandse OG’s Gomes en Brutuzz, naast ook dubstep-iconen Skream en Benga. 

One Eye Witness @ Radio Radio (23.00-05.00): Mag het wat cooler? Een lekker overzichtelijk feestje (drie dj’s, één booth) in Radio Radio, rondom Kalihari Oyster Cult-labelbaas Rey Colino (voor liefhebbers van spannende, melodische techno en trance, met een been in de jaren negentig) met ook DJ Masda en local Kyra Khaldi. 

Eefje de Visser @ Van Gogh Museum (20.30-23.00): Wat het precies met dance van doen heeft? Dat weten we ook niet precies, maar Eefje speelt akoestisch in het Van Gogh (en dat is haar eerste echte show sinds de release van prachtplaat Heimwee!). 

Donderdag 17 oktober

Polifonic x Love on the Rocks @ Skatecafé

O.a. Alex Kassian, Paramida, Jennifer Loveless, Interstellar Funk, Sandrien, Naone (17.00-03.00)

Berlijns label Love on the Rocks is zo’n beetje het tegenovergestelde van wat mensen vaak associëren met de techno-hoofdstad: speelse, vrolijke en luchtige house met snufjes balaeric en progressive, en vooral bomvol zonlicht. Dit belooft kortom een feest dat tintelt als een glaasje cava met ijsklontjes. Luister dan hoeveel liefde Alex Kassian bij elkaar samplet op dit house-anthem!

Kijk: Alex Kassian b2b Paramida

 

DGTL ADE: Caribou @ NDSM Warehouse

Caribou (live) & Elkka (dj-set) (18.00-21.30)

Wat heeft Dan Snaith alias Caribou alias Daphni (vooral sinds album Swim in 2007) toch een onvoorstelbare reeks knuffelindie-house-whatever-anthems gemaakt. Muziek om elkaar bij in de armen te vallen, zijn liveshows zijn altijd sterk en de liedjes die al van zijn aanstaande album Honey zijn verschenen, smaken naar meer. 

Luister: Come Find Me

United Identities @ Doka

Carista, Charmaine, Dean Bryce, Richard Akingbehin (23.00-06.00)

Deze zomer sloot ze nog gewoon de mainstage van Dekmantel af, ze was on fire op Draaimolen en samen met Elias Mazian en Job Jobse kreeg ze de eer om de ALLER-laatste set in het Muzieklokaal (in De School) te draaien, maar haar labelparty United Identities doet Carista gewoon trouw in het bescheiden kelderclubje Doka (waar nog geen 200 man in past!). Voor liefhebbers van soulvolle house en swingende techno.

Luister: Carista op Draaimolen 2023

meer tips

Live From Earth @ Lofi (22.00-08.00): Een wonderlijke berg aan b2b’s, waaronder Daria Kolosova b2b DJ Gigola, Ellen Allien b2b MCR-T en Boys Noize b2b MRD?!  

Barry Can't Swim @ Paradiso (19.30-23.00): Op Lowlands kreeg de kleurenhouse van deze sympathieke Schot al een uitpuilende tent.  

Clone Records @ Club RAUM (23.00-??.??): Een wat serieuzere techno-nacht in queerclub RAUM, dj’s als Wata Igarashi en DJ Stingray zag je hier nog niet eerder. 

Private Hearts Club @ Radio Radio (23.00-06.00): Nog altijd verliefd op de housey selecties van Elias Mazian, kom vroeg om ook nog wat mooie liedjes te horen. 

Vrijdag 18 oktober

Breakfast Club & Nachtdigital @ Pllek

O.a. Akua b2b Francois X, Danielle b2b Elias Mazian, Fadi Mohem b2b Victor, Ogazón b2b Roman Flügel, Vlada. (16:00-03:00)

Breakfast Club focust niet meer alleen op de ochtendfeestjes, maar heeft een hele marathon aan evenementen voor ons in petto. Deze matinee gaat al vlak na de Cup-a soup van start, in samenwerking met het Duitse Nachtdigital-festival. Hier kunnen de bezoekers elkaar nog in de ogen kijken. Of met blik richting de decks gaan, want daar gaat ’t varieren. In Pllek zullen heden en verleden in elkaar grijpen in een trip van introspectieve house tot neongroene acid en scherpe techno.

Luister: Elias Mazian @ Nachtdigital podcast

Awakenings Upclose presents Four Tet @ Gashouder

Four Tet en Saoirse (15:00-21:30)

Hij komt, hij komt. En niet voor een kleintje. De vloer van de Gashouder is de late middag en vroege avond voor Four Tet. Met Fred again.. en Skrillex veranderde hij toch een beetje in een trol, maar laten we niet vergeten dat Kieran Hebden al twee decennia in het vak zit en veelal geweldige dj-sets doet. Dat wordt vier-en-half uur duiken in het hoofd van Hebden. Hopelijk met lichtshow die de mooiste sterrenhemel overklastl. 

Luister: Four Tet Essential Mix 2018

Into The Woods @ NDSM

O.a. Anetha, Bad Boombox, Estella Boersma, Fafi Abdel Nour, FJAAK, Gabrielle Kwarteng, Marcel Dettman, MCR-T, Narciss, NIKS, Philou Louzolo, Reznik, SPFDJ, Stranger (12:00-23:00)

De hallucinerende bomen die onlangs nog in Amersfoort stonden tijdens de zonnige Into The Woods-editie worden nu weer in Amsterdam geplant. Het is ook hopen op lekker weer op de NDSM-werf, waar genoeg spannends tussen de aangeklede vrolijkheid opduikt. Mooie mix van de nieuwe generatie speelse house-figuren (Narciss, MCR-T) en oudere garde (extra veel zin in de set van Berghain-resident Marcel Dettman die de techno uit de donkerste gangen van Berlijn meeneemt). 

Kijk: Narciss Boiler Room 2024

meer tips

VBX @ Lofi (23:55-08:00): De vrijbuiters van VBX zijn op ADE all over the place, maar het feest begint hier, in de Lofi die de Club en de Colorfloor opengooit. Underground house, techno en sprankelende minimal, en waarschijnlijk even lekker pieken bij Ogazón, Ryan Elliott, Shanti Celeste en Peach.

Palms Trax @ De Bajes (23:00-06:00): ‘I’m loving Dj’ing so much at the moment I just thought to do the whole damn thing,’ schrijft Palms Trax op Insta over zijn zeven uur durende set in De Bajes.

Jeff Mills presents: Tomorrow Comes The Harvest @ Paradiso (20:00): Detroit techno-veteraan Mills en keyboardspeler Jean Phi Dary deden dit project oorspronkelijk met Tony Allen, maar na zijn overlijden is de virtuose Prabha Edouard bij het improvisatie-collectief gevraagd. 

Leon Vynehall + Niks + Pangaea @ Radio Radio: Driemaal UK en driemaal raak op het Westergasterrein. En een match want Leon Vynehall was een paar maanden geleden nog in Radio Radio met z’n net zo dansbare als onderzoekende set die van experimentele klank tot euforische house gaat. 

Planet Delsin @ De Melkweg (23:00-06:00): Delsin Records strijkt neer in De Melkweg. Oftewel: de hypnotiserende diepte in met met Tammo Hesselink, Mattikk, Machine Woman, Artefakt en .VRIL (live). 

Tribes @ Paradiso (23:55-07:00): Je gaat nergens op ADE zo’n mooie mix van amapiano, afrohouse, afrotech, gqom en andere Afrikaanse diaspora-sounds horen. Met o.a. Viva, Mörda, Cincity b2b JAMIIE, Dlala Thukzin, Lemon & Herb.

Zaterdag 19 oktober

KI/KI all day long @ Bajes Amsterdam

O.a. KI/KI & ???

Hard trance superster KI/KI is zo populair dat ze in haar eentje een line-up kan vullen. Vorig jaar deed ze dat ook, maar toen betekende KI/KI ‘all night long’ een aaneenschakeling van coole gasten, van credible club favorieten als Nene H en Mama Snake tot… Armin van Buuren! Goh, wat stonden die twee naast elkaar te glunderen en wat ging het dak van de voormalige Bijlmer Bajes eraf. Afgelopen maand stond ze op Draaimolen nog naast VTSS en Special Request, onder het motto: als je wint heb je vrienden. KI/KI all day long dus, maar vast niet all by herself.

Luister: KI/KI met VTSS

Weekender @ RAUM

O.a. ISAbella, Fafi Abdel Nour, DVS1, Angel D'Lite en Job Jobse (za 15.00 - ma ??.??)

Wie vult het grote gat dat de School achterlaat naar zijn sluiting? Waar kun je het hele weekend dansen op ADE zonder te stoppen? Nou, dat kan in de club die vorig jaar nog knarsetandend langs de zijlijn stond, wachtend op een vergunning. RAUM, de nieuwe speelplaats van de mensen achter Spielraum. De queerclub debuteert op ADE met een weekender vol scherpe house en techno.

Luister: ISAbella met Gabrielle Kwarteng op Dekmantel 

 

 

DGTL x Brutalismus3000 @ NDSM Scheepsbouwloods

O.a. Brutalismus 3000, Boys Noize, DJ Hyperdrive, Rebekah, Alcatraz (23.00-07.00)

Een jaar geleden op ADE had nog niemand van Brutalismus 3000 gehoord, maar inmiddels is dat anders. Afgelopen augustus speelde het Duits-Slowaakse duo de Lowlands Heineken tent ondersteboven met hun ruwe wave EBM beuktechno vol absurdistische slogans. Daar ging nog één keer het dak eraf voor het einde van het festival. DGTL acht Brutalismus klaar om een hele avond te dragen. Als een op hol geslagen toverbezem door de technoscene.

Luister: Brutalismus 3000 in Berlijn 

 

Breakfast Club @ RADION


O.a. John Talabot, Marcel Dettmann, Nicolas Lutz, Ogazón, Marie K

Na een paar jaar zwerven keert Breakfast Club terug op het oude honk: betonnen bunker RADION, een plek waar je je ook overdag in een gitzwarte nacht waant. Breakfast Club is het kwaliteitsfeest voor de doorhalers en de vroeg-opstaanders, vanaf 8 uur 's ochtends is het aan, en je bent lekker op tijd voor het diner weer thuis. Met een paar vaste gasten, zoals trouwe hond John Talabot en Uruguayaan Nicolas Lutz, die allebei al excelleerden op de post-corona heropening in dezelfde RADION.

Luister: Nicolas Lutz met Craig Richards op Love International 

 

meer tips

Machinedrum + @ Sexyland World (23.00-04.00): In zijn eentje staat Machinedrum bekend om zijn grillige, bassy elektronica. Op deze avond laat hij zijn wendbare muziek botsen op die van Salvador Breed, Holly en Thys. Geen headliners, wel fun.

Tjade presents Agrio Club @ Lofi (23.55-08.00): House-dj Tjade zorgde vorig weekend nog voor opstoppingen als afsluiter van Into The Woods. Op ADE host hij een feest met zijn label Agrio.

PARDON @ Parallel (23.59-06.00): De charismatische UK bass dj Anz staat aan het roer van dit laagdrempelige feest. Ze staat bekend om haar energieke muzikale keuzes en de drive waarmee ze die brengt. 

Giegling @ Multipla (22.00-maandag): Het Duitse label Giegling staat bekend om zijn vinyl-only releases maar vooral om zijn eindeloze marathonsessies met mooie melancholische clubmuziek.

Audio Obscura x Innervisions @ Raw Factory (13.30-13.30): Net als de laatste paar jaar neemt Audio Obscura zijn intrek in het G-star gebouw net buiten de ring. Hun piece de résistance van dit jaar is een 24-uurs met het label van Ame en Dixon. 

Intercell x Narciss @ Levenslang (12.00-22.00): vorig jaar bracht Intercell ADE de ultieme ontlading met de ontluikende superster Marlon Hoffstadt en zijn fun-trance. Dit jaar vlammen ze vrolijk door met genregenoot Narciss. 

STOOR @ Paradiso (16.00-23.59): Inmiddels een solide traditie in Paradiso, deze urenlange live jam van techno grootheden, geleid door Speedy J. Met deze editie ook jonger talent als Nene H en Mary Lake.

Zondag 20 oktober

CODA @ Lofi

O.a. Clarisa Kimskii, Quelza, DJ Nobu, Oscar Mulero, Jane Fitz (14.00-08.00)

‘De coda v / m. (muziek) 'het deel van een muzikale compositie dat zich na de climax van het stuk afspeelt’. Voor CODA sluiten de collectives Pax Romana en Ratherlost de handen ineen om ADE een waardige afsluiting te geven. Met een super credible line-up en een sterke underground achterban is dit de natte droom van elke technofanaat. Dit feest is het waard om je kruit voor te bewaren op de laatste dag van ADE. 

Luister: Quelza @ Ratherlost 2023 

STOOR @ Paradiso

O.a. Speedy J, Rødhad, Steffi, Kangding Ray, DMX crew (16.00-23.59)

Speedy J en de STOOR-crew keren terug naar Paradiso voor weer een hardware jamsessie van maar liefst 8 uur lang. Het klinkt misschien een beetje langdradig en moeilijk, zo’n lange geïmproviseerde techno livesessie met alleen maar hardware machines, maar samen met de stagedesign en licht van Karl Klomp is dit een audiovisuele ervaring gemaakt door ware kunstenaars. Vorig jaar een megagroot succes en dit jaar zal er met technogigant Rødhad en Panoramabar-resident Steffi niet voor onderdoen. 

Kijk: STOOR Live in Paradiso - ADE  2023

 

Strangelove @ Bijlmerbajes

Job Jobse, Gabrielle Kwarteng, Lola Edo, Bitter Babe (14.00-23.00)

Wat is nou ADE zonder Job Jobse? Dit jaar organiseert de dj zijn Strangelove-feest weer in de bloedhete ruimte in de Bijlmerbajes, waar het vorig jaar ook al zweet regende tijdens de KI/KI all-nighter. Samen met Gabrielle Kwarteng, Bitter Babe en Lola Edo zal deze dag niet minder heet worden. Verwacht een eclectische mix van house en trance, variërend van opzwepend tot euforisch, met een focus op energieke ritmes en lekkere grooves.

Luister: Gabrielle Kwarteng op Lentekabinet 2023

meer tips

Breakfast Club @ Radion (08:00 - 18:00): De laatste van deze ADE Breakfast Club Triatlon voor als je maandag gewoon weer vroeg (en niet al te brak) op kantoor moet zijn. Met o.a. Avalon Emerson, Call Super, Peach en Tsepo. 

Intercell x Benwal @ H7 Warehouse (12:00 - 01:00): Deze zomer had Benwal ook al de eer om de zomerclosing van Intercell te doen, nu mag hij ook nog eens ADE afsluiten en dit doet-ie met o.a. Benny Rodrigues, Kyle Starkey en Club Angel.

Slapfunk @ BRET (Zondag 23:59 - Dinsdag 04:00): Voor de mensen met de heeeeele lange adem en die maar niet naar huis te schoppen zijn; bij Bret kan je maandag tot diep in de nacht nog de blaren op de voeten dansen met Slapfunk.

Breakfast Club Blue mondag (maandag 06.00-??:??): Huh?! Die gekke lui van Breakfast Club weten ook van geen ophouden. Van maandagochtend (wanneer de gewone mensen alweer naar kantoor gaan) tot diep in de nacht kun je nog een laatste rondje ontbijt-raven in de Benelux Bar, met o.a. KOOLT, DJ Sweet6teen b2b Tsepo, Adiel en Caim.