3voor12 Tilburg

Fable Dust verkent innerlijke ruimte op videoalbum ‘The Light-Forsaken Plains In The Cosmos Of My Thoughts’

Niels Duffhues voegt beeld aan instrumentale soundtrack toe op opvolger van ‘The Man Who Came Out Of The Storm’

Enige jaren geleden besloot de Bossche artiest Niels Duffhues, die daarvoor actief was geweest als schrijver en uitvoerder van donkere, verhalende liederen, het bestaan als singer/songwriter voorlopig achter zich te laten om zich te concentreren op het uitdiepen van de verhouding tussen zijn bedachtzame melodieën op gitaar en filmbeelden in zwart/wit. Onder de noemer Fable Dust verscheen in 2014 de plaat ‘The Man Who Came Out Of The Storm’, gevuld met instrumentale stukken die live vaak van stemmige projecties voorzien werden. Bij het dit jaar uitgebrachte tweede werk ‘The Light-Forsaken Plains In The Cosmos Of My Thoughts’ zijn die beelden zelfs reeds bij de spaarzame klanken inbegrepen.

Zoals de uitgebreide titel al doet vermoeden, wordt het album gekleurd door een sombere sfeer van beschouwelijkheid en introspectie. Geheel van licht verstoken is de serie video’s bij het negental nummers uiteraard niet, aangezien we wel nog iets te zien moeten krijgen, maar scènes als die van een eenzaam paard bij een al even solitaire voormalige fabrieksschoorsteen communiceren wel een stemming van weemoed en verlatenheid. Verder valt een voorkeur op te merken voor uitgestrekte vlakten, zij het van water zoals bij opener ‘Souk’ of van zand als in slotstuk ‘The Plan (Under The Sun)’: de rimpelingen van beider oppervlakken resoneren krachtig met het lang nazingende, bezwerende getokkel op de gitaar. Hier en daar flakkert het gedempte innerlijke vuur wat sterker op, bijvoorbeeld bij het in vrij hoog tempo gespeelde ‘Solution’, vergezeld van beelden van de artiest in actie, of het rauwe, enigszins naar woestijnrock verwijzende ‘Tanger’. Over het geheel genomen overheerst echter een bespiegelende ingetogenheid, die uitstekend past bij deze tijd van het jaar.

The Light-Forsaken Plains In The Cosmos Of My Thoughts’ is in september uitgekomen bij Zesde Kolonne. Niels Duffhues/Fable Dust geeft op vrijdag 10 november een filmconcert in Kunstmaan te Tilburg, en presenteert op zondag 12 november zijn nieuwe werk ‘De Strijd’ als onderdeel van de KunstmuziekRoute tijdens November Music in Den Bosch. Enkele video’s van het videoalbum vind je (naast heel wat andere) op www.nielsduffhues.com.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12