3voor12 Utrecht

24 culturele nieuwkomers, maar ook gevestigde partijen die geen subsidie meer krijgen

College Utrecht neemt advies van commissie Cultuurnota 2025-2028 over

Het college van Burgemeester en Wethouders van Utrecht heeft vandaag bekendgemaakt dat het het advies van de verdeling van de vierjarige subsidies voor de periode 2025-2028 overneemt. Daardoor krijgen 67 aanvragers de komende vier jaar subsidie om hun plannen uit te voeren. 24 instellingen krijgen voor het eerst een vierjarige subsidie, waaronder De Nijverheid, Free-DOM, De Parade en Possibilize (van Sencity festival). Omdat het beschikbare budget met bijna 30% is overvraagd, betekent dat ook dat gevestigde partijen zoals De Coöperatie en Tweetakt de komende vier geen subsidie meer krijgen van de gemeente.

Begin juni presenteerde de externe adviescommissie Cultuurnota zijn adviesrapport, waarin de 103 aanvragers van de vierjarige cultuursubsidie voor de periode 2025-2028 zijn beoordeeld. De commissie heeft de aanvragen beoordeeld op artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en betekenis voor de stad. De uitkomsten van het advies hebben we eerder op een rij gezet. Deze instellingen vormen volgens het college samen een solidaire, eigenzinnige en uitnodigende cultuursector. Het college heeft daarom besloten om het advies integraal over te nemen.

Vernieuwing van de cultuursector was een van de uitgangspunten voor de komende vier jaar. Het college heeft zich naar eigen zeggen hard gemaakt om de aanvragers ruimte te geven om kleur te bekennen en zelf de gewenste richting aan het plan te geven. Daarvoor zijn onder andere de criteria breder geformuleerd, zodat de Cultuurnota voor een grotere en meer gevarieerde groep aanvragers toegankelijk werd.

Wethouder Eva Oosters van Cultuur laat weten dat ze blij is met de hoeveelheid vernieuwing in de aanvragen. “De instellingen hebben echt kleur bekend en tonen veel solidariteit naar elkaar en de stad. De gehonoreerde aanvragers vormen samen een sterke en diverse cultuursector met volop ruimte voor vernieuwing. Door subsidies te geven aan zowel gevestigde partijen als jonge makers en nieuwe initiatieven, versterken we ons culturele ecosysteem.”

Door het grote aantal aanvragers en de hoogte van de afzonderlijke aanvragen is het beschikbare subsidiebudget met circa 30% overvraagd. Dat betekent dat het college pijnlijke keuzes heeft moeten maken, waardoor (gedeeltelijke) muziekpartijen als De Coöperatie, waar we onlangs uitgebreider bij stilstonden, en Tweetakt in de komende periode geen gemeentelijke subsidie meer krijgen. Eva Oosters: “Met de maatregelen die in het nieuwe landelijke coalitieakkoord worden voorgesteld, wordt het een echte uitdaging om cultuur voor iedereen toegankelijk te houden. Als stad werken we graag samen met onze culturele instellingen, gesubsidieerd of niet, om die toegankelijkheid te allen tijde te behouden."

Naar aanleiding van de algemene beschouwingen van de adviescommissie wil het college zich de komende jaren onder andere inzetten voor het bevorderen van het maakklimaat en behoud van fysieke plekken, een volgende stap op het gebied van diversiteit en inclusie, een gezonde cultuursector en nachtcultuur en rafelranden.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12