Bevrijdingsfestival Utrecht 2025 gaat door
Eenmalige bijdrage van het Rijk geeft het festival voldoende vertrouwen voor de editie van dit jaar
Bevrijdingsfestival Utrecht 2025 gaat door. Het kabinet heeft eenmalig €700.000 extra uitgetrokken voor de gezamenlijke Bevrijdingsfestivals. De steun vanuit het kabinet was nodig om het voortbestaan van de 14 festivals te garanderen.
Bevrijdingsfestival Utrecht heeft al een aantal jaren te maken met kostenstijgingen, die in de hele festivalsector worden gevoeld. Zeker voor een gratis festival zijn die nauwelijks meer op te vangen. Vorig jaar steunde het Rijk de 14 Bevrijdingsfestivals eenmalig met 1 miljoen euro. Daarna zouden er gesprekken plaatsvinden tussen het Rijk en de Bevrijdingsfestivals over een structurele bijdrage en een garantieregeling bij extreme tegenvallers, zoals slecht weer. Afgelopen najaar zag het Rijk toch af van structurele steun. Daardoor kwam de speciale editie van het Bevrijdingsfestival Utrecht in 2025 rondom 80 jaar vrijheid in gevaar. Onder druk van de Tweede Kamer moesten de betrokken departementen toch tot actie overgaan, met de eenmalige bijdrage van €700.000 als resultaat.
Eenmalige bijdrage lost niet alle problemen op
Dit extra geld betekent niet dat alle problemen zijn opgelost. “We zijn natuurlijk verheugd dat er nu een besluit is”, aldus Jarrel Beets, voorzitter van het bestuur van BFU. “Maar de aangekondigde financiële steun is zuinig en hiermee staat Bevrijdingsfestival Utrecht nog steeds voor uitdagingen.” De bijdrage vanuit het Rijk geeft het bestuur van het Bevrijdingsfestival Utrecht echter voldoende vertrouwen om het festival in park Transwijk door te laten gaan.
De Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland gaat ervan uit dat alle 14 festivals dit jaar doorgaan, maar vreest dat sommige toch ingrijpende maatregelen moeten nemen om rond te komen. De Stichting wil er alles aan doen om het met het Rijk ook langetermijnafspraken te maken over financiële steun voor de viering van de vrijheid. “Het blijft in deze tijden een uitdaging om een gratis toegankelijk festival neer te zetten”, zegt festivaldirecteur Manja Kerstholt.
Nieuwe stappen voor versterking positie Bevrijdingsfestival Utrecht
Om de positie en kansen van het Bevrijdingsfestival te versterken is het comité van aanbeveling uitgebreid met vertegenwoordigers van Hogeschool Utrecht, De Jaarbeurs en FC Utrecht. Ook is de jaarlijkse subsidie van de provincie Utrecht omgezet naar een meerjarige subsidie voor drie jaar. Daarnaast is het festival een nieuwe samenwerking aangegaan met Rabobank Utrecht e.o. op het gebied van duurzaamheid.
Ondanks deze stappen, komt Bevrijdingsfestival Utrecht nog niet in rustiger vaarwater. Om 80 jaar vrijheid met de hele provincie groot te kunnen vieren, doet het Bevrijdingsfestival Utrecht daarom een oproep aan het bedrijfsleven. Festivaldirecteur Manja Kerstholt: “Laten we samen 80 jaar vrijheid mogelijk maken. Denk hierbij niet alleen aan financiële bijdragen, maar ook nieuwe initiatieven en vrijwilligers zijn van harte welkom.”