De stembussen zijn gesloten en we hebben de afgelopen weken driftig geteld. We weten nu wat volgens jullie de beste 30 nummers van Utrechtse acts van het afgelopen jaar zijn. Tijd om die tracks op een rijtje te zetten in de Top 030, met als aanvoerder natuurlijk de Utrechtse Song van het Jaar. Dit jaar is dat MEAU met ‘Blijven Rijden’.

1. MEAU - Blijven Rijden

Met die eerste plek heeft MEAU stuivertje gewisseld met Spinvis. Die maakte vorig jaar de Utrechtse Song van het Jaar, met MEAU op twee. Nu maakte Spinvis samen met Maryana Golovchenko het tweede beste liedje van 2022. ‘Blijven Rijden’ is een lied dat gaat over persoonlijke vrijheid, vertelde ze toen ze in de 3FM Live Box speelde, en waarvoor zelf rijden in een auto als metafoor wordt gebruikt. Ze schreef het lied in een periode dat ze zich erg goed en vrij voelde. Dat gevoel heeft ze naar het nummer vertaald. Waar ze met haar doorbraaknummer ‘Dat Heb Jij Gedaan‘ terugkeek op het verleden, richt ze zich met ‘Blijven Rijden’ juist op de toekomst.

2. Spinvis + Maryana Golovchenko - Pid Yabloenkoju

‘Pid Yabloenkoju’ is een traditioneel Oekraïens liedje, gezongen door Maryana Golovchenko met muziek van Spinvis. Het gaat over twee verliefde duiven die in vrede onder een mooie appelboom leven, vertelde Maryana tegen ons. Op een dag komt er een kraai op een zwarte wolk en hij vermoordt de man. Vervolgens zegt hij tegen de vrouw: ‘Dit hier is nu allemaal van jou, kies wat je wilt.’  Zij zegt: ‘Er zal niemand meer zijn van wie ik zoveel zal houden, er zal nooit meer een duif zijn zoals hij.’ Het nummer is op een bijzondere manier ontstaan. Spinvis nodigde Maryana uit om samen te zingen tijdens zijn concert in Paradiso op 6 maart 2022. Maryana: “Ik zei meteen ja en pas later realiseerde ik me dat ik op hetzelfde moment een optreden bij een benefietconcert in het Concertgebouw had gepland.” Hij stelde voor om dan samen iets op te nemen. “In de studio van Michel Banabila zong ik twee liedjes in. Erik (Spinvis red.) koos een liedje uit, maakte er muziek onder en liet dit in Paradiso horen.”

3. Two and a Half Girl - 70

De nummer 3 in de Top 030 is ‘70’ van de rockband Two and a Half Girl. Het is één van hun singles die afgelopen jaar zijn verschenen, en afkomstig van debuutalbum Evidence of a Broken Mind. “"We willen iedereen die zich associeert met LGBTQI+ een hart onder de riem steken”, zegt de band over het nummer. “Iedereen moet kunnen zijn wie hij/zij/x wil zijn en houden van wie hij/zij/x wil houden. Dit wordt in 70 landen niet geaccepteerd of is zelfs verboden. Met de videoclip, opgenomen tijdens Utrecht Pride, willen we het grote contrast laten zien tussen mensen die LGBTQI+ pride vieren en mensen die vechten voor LGBTQI+-rechten over de hele wereld." Rond de release van hun album spraken we met de band.

Fun fact: ergens tussen twee lockdowns in stond Two and Half Girl op Club 3voor12 Utrecht, samen met Duimalot, de nummer 4 van deze lijst. Dat was een mooie avond van verbroedering.

De complete Top 030 van 2022

De complete lijst vind je hieronder en kun je beluisteren in de bijgevoegde Spotify-playlist.

 1. MEAU - Blijven Rijden
 2. Spinvis + Maryana Golovchenko - Pid Yabloenkoju
 3. Two and a Half Girl - 70
 4. Duimalot - Freedom City
 5. LAKSHMI - Sun Into Colour
 6. Rats and Daggers - Kees
 7. Tusky - What's For Dinner?
 8. Vic Willems - Wachten Tot Het Fout Gaat
 9. Youri Lentjes - The Ride
 10. KEEK + Mijn - Poekoel Teroes
 11. De Zweefclub - Een Gratis Paard
 12. Roos Blufpand + Della Dix - DRAAK!
 13. Lijpe - Was Er Nooit
 14. Roos Blufpand - CONFIDENCE
 15. Sippy Cup - Love Voor Mn Goons
 16. Blaudzun - WIDE OPEN
 17. TESSEL - Call Me
 18. Vic Willems - Lessen
 19. Nelcon - IPA
 20. CHARLOT - Better When It's Dark
 21. Flut. - Smalltalk met de kapper
 22. Onkruid - Proefabonnement
 23. Puck - Dansen In De Regen
 24. Beachdog - Dog
 25. Amina - Gebruiksaanwijzing
 26. Banji - Cornflakes
 27. BigBobbyBitch, Berkicapo, Gloah - GUCCI DUFFLE BAG
 28. Géonne Hartman - Correct Me If I'm Wrong
 29. Judy Blank - Confetti
 30. Tapestries - Thanatos