Scrollend door je TikTok For You Page ben je haar misschien wel eens tegengekomen. De 21-jarige Meau Hewitt, beter bekend als MEAU, is haar carrière begonnen tijdens de eerste lockdown. Toch weet zij zich een weg te banen naar succes met een nummer in de top 40 en een uitverkochte Paradiso show. In september 2020 bracht ze haar eerste single ‘Kalmte’ uit, gevolgd door een gelijknamige EP en nog drie andere singles.

Je nummer ‘Dat Heb Jij Gedaan’ zit in de top 40 en staat bij Spotify zelfs op nummer één van de hitlijst. Hoe verklaar je jouw succes?
“Ik schrijf heel persoonlijk, dat slaat aan. Mijn liedjes zijn echte verhalen, je zou ze kunnen omschrijven als autobiografisch. Altijd verwerk ik mijn eigen gevoel erin. Het is niet zo dat ik dit heel bewust doe, het is allemaal automatisme. Sinds de laatste jaren is het een therapie voor mezelf geworden.”

Is schrijven niet altijd therapeutisch geweest voor je?
“Nee, vroeger ging ik veel uit. Daarmee drukte ik mijn gedachten en gevoelens weg. Toen de coronacrisis kwam, kon dit natuurlijk niet meer. Ik heb wel altijd al geschreven. Al was het vroeger niet zo serieus.”

Emotioneel beladen nummers dus. Waar gaat deze single over?
“Het gaat over een ex, het is een heftig liedje. Soms is het wel lastig, eigenlijk laat je die tijd het liefst achter je, maar nu is het een hit. Maar het kan erger, je hebt soms muzikanten die nummers schrijven over hun grootste liefde en dan gaat het uit. Dan vind ik dit minder erg, het is een gevoel waar ik altijd achter blijf staan. Dat gevoel zal nooit veranderen. Voor mij blijft de emotie die verbonden is aan het nummer wel kloppend. Af en toe word ik ook emotioneel als ik het nummer zing tijdens het optreden. Dan zingen mensen zachtjes mee, en dan raakt het mij een beetje.” 

Wat voor invloed heeft corona verder op jouw carrière gehad?
“Toen de eerste lockdown kwam had ik opeens heel veel rust. Ik deed toen de Herman Brood Academie maar naast school was ik niet echt bezig met muziek. Opeens maakte ik weer muziek omdat ik het weer echt leuk vond. Muziek maken was iets rustgevends. Ik had nog nooit iets uitgebracht dus er was geen druk. Zo kon ik alles dus doen op mijn gemak, wat erg fijn was.”

En stel corona was er niet geweest, had je carrière er dan heel erg anders uitgezien?
“Ja. Dat keerpunt was gekomen, maar pas veel later. Door de lockdown ben ik mij ook bijvoorbeeld heel erg gaan richten op social media. Voor de lockdown deed ik daar bijna niks mee. Mijn management zei: “Meau, je moet op TikTok”, ik wilde helemaal niet op TikTok. Voor mij was dat destijds een app voor kinderen. Uiteindelijk was ik overstag, dat heeft mij toen enorm geholpen. Er zitten niet alleen maar kinderen op, al denk ik dat iedereen dat vooroordeel had in eerste instantie. Nu heb ik bijna veertigduizend volgers, dus het gaat hard.”

Veertigduizend volgers is echt veel, besef je soms dat je zo lekker gaat?
“Laatst hoorde ik dat mijn nummer in de top 40 zit, een top song van Radio 2, alarmschijf bij Qmusic en 3FM Mega Hit is. Allemaal in één week. Toen dacht ik wel: wat is dit, wat is hier aan de hand. Ik schrok wel even. Eigenlijk hou ik mij er niet heel erg mee bezig, ik laat het een beetje over mij heen komen. Soms zeggen mensen uit mijn omgeving: “besef je het een beetje?” Niet echt dus. Ik laat het allemaal gebeuren.”

Zijn de mensen uit jouw omgeving zelf veel bezig met muziek?
“Bij mijn familie heeft het echt een generatie overgeslagen: mijn opa’s en oma’s waren allemaal heel muzikaal. Mijn vriend is ook muzikant. Wij wonen samen dus thuis is dat heel erg leuk. Hij mixt muziek en is zelf producer dus als ik met vragen zit kan ik altijd bij hem terecht voor advies. Ik sta in het voorprogramma van Suzan en Freek, daar is hij ook mijn gitarist. Maar we proberen het wel zoveel mogelijk gescheiden te houden. Dat is niet per se lastig, we hebben wel duidelijk de grens gesteld. Daarom heb ik ook een andere gitarist in mijn eigen band. Het is wel heel erg fijn dat wij elkaar goed begrijpen. Wij weten beide waar je tegenaan loopt al muzikant.”

Waar gaan wij jou zien in de toekomst?
“Ziggo Dome uitverkopen. Dat lijkt mij echt vet. Zoals ik zei ben nu op tour met Suzan en Freek, en ik vind het zo gaaf om te zien hoe zij zalen uitverkopen en hoe iedereen met hun nummers meezingt. Al weet ik niet of dat met mijn muziek zo zou gebeuren, zij zijn heel commercieel. Mijn muziek is ook niet lekker dansbaar, het zijn nummers over mijn leven. Sommige nummers zijn wel een beetje uptempo, zoals Relativeren. Dat vind ik wel leuk om te maken, maar echte dansmuziek is niet helemaal mijn ding. Er liggen wel wat uptempo nummers klaar.”

Wil jij dan een beetje van het commerciële vandaan blijven?
“Nee, niet heel erg bewust hoor. Wat commercieel is, verandert ook door de tijd heen en wat Suzan en Freek maken vind ik ook heel erg leuk. Het is meer dat mijn schrijfstijl heel anders is. Mijn schrijfstijl is ook pop, maar meer indiepop.”