De provincie Utrecht stelde onlangs €100.000 beschikbaar voor artiesten, makers, muzikanten, producers en rappers om de ontwikkeling van nieuw aanbod te stimuleren. Daarover berichtten we eerder deze maand al. Het Steunfonds Talentvolle Makers is er om jonge makers financiële ruimte te geven. De provincie is echter niet de enige partij waar makers en muzikanten terecht kunnen voor financiële ondersteuning bij het realiseren van hun project.
Er zijn diverse publieke (zoals het Fonds Podiumkunsten of Fonds voor Cultuurparticipatie) en particuliere fondsen die één of meer muzikale regelingen hebben. En op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau zijn er verschillende mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Op sommige van deze regelingen kun je elk jaar een beroep doen, anderen zijn incidenteel. Om bijvoorbeeld een creatieve terugval door corona op te vangen zijn er meerdere partijen die geld beschikbaar hebben voor jonge makers. Maar wat betekent het nou om zo’n aanvraag te doen? Waarvoor kun je een aanvraag doen en wat moet je ervoor doen? We hebben een aantal muzikanten die hier al ervaring mee hebben gevraagd wat ze met hun subsidie hebben kunnen doen en welke stappen hebben ze daarvoor moesten zetten. Hieronder lees je de verhalen van Leonard Luka, Della Dix en Karindra Perrier (Faradays).
Om je muzikale project te realiseren kun je zelf sparen, familie en vrienden vragen om je te helpen of een crowdfunding starten. En als je heel erg mazzel hebt wil een label al op een vroeg moment in jou investeren. Maar er zijn ook verschillende fondsen en subsidies waarop je een beroep kunt doen. Aan de hand van drie praktijkverhalen laten we zien wat je ervoor moet doen en wat het oplevert.
Leonard Luka
Wie ben je en hoe zou je je muziek omschrijven?
Ik ben Leonard Luka, artiest/producer uit Utrecht, ik maak alternative R&B. Mijn muziek is beïnvloed door r&b, soul en meer.
Wat voor subsidie heb je gehad?
Ik heb de Urban Arts Talent subsidie ontvangen van het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Waarvoor heb je hem aangevraagd?
Hiermee kan ik mijn eigen carrière ondersteunen. Nieuwe releases, een meer ontwikkelde liveshow en persoonlijke ontwikkeling. Dit fonds hecht ook waarde aan hoe je je kennis doorgeeft aan anderen. Daarom heb ik deels ingezet op de langere termijn. Alles wat ik de komende jaren leer wil ik doorgeven aan een nieuwe generatie. Dat kan door clinics te geven of colleges op bijvoorbeeld het conservatorium.
Hoe wist je van het bestaan?
Als je langer bezig bent met je eigen werk is het handig om een overzicht te maken met potentiële fondsen waarvoor je in de toekomst in aanmerking zou kunnen komen. Simpel, via Google. Ik ben nagegaan op welk punt in m’n carrière ik stond en kwam op een punt dat ik al wat dingen had uitgebracht maar op langere termijn een visie wilde doorontwikkelen. Casper Knipscheer, die mij coacht in mijn carrière-ontwikkeling, wees me nog eens op dit fonds. Toen ben ik er gewoon voor gegaan.
Wat heb je daarvoor moeten doen?
Voor dit fonds heb ik een uitgebreid plan moeten uitwerken. Mijn doelstellingen, een begroting en meer. Bij elkaar was dat al zo’n 16 pagina’s. Flink wat werk, maar het loont echt omdat het helpt een algemene visie voor jezelf te creëren. Deze subsidie moet ingediend worden met een stichting. Dat is de Cöoperatie geworden in Utrecht, zij zien ook toe op het financiële plaatje. Uiteindelijk heb ik nog moeten pitchen, voor een commissie van het Fonds. Toen ik hem toegewezen kreeg voelde dat wel als de bekroning op een hoop werk.
Della Dix
Wie ben je en hoe je je muziek omschrijven?
Mijn naam is Della Dix, ik kom uit Amersfoort en ik maak hiphop die herkenbaar is voor mensen en ik probeer mensen te motiveren met m’n teksten.
Wat voor subsidie heb je gehad?|
Ik heb een aanvraag gedaan voor de Urban Arts Talent Regeling maar deze helaas niet gekregen. Ik kwam er iets te laat achter, een week voor de deadline. Toen heb ik mezelf een week lang opgesloten en ben ik als een gek plannen gaan schrijven.
Waarvoor heb je hem aangevraagd?
Ik wilde een EP opnemen en daarvoor een schrijverskamp te organiseren. Het vervoer, verblijf, eten en drinken zou ik van de subsidie willen betalen. Ik wilde een tweede sessie van twee dagen doen in de Wisseloord studio om daar alles nog een keer akoestisch op te nemen en alles uit het mix en master proces te halen. Naast die EP wilde ik ook met een band optreden, dus zou ik ook een deel besteden aan repetitieruimte en tijd.
Hoe wist je van het bestaan?
Ik werd erop gewezen in de studio, dat was door Coen Witteveen (o.a. van Kosmik, red.). Ik had iets gehoord over subsidies voor videoclips en daar vroeg ik naar. Toen keken we even op internet en liet hij me deze regeling zien.
Wat heb je daarvoor moeten doen?
Ik heb een ondernemingsplan geschreven. Dat ging vooral over wat ik allemaal wilde doen omtrent mijn EP en mijn liveshow die ik met liveband voor me zag.
Karindra Perrier (Faradays)
Wie ben je en hoe zou je je muziek omschrijven?
Ik ben Karindra Perrier en ik maak muziek als Faradays met bassist Thijs Visser en drummer Robbert Deurloo. Ik schrijf alle muziek en met de band werk ik die uit tot een liveshow. Ik vind het heel erg leuk om aan te klooien met samples, synths en Ableton.
Wat voor subsidie heb je gehad?
Ik heb de UP:Next beurs gehad, een beurs voor popmuzikanten in Utrecht. Het is een nieuwe beurs en om eraan mee te doen moet je voor één jaar een plan schrijven. Een muzikaal plan, voor €10.000, verder wordt je heel vrij gelaten. De enige eis is dat je aan het eind van het jaar een liveshow doet waarin je laat zien wat je hebt gedaan met het geld.
Waarvoor heb je hem aangevraagd?
Mijn moeder komt uit Indonesië ik heb me laten inspireren door de uitbundige gamalan-muziek en de hele cultuur eromheen, met dansers en een orkest. Van haar heb ik cassettebandjes gekregen van muziek die zij me in mijn jeugd liet horen. Die heb ik gesampled. Ik heb begeleiding van twee muzikanten en daarnaast heb ik twee danseressen voor m’n liveshow opgenomen in mijn plan.
Hoe wist je van het bestaan?
Door een mail die ik kreeg van de organisatoren van het fonds. Zij hebben heel veel muzikanten geïnformeerd via de mail. Ik had al een plan liggen dat best wel in het format paste, toen heb ik een gewoon maar een gokje gewaagd.
Wat heb je daarvoor moeten doen?
Mijn plan indienen, zo’n twee kantjes, maar dat mocht ook in een video. Gewoon je verhaal vertellen, je plan beschrijven en opsturen. De enige verdere vereiste is dat je wel in de provincie Utrecht woont. Toen stond ik op een shortlist en elke kandidaat die daarop stond moest zijn plan in 10 minuten presenteren in welke vorm je ook maar wilde. Toen heb ik wat demo’s laten horen en zo goed mogelijk verteld waarom ik dit plan wilde gaan uitvoeren.
Tot 1 november 2021 kun je een aanvraag indienen bij het Steunfonds Talentvolle Makers. UP:Next is een jaarlijkse beurs, op 9 december wordt bekend wie hem voor 2022 krijgt. Op de websites van o.a. de gemeente Utrecht en Amersfoort vind je verschillende (tijdelijke) regelingen voor makers. Bekijk ook de websites van bijvoorbeeld het SENA performers muziekproductiefonds, het Fonds Podiumkunsten of het Fonds voor Cultuurparticipatie.