Dit weekend werd in dB’s de LP Utreg Punx, 1978-1982 gepresenteerd. De speciale uitgave is verschenen op initiatief van Record Store Day-ambassadeur Erik ‘Spinvis’ de Jong. Hij vroeg Jeroen 'Buffel' Meijerink, Jeroen Vedder en Robbert Bleys een album samen te stellen om de punkbeweging van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig in Utrecht te documenteren. Een scene waarvan De Jong destijds ook deel uitmaakte. Speciaal voor de gelegenheid was er een uitgebreid programma samengesteld, waarbij verschillende betrokkenen van destijds aanwezig waren.

De avond begint met een door Robbert Bleys gemaakte ‘punkamentary’ over die roemruchte periode. Het is een langere versie van de documentaire die Bleys in 1991 maakte voor de toenmalige Stadsomroep Utrecht. In deze versie is er meer ruimte voor het verhaal en wordt wat uitgebreider stilgestaan bij een aantal beeldbepalende bands. Sommige mensen in de zaal generen zich om hun uitspraken van dertig jaar eerder terug te zien (‘kan dit fast forward?’). De documentaire bevat unieke archiefbeelden die zelfs voor de meeste direct betrokkenen helemaal nieuw zijn. Spinvis ziet bijvoorbeeld zijn eigen moeder op beeld, die voor de camera haar beklag doet over het gewelddadige optreden van de politie bij een demonstratie. Met schijnbaar plezier sloegen ze in op de alleen maar verbaal protesterende punkers, waaronder Spinvis’ oudere broer.

Utreg Punx 1978 - 1982 from Astrorama Film on Vimeo.

Na de documentaire wordt er in een door Spinvis gemodereerd panel gesproken over die periode. Naast een aantal sleutelfiguren uit die periode (Buffel van de Bizon Kidz, Gerben Reijers van de Lullabies, voormalig actievoerder Willem Koppenol en Frederieke 'Fretje' Nijenhuis van Rakketax #1) is er ook een plek ingeruimd voor Laurens Ham (docent Moderne Nederlandse Letterkunde en schrijver van Op de vuist, een boek over Nederlandstalige protestliederen) en Abel van Gijlswijk van de eigentijdse punkband Hang Youth. Er wordt een beeld geschetst van de toenmalige, soms best gewelddadige tijd en ook wordt gediscussieerd over de parallellen met de protestbeweging en de huidige tijd. De gesprekken zijn wat rommelig en de oude punkers in de zaal laten het ook horen als ze het ergens niet mee eens zijn. Voor Spinvis was de kern van punk dat ‘Je niet virtuoos hoefde te zijn, iedereen kon het doen.’

Dat iedereen het kan doen bewijst vervolgens No Brains. Een week of wat geleden had de jonge punkband (de leden zijn tussen de 15 en 17 jaar) nog maar drie nummers, maar vanavond staan ze vol bravoure op het podium van dB’s voor hun eerste optreden ooit. Die drie nummers zijn in korte tijd uitgebouwd naar een set van rond een half uur, met daarin onder andere een Pig Frenzy-cover. De parallel met eerdere generaties is onmiskenbaar. ‘Niet denken, gewoon doen’ zegt de zanger op een gegeven moment. In de zaal kijken de punks van veertig jaar geleden goedkeurend toe. DJ Open Ruggetje sluit de avond af met een set punk-klassiekers.

Spinvis’ keuze om een album te laten samenstellen met bands uit de jaren waarin hij zijn muziekvisie vormde heeft, geresulteerd in een mooi samengesteld en vormgegeven overzicht van deze belangrijke periode in de Utrechtse popmuziek. In Plato Utrecht was het album de best verkochte release van deze Record Store Day, nog voor bijvoorbeeld de uitgaves van Prince en U2.

Gezien: Utreg Punx Event, zaterdag 12 juni 2021, @ dB’s Utrecht

Lees ook ons interview met Harry Haakman, die in die periode achtereenvolgens in de Lullabies en Rakketax speelde.