Na een paar jaar Geinbeat alleen op zaterdag, spelen dit jaar ook op de vrijdagavond bands in Nieuwegein. Op vrijdag biedt Geinbeat Preheat een nieuw soort avond met drie tribute-/coverbands (en er moet een kaartje worden gekocht). Zaterdag spelen lokale bands en grotere nationale acts (en is de entree gratis).

“Het is een uitprobeersel,” zeggen organisatoren Karin Ansing en Jamie de Sevren Jacquet. Ansing: “Met de bands op vrijdagavond mikken we op een ander publiek. Het is meer voor de dertigplusser. In Nieuwegein wonen veel gezinnen en niet veel jongeren. We hopen dat er veel mensen komen. Op die manier kunnen we het budget voor Geinbeat 2018 aanvullen, want de subsidie loopt terug.” De Sevren Jacquet: “Over de vrijdag is lang onderhandeld. Het is nogal een verandering als je altijd een gratis festival bent geweest.”

Om de mensen op vrijdag naar het stadsbalkon te krijgen, zijn een Guns ’N Roses tribute, een Anouk-coverband en de Reservoir Dogs Band geprogrammeerd. Laatstgenoemde band speelt nummers van Tarantinofilms. “Vaak spelen hier de bands die een jaar of twee later doorbreken. Die zijn nog niet bekend wanneer ze op Geinbeat staan. Met deze nieuwe avond hebben we drie bands die bekende nummers spelen. We denken dat het een succes wordt.” 

De programmering voor de zaterdag is een traditionele Geinbeat-programmering. Omdat het budget over twee dagen verdeeld wordt, is het programma op zaterdag ingekort. “We hebben altijd een mix van bands uit de regio en een afsluiter die ook landelijk al bekend is.” Dit jaar staan onder andere Melonhead, Ziggy Splynt, Death Alley en Nachtschade op het Nieuwegeinse festival. In het verleden stonden onder andere Jett Rebel en John Coffey op het podium. “Geinbeat is een ontdekfestival. Ooit stond Triggerfinger in Nieuwegein te spelen,” vertelt Ansing. “We hebben wel eens gedacht om een slogan te maken met de tekst ‘Zie op Geinbeat wat over twee jaar op Pinkpop en Lowlands staat’.” 

Dit jaar werkt het festival niet samen met winkelcentrum City Plaza. Het festival en het winkelcentrum zitten niet op dezelfde muzikale golflengte. “Het is wel jammer dat het niet gaat,” vertelt De Sevren Jacquet. “De mensen van het winkelcentrum willen heel graag.” Ansing vult aan: “Vorig jaar hadden we dj’s op verschillende plekken. Zij draaiden onder andere Nederlandstalige muziek. Ondanks dat het in samenwerking was bedacht, leek het los van elkaar te staan.”

Wat volgens de organisatie op Geinbeat goed werkt is een band die een feestje kan bouwen. Vorig jaar misten ze zo’n band in de programmering. Daarom komt ska-band Bazzookas deze editie terug naar het festival. “Ik was laatst op een ander festival waar zij speelden,” vertelt De Sevren Jacquet. “Na afloop raakten we aan de praat en vertelden ze dat ze het de vorige keer op Geinbeat heel leuk vonden. Dat vond ik wel mooi, dat een band een klein festival toch onthoudt.”

Ondanks dat er niet veel popmuziek is in Nieuwegein, vinden Ansing en De Sevren Jacquet wel dat het een rol speelt in de stad. “Ik vind dat ze bij The Pit erg hun best doen,” aldus Ansing. “Zij richten zich op de groep 16 jaar tot 25 jaar. Wij gaan voor een breder publiek, van 16 tot 70. De jongeren van The Pit komen bij ons kijken, maar ook de oude rockers en alles daartussenin. Met kunstcentrum De Kom werken ze minder samen. “Soms lenen we een backline of vragen we of we hun keuken mogen gebruiken.” Na het festival kunnen de festivalgangers doorfeesten in The Pit, waar de Geinbeat afterparty plaatsvindt. “We doen als Geinbeat ons best om meer popmuziek naar Nieuwegein te halen. Een concertzaal zit er niet in, maar ik denk dat een festival als Geinbeat wel belangrijk is. Om toch wat voor popmuziek te doen in de stad.”

Geinbeat moest in het verleden meerdere keren op zoek naar een nieuwe locatie. Na een aantal omzwervingen kwamen de podia terecht op het stadsbalkon. Voor de komende edities moet de organisatie opnieuw zoeken. “Veel bezoekers zouden het leuk vinden als we weer teruggaan naar het park (Park Oudegein, red.),” vertelt De Sevren Jacquet. “Ik zelf eigenlijk ook wel. Dat waren de leukste jaren.”

Na 23 edities van het festival doet geestelijk vader Fred de Sevren Jacquet steeds meer stappen terug. “Daar sprak hij al over toen het festival 15 jaar bestond,” vertelt Jamie de Sevren Jacquet. “Wij weten ook niet precies wat hij gaat doen. Het enige dat we weten is dat hij wel de presentator blijft.” Volgens Ansing kan het ook zo zijn dat hij een Jan Smeets-rol aanneemt. “Een soort Geinbeat mascotte.”

Te zien: Geinbeat Preheat 2017: A Tribute Night, vrijdag 23 juni en Geinbeat 2017, zaterdag 24 juni 2017 @ stadsbalkon Nieuwegein.