Een gevarieerd feest op Geinbeat 2015

Van indie tot mathcore in de brandende zon

Tekst: Hannah Jacobs / Foto's: Egbert Schroeder ,

Zaterdag 11 juli vond alweer de 21e editie plaats van Geinbeat festival. Twee podia voor het stadhuis van Nieuwegein bieden plek aan talentvolle muzikanten. Dit jaar was er een innige samenwerking tussen Geinbeat en de Herman Brood Academie, waardoor studenten van de academie de kans kregen om het publiek te verrassen met hun muziek. Het plein voor het stadhuis stroomde gedurende de dag steeds voller met een zeer gevarieerd publiek. De line-up bood dan ook voor ieder wat wils.

De dag begint met Raise the Ace, een hardfunk band van de HBA. De bandleden staan energiek op het podium, maar voor het aanwezige publiek is het nog te vroeg om uit zijn dak te gaan. Jammer, want de muziek is daar prima geschikt voor. De GEINBEAT-stage wordt geopend door Between the Jars. De winnaars van de Kleine Prijs van Nieuwegein doen muzikaal niet onder voor eem aantal van de HBA-bands. De rauwe stem van zanger Florian Albronda zorgt in combinatie met de gitaren en drums voor een ultiem rockgevoel. Het oogt allemaal nog wel wat onwennig, alsof de bandleden zich niet helemaal thuis voelen op het podium. De muziek is sterk, maar de performance en het totaalplaatje kan nog wat verbeterd worden.

De jongens van The Brahms laten zien hoe zo’n totaalplaatje er dan uit moet zien. De band is goed op weg naar succes, na onlangs uitgeroepen te zijn tot 3FM Serious Talent. De mannen mochten al de aftershow van The Kooks in de Heineken Music Hall verzorgen en ook Paradiso is geen onbekend terrein meer. Twee weken geleden stonden ze nog op deBeschaving en nu is Geinbeat aan de beurt. Met hun vrolijke indiepop zijn ze de eerste band die het publiek voorzichtig aan het bewegen krijgt. Wanneer ze vragen om te springen, wordt er gesprongen, al is het daar eigenlijk veel te warm voor. Met een cover van Major Lazer’s ‘Lean On’ overtuigen ze ook het publiek dat nog nooit van ze gehoord heeft en het feestje wordt energiek beëindigd met hun 3FM Megahit ‘Golden’.

Een stuk minder vrolijk en lief is de muziek van Counter Jib. De zichtbaar ervaren formatie imponeert met een hoop rondvliegende manen en harde gitaren. De post-grunge rock die ze maken, met invloeden van onder andere Foo Fighters, is sterk. De heren staan er alsof ze nooit iets anders gedaan hebben en krijgen het publiek goed mee. Bier, zweet en wild rondspringende veertigplussers is wat men ziet.

Ook Echo Movis is aanwezig, een band die eerder bij Club 3voor12/Utrecht speelde en daar al een aangename verrassing was. Dit keer staat de band er met een iets andere opstelling, want de drummer is op vakantie. Gelukkig neemt redder in nood Giorgio Paquay het stokje tijdelijk over. Dit doet hij vlekkeloos, want het is niet te merken dat hij normaal niet met Echo Movis speelt. Helaas valt de psychedelische muziek van Echo Movis niet bij al het publiek goed, want het blijft redelijk stil. Misschien is het de hete zon, want aan de show ligt het niet. Mathcore band Mary Fields krijgt het publiek ondertussen beter mee en heeft een grote headbangende menigte voor zich staan.

Rondé stond recent nog op deBeschaving, maar laat op Geinbeat zien dat een klein podium nog iets beter bij de band past. Door een toeschouwer wordt de groep benoemd tot “de enige bekende band van het festival” en het publiek is dan ook toegenomen wanneer Rondé optreedt. De show is meer dan dynamisch, want zangere Rikki Borgelt eindigt de show zelfs springend in het publiek. Minder enthousiast is de menigte bij The Indien. De muziek, met een lichtelijk psychedelisch geluid, slaat niet bij iedereen aan. De band mist een beetje pit, een stuk waarop het publiek los kan gaan ontbreekt, waardoor het net iets te lang duurt.

Die pit is wel aanwezig bij John Coffey, de afsluiter van de avond. De band werd wereldnieuws door het gevangen biertje op Pinkpop, maar laat vanavond wederom zien dat het meer kan dan bier vangen. Het terrein is plotseling vol, alsof iedereen speciaal voor John Coffey is gekomen. Bij de eerste tonen ontstaat al een moshpit, wordt meegezongen en wordt er vooral heel hard losgegaan. Zanger David achter Molen gaat crowdsurfend op een opblaaskrokodil het publiek over en doet mee met een moshpit. De muziek is hard, maar het publiek gaat nog veel harder.


Gezien: Geinbeat met Raise The Ace, Between The Jars, The Brahms, Counter Jib,Echo Movis, Orange Maplewood, Blueswheel, The Miseries, Mary Fields, Rondé, The Indien, Sue The Night, Bazzookas en John Coffey, zondag 12 juli 2015 @ Stadsbalkon Nieuwegein.