Het grootste bandjescircus van Nederland was afgelopen donderdag weer in Utrecht. Tijdens de Popronde traden 56 bands op in verschillende locaties in Utrecht. Helemaal gratis. Wij waren erbij en keken welke talenten dit jaar bij de selectie zitten.

Stopcontact

Het mooie aan de Popronde is dat je optredens meemaakt op plaatsen die daar soms minder geschikt voor lijken, maar wel een nieuwe dimensie toevoegen aan de muziek. Zo starten we vanavond in koffiebar Koffie Leute, waar in de knusse huiskamer slechts plek is voor een dertigtal bezoekers. Bezoekers die, onder de goedkeurende blik van het everzwijn aan de schouw, muisstil zitten te luisteren naar het duo Stopcontact. De grillige elektropop die over ze wordt uitgestort, heeft de beats van Dave Wismeijer als basis, waar Akim Moiseenkov vervolgens met zijn keytar synths overheen legt en er -met veel galm- liedteksten bij proclameert. Dit levert zowel vervreemdende liedjes op over de handel van peperkorrels, als aanstekelijke pareltjes zoals ‘There She Goes’, beide van het album Till Ten O’Clock Buffet. Een maffe cover van Elvis’ ‘Can’t Help Falling In Love’ maakt de David Lynchiaanse setting af. Zagen we daar nou het everzwijn knipogen? (WB)

Stopcontact is nog te zien bij de Popronde in Den Haag (14-10), Rotterdam (4-11) en Breda (16-11).

De setlist van Stopcontact.

EUT

Als meest geboekte band is de Popronde dit jaar ook een beetje van EUT. De Amsterdamse band staat live echt in hun kracht. De muziek van de band is catchy, meeslepend en ook waanzinnig complex. EUT creëert een volle sound door twee gitaristen die afwisselend flink aan het raggen zijn en blije melodieën spelen. Maar ook door het creatieve gebruik van effecten en doordat zangeres Megan de Klerk maar liefst drie bandleden op backing vocals heeft. De nummers worden vurig gezongen. De frontvrouw doet de band als felgekleurde 90’s pop klinken, maar dan in 21st century pakje. Het contrast dat EUT kan aanbrengen in hun muziek door afwisseling in instrumentatie en sounds bewijst dat deze band veel kwaliteiten heeft. Sergio Escoda houdt zijn basgitaar met ducktape bij elkaar om door te kunnen spelen. En hij stapt richting het einde van de show zonder gitaarstrap om het publiek in, terwijl op het podium geen micstand meer rechtop staat. In een volle EKKO spelen ze de Popronde zoals dat hoort: superstrak en alles kapot. The word is EUT. (FdS)

EUT is nog te zien bij de Popronde in Den Haag (14-10), Leiden (26-10), Sittard (28-10), Rotterdam (4-11), Venray (5-11), Middelburg (9-11), Alkmaar (10-11), Hilversum (12-11) en Breda (16-11).

EUT is de meest geboekte band van de Popronde.

Mexican Surf

In Kafé België maken we kennis met Mexican Surf. Dit viertal uit Oss zet de reverb in overdrive en de feedback op 11. Zanger Jules Trum – petje, korte broek, witte sportsokken – banjert voortdurend het publiek in en probeert daarbij zoveel mogelijk de personal space van alle aanwezigen te invaden. Dit doet hij door steeds zo dicht mogelijk tegen een willekeurige bezoeker aan te gaan staan en zijn maniakale blik te fixeren op dit persoon, terwijl hij zijn teksten in de microfoon blijft schreeuwzingen. Vier jongens zijn halverwege de set zo opgezweept dat ze het kleinste moshpitje ever beginnen. Dit is natuurlijk koren op de molen van Trum. Hij klimt op een tafel en de vier (nieuwe?) fans haasten zich ernaartoe om hem op te vangen als hij zich het publiek in laat vallen. Een zeer vermakelijk optreden met een hoog rock & roll-gehalte. De band houdt voor onze vrienden van 3voor12 Eindhoven een gastblog bij over hun belevenissen tijdens de popronde, dus binnenkort kunnen we daar vernemen hoe zij de kennismaking met Utrecht beleefd hebben. (FtS)

Mexican Surf is nog te zien bij de Popronde in Arnhem (27-10), Sittard (28-10), Maastricht (3-11), Rotterdam (4-11) en Breda (16-11).

Zanger Jules Trum van Mexican Surf banjert door het publiek.

Charlie & the Lesbians

In een inmiddels opgewarmde EKKO beginnen Charlie & The Lesbians aan hun show. Onlangs heeft de band de EP The Lost Boy uitgebracht en er staan flink wat Poprondeshows op de agenda. Ondanks hun reputatie van heftige, expressieve optredens begint de set wat slapjes. Na de opbouwende start zorgt Charlie Hoeben er zelf voor dat er in het derde nummer al een moshpit ontstaat door in het publiek te springen. Kijk er niet van op als je van een show van deze band een beetje ongemakkelijk wordt. De set heeft een hoog in-your-face gehalte. Charlie kijkt iedereen uit het publiek recht in z’n bakkes aan. Kijk je niet terug, dan is de kans groot hij gewoon even naast je komt staan. Deze Brabantse band combineert punk, garage en post-hardcore. Noisy gitaarwerk en chaotische ritmes geven het gevoel dat het allemaal net niet klopt, maar dat maakt Charlie & The Lesbians bedwingend en krachtig. (FdS)

Charlie & the Lesbians zijn nog te zien bij de Popronde in Den Haag (14-10), Amersfoort (21-10), Leiden (26-10), Emmen (2-11), Rotterdam (4-11), Middelburg (9-11), Breda (16-11) en Enschede (17-11).

Charlie & the Lesbians schreeuwen in het gezicht van het publiek.

Korfbal

Het aantal kruisbestuivingen binnen de Nederlandse garagerockscene is de laatste jaren ongekend hoog. Met name de bands uit het noorden van het land weten elkaar goed te vinden, zo blijkt ook vanavond weer. Leden van The Homesick, Yuko Yuko, Creepy Karpis en Vox Von Braun vormen samen Korfbal. En gelukkig maar, want dat leverde naast de EP Hitkrant nu ook een spetterend optreden in een bomvolle EKKO op. Het publiek reageert dan ook enthousiast op de strak gespeelde riffs in liedjes als ‘Sphinx’ en ‘Attak’. Goed geplaatste tempoversnellingen en lange instrumentale stukken zorgen ervoor dat Korfbal de zaal al snel in beweging krijgt. Met een explosiviteit die regelmatig doet denken aan Thee Oh Sees vuurt de band gitaarsalvo’s de zaal in. Niet voor niets ontstaat er een flinke pit en wordt er zelfs gecrowdsurft. Nu de voetballers zijn uitgeschakeld voor het WK lijkt het ons dan ook verstandig om alle aandacht van de media te gaan richten op de sport waarin wij Nederlanders wel excelleren. (WB)

Korfbal is nog te zien bij de Popronde in Den Haag (14-10), Harderwijk (15-10), Assen (19-10), Amersfoort (21-10), Leiden (26-10), Maastricht (3-11), Rotterdam (4-11), Venray (5-11), Hilversum (12-11), Breda (16-11) en Oss (18-11).

 

Het publiek bij Korfbal richt zich al op een sport waarin wij Nederlanders wel excelleren: crowdsurfen.

Tusky

Alfred van Luttinkhuizen, voormalig gitarist van John Coffey, heeft de gitaartech (Sjors Bompa), de invaldrummer (Bas Allein Richer) en invalbassist (Justin Ghijsen) van John Coffey verenigd in Tusky. Met deze nieuwe punkrockband lijkt er leven na John Coffey en dat is de fans duidelijk niet ontgaan, want Kafé België staat ramvol. Al bij de soundcheck gaat de beuk erin en in het derde nummer beveelt frontman Van Luttinkhuizen de mensen die op de tafels zijn geklommen het publiek in te springen. Tusky vertrouwt zijn crowd en niet voor niets wordt er vanaf dat moment alleen nog maar gecrowdsurft en gemosht. Een retestrakke ritmesectie, een goed gevoel voor melodie en energieke dubbele gitaarsolo’s maken deze band van dezelfde klasse als de vorige band van Van Luttinkhuizen. Tusky heeft een geluid dat minder stoner is dan John Coffey, dus is niet eenzijdig te vergelijken. Het is humoristisch hoe de gebreken van het kleine café het optreden alleen maar mooier maken. Het publiek helpt halverwege de show met een korte soundcheck, de monitoren worden omver gemosht en de weg naar de wc is alleen nog crowdsurfend te bereiken. Tusky is herrie zoals het hoort. (FdS)

Tusky is nog te zien bij de Popronde in Rotterdam (4-11), Alkmaar (10-11) en Deventer (11-11).

Lekker proppen bij Tusky in Kafé België.

Blue Marble

Natuurlijk gaan we ook nog even langs bij het door 3voor12 gehoste podium in Het Gegeven Paard. De bus van indie kroonprinses Pip Blom strandde kapot in de berm naar Leeds, waardoor zij helaas niet in Utrecht aanwezig kon zijn. Gelukkig werd een waardige vervanger gevonden in een ander Poprondetalent: Blue Marble. Vanaf het eerste nummer ‘Waiting For You’ weet deze band met een ongebruikelijke mix van stijlen uit verschillende decennia en een dikke laag synths toch een eigen, fris geluid te creëren. De band is gezegend met Marleen Langevoort als zangeres en stralend middelpunt. Met haar krachtige stem en enthousiasme weet ze, ondanks het oeverloze geklets in Het Gegeven Paard, een groot deel van het aanwezige publiek toch voor zich te winnen. (WB)

Blue Marble is nog te zien bij de Popronde in Assen (19-10), Venlo (20-10), Amersfoort (21-10), Zutphen (22-10), Leiden (26-10), Hoorn (29-10), Maastricht (3-11), Venray (5-11), Middelburg (9-11), Alkmaar (10-11), Deventer (11-11), Breda (16-11), Enschede (17-11), Oss (18-11) en Meppel (19-11).

Blue Marble weet het publiek te boeien.

Gezien: Popronde 2017 Utrecht met Stopcontact, EUT, Mexican Surf, Charlie & the Lesbians, Korfbal, Tusky & Blue Marble, donderdag 12 oktober 2017 @ verschillende locaties in Utrecht.