Hiphop bloeit in Nederland. Waar In Amerika rappers als ware popsterren aanbeden worden, nemen rappers en beatmakers ook hier in Nederland de hitlijsten over. Ook de Popronde gaat mee en de Utrechtse editie geeft hiphop een aparte plek in de Pandora-foyer in TivoliVredenburg. Wij spraken alvast met de drie optredende artiesten.

De jonge Almeerse rapper Lil MG valt op door zijn veelzijdigheid en catchy refreintjes. Nu hij gekozen is als een van de 3voor12-talenten van deze Popronde gaat hij voor zijn Nederlandse doorbraak.

Lil Mg, wat verwacht je van de Popronde?
“Een hele hoop nieuwe experiences, veel shows en ik hoop een hoop nieuwe mensen te ontmoeten.”

Komt hiphop naar jouw idee goed tot zijn recht in kleinere zaaltjes, venues en popzalen zoals bij de Popronde gebeurt?
“Het ligt er vooral aan wat voor publiek er aanwezig is, je kan het namelijk altijd wel gezellig maken. Toen ik op 5 mei op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Almere stond, stonden er naast mijn gebruikelijke publiek ook heel wat ouders los te gaan op mijn muziek. Als ik dat zie, denk ik: waarom zou dit niet kunnen in een klein café?”

Met zijn verhalende raps gooit Jowners hoge ogen binnen de Nederlandse rapscene. Hij noemt naast rappers Chance the Rapper en Kendrick Lamar ook Nina Simone en Mura Masa als zijn inspiratiebronnen. Tijdens de Popronde wil hij méer doen dan over zijn nummers heen rappen, dus neemt hij een gitarist mee naar de Pandora-foyer.

Jowners, hoe kwam je voor het eerst op de Popronde?
“Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de Popronde hiervoor nog niet kende. Via via hoorde ik van het concept. Dus ik dacht: fuck it, dat klinkt wel heel dope. Ik wil live namelijk veel meters maken en dat kan op deze manier perfect.”

Steeds meer hiphopmuzikanten stappen over van een dj-set naar een live-band voor hun optredens. Waarom wil jij die overstap nu ook maken?
“Ik hou heel erg van het geluid van een band. Daarnaast kan ik met een band bijvoorbeeld een nummer vertragen of versnellen. En als het publiek helemaal losgaat, kan ik het refrein nog een aantal keer te herhalen. Het vinden van die directe connectie vind ik heel fijn. Mijn doel van het optreden met live-muzikanten is dat mijn optredens veel meer gaan aanvoelen als een concert, dan gewoon een feestje in de club.”

Jowners

Alleskunner Amerildo de Krijger is al lang actief in de Nederlandse hiphopscene met verschillende projecten. Zo beweegt de uit Ridderkerk afkomstige rapper zich rondom talentvolle collectieven als Lefensmannen (waartoe ook Ronnie Flex behoort) en Nouveau Riche.

Hoe vind je het om in de kleinere venues op te treden tijdens de Popronde?
Met Nouveau Riche ben ik op de meest uiteenlopende plekken geweest, van grote poppodia tot kleine zaaltjes. Toch komt de Popronde wel met de meest unieke locaties. Zo was mijn laatste optreden in een kledingzaak. De eigenaar was zo enthousiast en had zoveel liefde voor hiphop. Daarvoor doe ik mee, om mensen te ontmoeten en dit soort nieuwe ervaringen op te doen.”

Welke plannen liggen in het verschiet voor jou als artiest?
“Ik ben met een heleboel dingen tegelijk bezig: naast het runnen van mijn bedrijf Big Boss Music, ga ik aan het einde van dit jaar een televisieprogramma presenteren. En wat de muziek betreft komt er een hele toffe single aan: geproduceerd door Boaz en samen met Mr. Polska en andere toffe gasten.”

Te zien: Popronde Utrecht met Jowners (21.30), Amerildo de Krijger (22.30) en Lil MG (23.30), donderdag 12 oktober 2017 @ Pandora-foyer TivoliVredenburg, Utrecht