Aankomend weekend is het weer zover, de opening van het buiten-festivalseizoen: Paaspop. Ook dit jaar heeft ‘the greatest show on earth’ weer een enorme line-up verdeeld over een tal van stages. Natuurlijk zijn de grote Apollo-shows van o.a. Froukje, DI-RECT, Editors en De Jeugd van Tegenwoordig de niet-te-missen shows en kijken we ook uit naar elektronica-giganten Marlon Hoffstadt en Oguz in de Phoenix. Maar wat moet je verder gaan checken? We gidsen je door het programma met een dikke 20 tips.

Hiqpy

Vrijdag 16.00 in de The Jack Daniel's Stage

Deze vierkoppige band toerde in 2023 door het land tijdens de Popronde als 3voor12-talent en staat nu aan de start van hun eerste echte festivalseizoen. Het viertal zweeft van luchtige indierock met galmende adlibs naar momenten van destructie vol fuzzy gitaarsolo’s. Hiqpy is een must see voor liefhebbers van bands als Smashing Pumpkins, Wolf Alice en Pixies. Er staat nog altijd geen muziek van de band op de streamingsdiensten, maar geloof ons als we zeggen: dit wil je zien en horen.

Sophie Straat

Vrijdag 16.30 in de Phoenix

De onbetwiste koningin van een nieuwe generatie protestzangeressen komt terug naar Schijndel! In 2022 stond Sophie Straat in The Jack, deze editie promoveert ze naar de grotere Phoenix-tent. Ze won in 2021 een Edison voor haar debuutalbum en ook haar tweede album Smartlap Is Niet Dood uit, waarop ze traditionele smartlap combineert met catchy pop, werd met veel lovende kritieken ontvangen.

Reanny

Vrijdag 17.00 in de Roxy

De hiphopwereld verandert en er is gelukkig steeds meer ruimte voor vrouwelijk talent. Ook in Nederland zijn er meer opkomende vrouwelijke rappers, zoals de uit Amsterdam afkomstige Reanny. Een baddie eerste klas met een hoge dosis ‘don’t fuck with me’-energie. Haar sound is rebels en sexy, en weerspiegelt haar missie om vrouwen te empoweren. En ze werd dit jaar ook nog eens uitgeroepen tot één van de 12van3voor12-talenten van 2024.

Prins S. en De Geit

Vrijdag 18.30 in de Phoenix

Ja ja, Prins S. en De Geit keert wederom terug naar Paaspop. De excentrieke beatdichter Prins S, alias Scott Beekhuizen, is de geitenhoeder van het Nederdiscopoptrio Prins S. en De Geit, dat hij samen vormt met Marne (gitaar) en Daniel (elektronica). Al tweemaal eerder veranderden ze de Roxy in een beestenboel, en vorig jaar manifesteerden we het al: dit jaar mogen ze dat in de Phoenix komen doen.

Amenra

Vrijdag 22.00 in The Jack Daniel's Stage

Intens. Meeslepend. Emotioneel. Hard. Al 25 jaar staat het Vlaamse Amenra bekend als een van de beste live-ervaringen in het metalcircuit. De post-metalband is gespecialiseerd in het schakelen tussen breekbare passages en verwoede geluidsmuren, terwijl zanger Colin H. Van Eeckhout zijn hart uitstort over het publiek. Bereid je voor op een out-of-body-experience. 

High Vis

Vrijdag 00.00 in The Jack Daniel's Stage

Wie in Paaspops midnight hours nog een flinke energie boost wil ondergaan, moet vooral het Engelse High Vis gaan checken, één van de hoogtepunten op Roadburn 2023. Op hun laatste plaat Blending uit 2022, postpunk en noisy dreampop, maar dan wel met de mentaliteit van een britpopband. Voor liefhebbers van o.a. Joy Division en Gang of Four, maar Britpopbands als Stone Roses en Liam Gallagher. 

The Indien

Zaterdag 14.45 in The Jack Daniel's Stage

De Nederlandse Fleetwood Mac? Een beetje wel. Want net als die band heeft The Indien een voorliefde voor moderne alt-pop, psychedelia en soul uit de jaren '60. Vorige week bracht de Haagse act eindelijk hun debuutalbum uit. Het duurde even, maar het gaat de band opeens voor de wind en de festivalagenda stroomt vol. We zijn dan ook razend benieuwd hoe de nieuwe liedjes het doen op het festivalpodium.

Lees: 'The Indien: de aanhouder wint'

Chibi Ichigo

Zaterdag 16.15 in The Jack Daniel's Stage

De Vlaamse Chibi Ichigo (Japans voor 'kleine aardbei') creëert elektronische muziek met krachtige, eerlijke teksten. Na haar deelname aan de Vlaamse versie van De Slimste Mens en optredens op o.a. ITGWO, Pukkelpop, Werchter, Dour en als voorprogramma van Froukje staat Chibi klaar om voor het eerst Paaspop te teisteren met haar harde Eurodance beats, extravagante dansers en stevige synths. 

Albino Sports

Zaterdag 17.30 in de Roxy

Albino Sports is het in 2019 opgerichte platenlabel van Joost Klein. Onder andere Brunzyn werkt mee aan het platenlabel en samen brachten ze in 2021 het album Albino Sports Vol. 1 uit. Albino Sports is zeg maar gerust de play-offs van de rapgame, ook uitermate geschikt voor mensen die niet van sport houden. We zullen Brunzyn en Appie sowieso op het podium zien. Zal Joost ook nog even langskomen voor een vierde keer Paaspop?

Personal Trainer

Zaterdag 18.00 in The Jack Daniel's Stage

We blijven nog even in The Jack, want na Chibi staat daar het zevenkoppige indierockcollectief Personal Trainer. Ze tekende eind vorig jaar bij Bella Union, het Engelse label dat onder meer Beach House en Fleet Foxes onder zijn hoede heeft. De band stond in hun (nog jonge) carrière al op grote festivals als Into the Great Wide Open, Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole, en kunnen Paaspop na dit weekend bijvoegen in het rijtje. 

Nusantara Beat

Zaterdag 19.00 in de Roxy

De zeskoppige supergroep Nusantara Beat (met leden uit o.a. Jungle By Night, Altin Gun en EUT) is opgericht in Amsterdam door een groep muzikanten die zich verbonden voelen met hun Indonesische roots en cultuur. Traditionele krontjong en gamelan maken hier kennis met psychedelische seventies rock. Het resultaat? Een groovy, eigenzinnig geheel waarmee Nusantara Beat je geheid aan het dansen krijgt.

Sophie Ellis-Bextor

Zaterdag 19.30 in de Phoenix

De Engelse zangeres Sophie Ellis-Bextor maakt een aanstekelijke mix van pop, nu-disco en eighties-elektronica. Vorig jaar stond ze prominent op het Britse festival Glastonbury en later dat jaar werd haar ruim twintig jaar oude hit ‘Murder on the Dancefloor' gebruikt in de film Saltburn, dat daarna een eigen leven ging leiden op TikTok. Sophie's gonna burn the goddamn Phoenix right down!  

Luister: 'Viral-classic Murder On The Dancefloor' uit 3voor12-podcast De Machine #159

The Royston Club

Zaterdag 19.45 in The Jack Daniel's Stage

The Royston Club is een indieband die begin 2019 werd opgericht in Wrexham, Noord-Wales. Met het vorig jaar verschenen debuutalbum Shaking Hips and Crashing Cars op zak speelde de band op grote festivals zoals Glastonbury, Reading and Leeds en deed support voor Blossoms, Two Door Cinema Club en The Wombats. Liefhebbers van de genoemde bands moeten deze vierkoppige indiepopband zeker even gaan checken.

YĪN YĪN

Zaterdag 20.30 in de Roxy

Wat in 2017 begon als een grapje, groeide uit tot een band met internationale ambities en potentie, die op onder meer Lowlands stond en door diverse Europese landen toerde. De band YĪN YĪN kookt een exotische potpourri van stijlen, van Thaise funk tot Afrikaanse disco en elektronische muziek. Met het derde album Mount Matsu, dat afgelopen januari uitkwam, focust de band net iets sterker op Japan.

Lees: 'Album van de Week (3): YĪN YĪN'

Elmer

Zaterdag 22.00 in de Roxy

Elmer, het alter ego van Merel Pauw, combineert hiphop, feminisme en theater. Haar tracks zijn dansbaar met elektronische, funky beats, teksten met een flinke dosis humor en zelfspot, en tegelijkertijd eerlijk met nummers waarin ze rapt over bindingsangst, paniekaanvallen en zelfhaat.

Lees: 'Elmer vecht tegen hokjesdenken: 'Het is een viering van de raarheid''

Wende

Zondag 16.30 in de Phoenix

Wende's veelzijdigheid als artiest is ongeëvenaard. Ze beweegt zich moeiteloos tussen verschillende muziekstijlen - variërend van pop en elektronisch tot jazz en klassiek - en combineert deze stijlen al jarenlang in grensverleggende albums en voorstellingen. Ze werkte met o.a. Froukje, S10 en Sim Fane aan haar nieuwste plaat Sterrenlopen en mocht vorig jaar eindelijk op Lowlands spelen, waar ze zowel verpletterde als ontroerde.

Lees: 'A La Carte met Wende: ‘Ik kan me über-focussen als het moet gebeuren’'

Hot Milk

Zondag 17.00 in The Jack Daniel's Stage

Emo-powerpopband Hot Milk bestaat uit Jim en Han uit Manchester, die sinds 2016 samenleven en muziek maken nadat ze elkaar in een bar ontmoetten. Thema's als liefde, verlies en de zoektocht naar je identiteit, in een jasje van energieke poppunk, dat is Hot Milk. De ijzersterke vocals van mysterieuze Han vermengt met Jim’s aanstekelijke riffs zorgen keer op keer voor een open en warme sfeer waar iedereen welkom is.

Chase & Status

Zondag 20.30 in de Phoenix

Sinds de oprichting ruim twintig jaar geleden is het Londense drum ‘n bass-duo Chase & Status - bestaande uit Saul Milton en Will Kennard, en live aangevuld met drummer Andy Gangadeen - uitgegroeid tot een van de grootsten in de wereld van drum ’n bass en jungle. Voor hun nieuwste album/mixtape 2 RUFF, Vol. 1 zochten ze veel samenwerking op met rappers en andere drum ‘n bass-artiesten waaronder Flowdan, ArrDee, Bou en Mozey. 

Bad Nerves

Zondag 22.15 in The Jack Daniel's Stage

De gejaagde powerpoppy punkrockband Bad Nerves staat altijd in de hoogste versnelling. Daardoor zou je bijna voorbijgaan aan het feit dat er onder die chaos een pak melodieuze, sterke songs schuilt. De band maakt muziek die klinkt als een combinatie van Ramones, The Strokes en The Clash. Maar dan sneller, venijniger en met meer adrenaline. Nadat ze zich al vóór het verschijnen van hun eerste album op Lowlands en Eurosonic bewezen, brengt de band nu een onmisbaar bezoek aan Paaspop.

I Hate Models

Zondag 23.00 in de Phoenix 

Producer/dj I Hate Models verkent met zijn non-conformistische tracks meerdere elektronische universums waarop emotionele synths en koudere geluiden vaak domineren, met thema's als eenzaamheid, melancholie en geweld. Verwacht van alles in de laatste uurtjes van Paaspop: ravemuziek, industrial, electro, postpunk, synthwave, early trance, coldwave en EBM. Niets is deze Fransman te gek.