Het gratis Metropolis Festival in het Zuiderpark (naast Ahoy) is toe aan de 34ste editie. Al 33 edities programmeert Metropolis Festival veelbelovende acts als Idles, Twenty One Pilots, The Prodigy, Smashing Pumpkins, Wu-Tang Clan, The Strokes, Froukje, Confidence Man en vele anderen. Dit jaar zijn de artiesten uit Rotterdam: DJ Blvck Nola, Brintex Collective, Rotem, Library Card, Brokezart, Ruwhel & De Bigi Blues Band, Jaskelis en DJ Unruly Phoenix. 'Voor deze editie waarin Metropolis zichzelf opnieuw aan het uitvinden is krijgen ook de podia nieuwe namen: Metroville, New Garden en Future Stage.'

1) Library Card

Misschien net wat te vroeg pieken voor Library Card. Een van dé nieuwe opkomende gitaarbands uit Rotterdam. 14:15 uur voelt net te vroeg. Tijdens Left of the Dial 2022 mochten ze na wat omzettingen afsluiten in een bomvol Roodkapje waarna de waterdruppels van het plafond naar beneden vielen. Hoogtepunt van de set is 'Well Actually'. Zou dat nummer op de nieuwe EP komen die rond de releaseparty in Rotown op 15 december wordt uitgebracht?

3voor12 landelijk tipt ze al en Kink is ook enthousiast rond de supportshow voor Sports Team in TivoliVredenburg. Over twee weken spelen ze op Valkhof Festival in Nijmegen en eind augustus op Loose Ends in Utrecht. Post-punk waarbij je kan denken aan Dry Cleaning en Sonic Youth op momenten. Ze spelen in de finale van de Grote Prijs van Rotterdam 2023 in op zaterdag 16 september in Theater Rotterdam. 

Vergeet vooral niet je oren te spitsen, want illustrator Lot van Teylingen heeft wat te melden in haar teksten. Hopelijk staat de praatzang hard genoeg om boven de harde en noisey band uit te komen. Met:

Vocalist Lot van Teylingen: 'Mirror Factory' gaat over achter jezelf aanrennen, maar niet in kunnen halen. Alsof je over je eigen voeten struikelt terwijl je je probeert te haasten. De enige met de oplossing ben je zelf, terwijl je die persoon juist angstvallig probeert te ontlopen." Tekst uit het nummer: 'In the millionth part of time left I see the reflection of my face in the mirror it’s empty'. Denk daar nog maar eens over na terwijl de tekst 'All over again' blijft hangen.

Een moshpit alert op momenten! Dansen en hoofdschudden kan gewoon.

14:15 uur - 15:00 uur

2) Brintex Collective

3voor12 na de show op Eurosonic Noorderslag 2023 van Brintex Collective:
'Toetsenist en bandleider Brenn Luiten houdt het kort: 'We’ve got 45 minutes to play. I’ll talk at the end.' Ja, hier bij Brintex Collective gaat het écht om de muziek. En daarmee zit het wel snor: weelderige rhodesakkoorden, stuwende jazzbeats en langzame blazersmelodiën à la Alfa Mist. Het soort jazz dat bovenaan ‘Music For Studying’-lijstjes verschijnt, alhoewel de leden van Brintex je dan waarschijnlijk op je muil zouden willen slaan.  

'De Rotterdammers kijken naar de Londense scene voor inspiratie, waar artiesten als de bovengenoemde Alfa Mist en Yussef Dayes best ingewikkelde jazz weer cool weten te maken. Eigenlijk doet Brintex Collective met hun frisse kijk op jazzmuziek hetzelfde. Met af en toe een clap van de drumcomputer, een analoge synth en mega funky breakbeats zal dit echt niet alleen stoffige jazzsnobs aanspreken. En wedden dat minstens de helft van hen een kickflip kan?'

Cool dus. Geen wonder dat de Kunstpunt-stage stampvol is.voor een band die' inmiddels net een ep heeft uitgebracht. De beloofde 45 minuten vliegen voorbij. Op afsluiter ‘Anthem’, die wél al op Spotify staat, mogen de verschillende muzikanten nog één keer hun uitzonderlijke soleertalent showen. En oh ja, Luiten wilde natuurlijk nog wat zeggen. ‘Ep is coming soooon!’. Nu nog een virale youtube sessie – het liefst voor een ondergaande zon – en het plaatje is compleet.' 

Het oordeel: Een geweldige set. Kom op dan, met die ep!

Het nummer: ‘Anthem’
13:30 - 14:15 op Metropolis Festival 2023

3) Militarie Gun

Militarie Gun is misschien wel de band die het hardste gaat groeien na Metropolis Festival! De Amerikaanse band vliegt nog wat onder de radar, maar staat op twee van de grootste festivals Rock Werchter en Roskilde. Debuut album 'Life Under The Gun' is net net uit en laat een band horen die vanuit de post-hardcore toegankelijkere muziek is gaan maken. 

Je mag ze gerust in het rijtje Turnstile (vorig jaar op Pinkpop en inmiddels een uitverkochte 013 verder na het succesvolle album Glow On met bijvoorbeeld hit 'Holiday' dat in de punk hoek goed is opgepakt na jarenlang touren) en andere relatieve nieuwkomer High Vis die in een uitverkocht Rotown hebben gespeeld nadat het al was verplaatst vanuit V11 (waarbij Rotown ook nog kennelijk niet de link met Turnstil had gelegd), zetten. Met die sound heb je weer een frisse wind in de punk hoek die veel meer mensen moeten kunnen aanspreken. Waarbij Turnstile wel duidelijk favoriet is doordat de zanger het fijnst in het gehoor ligt. 

Hopelijk gaan ze zelf bedenken dat het niet handig is om een van je grootste hits 'Do It Faster' als eerste te spelen (en die andere potentiële hit 'Very High' bijna als laatste). Daar zitten net te veel nummers tussen. Je kan prima het publiek opwarmen met andere nummers om na een aantal nummers 'Do It Faster' te knallen. Helemaal als je er op nieuw materiaal net wat meer gitaar riffs bij gooit.

Wees gewaarschuwd en kom op tijd! Wij zijn benieuwd hoe de hardcore punk taferelen zich vertalen naar Metropolis Festival met z'n barriers. Zijn de instructies voor de beveiliging op orde? Het feestje word veel groter als je het publiek laat crowdsurfen (hier krijg je een idee hoe dat er aan toe kan gaan live in een zaal). Lieve crowdsurfers: niet iedereen is gewend aan deze hardcore punk taferelen dus doe een beetje voorzichtig en ga niet vanaf het podium crowdsurfen want het gat met de barriers is de afgelopen jaren op Metropolis Festival te gevaarlijk groot geweest en dat gaat gegarandeerd fout.

4) Nusantara Beat

Als 3voor12 je noemt als nummer 4 van Noorderslag 2023 doe je iets goed! En na de release van de eerste single 'Djanger': 'de muzikanten onderzoeken hun gezamenlijke Indonesische roots door een traditional uit Bali met een dikke groove te vertolken, met flarden sixties beat en psychedelische rock.'

3voor12: 'de leden van Nusantara Beat speelden eerder in o.a. Jungle By Night, POM, The Mysterons, Altın Gün en Surf Aid-Kit. Met Nusantara Beat verkennen ze de grooves van hun gedeelde Indonesische roots. Muziek waarbij echt niemand stil kan blijven staan; zijzelf dus ook niet. Grote kans dat je ze nog nooit zo vrolijk hebt gezien.

Nusantara is een Indonesische term voor de eigen eilandengroep, en ‘Beat’, ja, dat spreekt voor zich. Het zestal swingt als een malle terug in de tijd. Het ene moment loom en psychedelisch, het andere upbeat en surf-achtig. En ze doen de ultieme seventies throwback: uitgebreide dubbele gitaarsolo’s! De muziek roept zelfs nostalgie op bij wie geen Javaanse roots heeft. Je herkent alle ingrediënten, maar het geheel is nét even anders. Ook vanwege de Soendanese vocalen natuurlijk, die geweldig worden uitgevoerd door Megan de Klerk van EUT.

En de liedjes, die zijn gewoon allemaal leuk. Elke track is een reden om head first de Indonesische muziekgeschiedenis in te duiken. En dat voor een band die pas een jaar bestaat, waar nog geen enkele track van te vinden is. Gelukkig zitten er wat singles in de pijplijn, en die kunnen niet snel genoeg komen. 

Het oordeel: funky, vrolijk, psychedelisch en retestrak uitgevoerd: Nusantara Beat mag op élk festival.' 

5) Ruwhel & De Bigi Blues Band

Van alle Rotterdamse acts heeft Ruwhel & De Bigi Blues Band de mooiste plek op Metropolis Festival 2023. Dit najaar gaat hij knallen bij de Popronde en volgend jaar moet het album met De Bigi Blues Band uit komen. Wie gaat er niet mee met deze sympathieke verbinder die zoveel talent uit Rotterdam de kans geeft met Levels en die je tijdens zijn liveshow zomaar de saus laat redden of van voor naar achter laat dansen? 'Uno, dos, mi ta tres' en 'Tot De Dood Ons Scheidt' blijven je bij. 

Met de manager van De Likt aan zijn zijde hebben ze de nodige ingangen om heel Nederland dit jaar en volgend jaar te gaan veroveren. Te beginnen op het Eendracht Festival gratis in Rotterdam rondom Eendrachtsplein op donderdag 20 juli.    

Ruwhel is een van de hardst werkende Rotterdammers met zijn Levels waarmee hij ook de Future Stage host op Metropolis Festival. Wie weet heb je de posters in de stad zien hangen. Met Levels geven ze muziek uit Rotterdam meer platform met inmiddels 50 evenementen en een goed opgenomen liveshow bij de Levels Music League

6) Deijuvhs

Moshpit alert. Deijvuhs is een (nog) onbekende band in Nederland die de energie komt brengen. 

Metropolis Festival: 'UK Garage, trap, metal, drum & bass, jungle, punk en eigenlijk alles daartussenin. Deze rijzende underground-ster uit Londen kan zelfs het grootste festivalpodium omtoveren tot een vunzig huisfeestje. Het debuut Forever Hoodpunk is het startsein van een ongelooflijk gedurfd, onvoorspelbaar oeuvre, letterlijk uit de voegen barstend met donkere drill-bangers, basement club hits, expressieve emo-R&B en het betere moshpit-opwekkende gitaargeweld. '

DeathtoAkuma is een Rotterdamse artiest die in het verlengde van Mike muziek maakt en op het gratis Eendracht Festival in Rotterdam speelt op donderdag 20 juli. 

7) Gyedu-Blay Ambolley & His Sekondi Band

Metropolis Festival: Gyedu-Blay Ambolley – oftwel ‘de James Brown van Ghana’ – doet Metropolis aan met zijn verbluffende Sekondi Band. Dat kan een ding betekenen: een absolute masterclass in jammen en grooven met zijn geheel eigen versie van Afrofunk en highlife – de zelfbenoemde simigwa do. Onder de vleugels van Ebo Taylor wist Ambolley zijn eigen status als levende legende te werven in bijvoorbeeld de The Uhuru Dance Band en The Apagya Show band. Met zijn Sekondi Band luidt hij wederom een nieuwe evolutionaire trap in: zelfs met 40 jaar op de podia en 30 platen onder zijn naam.

8) Maya Mae

Kippenvel! Deze Orisun Studio sessie is geweldig! Waar komt Maya Mae vandaan? We denken uit Den Haag met een link met Rotterdam. 

Ademloos luisteren naar deze stem en iedereen aanstoten om ergens anders te staan praten (nu even niet bij Maya).

Metropolis Festival: Maya Mae’s levendige mix van R&B, downtempo soul en urban pop buigt naar haar eigen persoonlijkheid en interesses. Naast dat ze een getalenteerde zangeres en performer is, vertakken Maya’s talenten in de wereld van film; het schrijven van scenario’s en het regisseren van haar eigen videoclips. Maya’s werk vindt een spirituele verwantschap in artiesten als Ariana Grande en The Weeknd, herkenbare onderwerpen aansnijden, met nummers over grote dromen, eenzaamheid en emotionele veerkracht.

Tips voor de Future Stage gehost door Levels op Metropolis: Rotem en de Rotterdamse afropop queen Jaskelis (mogelijk met band) 

9) Jaskelis

Jaa! De Rotterdamse afropop queen Jaskelis krijgt eindelijk de kans op een groot festival in Rotterdam. Nu eindelijk afropop volledig wordt omarmt in Nederland heeft ze genoeg materiaal om daar ook op mee te surfen. En nee dat is niet uit medelijden maar omdat ze al genoeg nummers die hard gaan. 'Busy Body' please! 

Metropolis Festival: 'Jaskelis bouwt bruggen tussen verschillende werelden met haar unieke, zomerse saus van pop, R&B, soul en Afrobeat. Geworteld in Nigeriaanse, Finse en Nederlandse culturen brengt Jaskelis menigte steevast in vervoering met haar krachtige stem en charisma op het podium. In korte tijd is ze omgedoopt tot de afro-pop queen van Nederland; na optredens met Burna Boy in Nederland en Zwitserland gevestigd als een van de grootste talenten van het moment. Nu is Metropolis aan de beurt!'

10) Florence Adooni

Metropolis Festival: 'Na onderdeel te zijn geweest van Guy One’s iconische Kologo Band brak de Ghanese singer-songwriter Florence Adooni wereldwijd door met haar eigen debuutsingle ‘Mam Pe’ela Su’ure’. Sindsdien hakt Adooni haar eigen plek uit binnen het circuit met haar betoverende mix van fra fra-gospel, psychedelische funk en high life, het eigentijdse antwoord op Ebo Taylor en Christy Azuma. Metropolis kan zich opmaken voor een warm bad van vederlichte grooves en Adooni’s expressieve hypnotiserende zang.'

Extra tip) Kymara

Terecht dat sommige toffe Nederlandse bands vol de aandacht gaan krijgen als ze een goede liveshow hebben. 

3voor12 Utrecht over Kymara: 'Met behulp van dit R&B-geluid met een soulsausje staat het publiek binnen no time mee te roepen met het duo.  

Na weer een nieuwe gast op het podium komen de heupen pas echt los. De percussionist, van wie de meerwaarde eerst niet helemaal duidelijk is na wat rustig meespelen, versnelt ineens het tempo. Soulful, groovy melodieën worden even ingewisseld voor snel percussie werk, een koebel en zelfs een scheidsrechtersfluitje. Na een klein feestje rondom het podium onder begeleiding van de toms was de meerwaarde wel duidelijk. '

Extra tip) Pup

Sommige bands zijn eigenlijk al bekend. Melkweg (oude zaal). Jera On Air (Nederlands grootste punk, hardcore en metalcore festival), Rock Werchter, Primavera en Coachella heeft de band al afgevinkt. Toch verdient Pup meer liefde, want dit gaan veel meer mensen leuk vinden! Melancholische punk. 

Als Rotterdam deze band net zo omarmt als bijvoorbeeld Idles hopen we op een Maassilo show.

Extra tip) Brokezart

Metropolis Festival: 'Rapper, producer en beatmaker Brokezart groeide op in een rustig ogende buitenwijk in Rotterdam, ervaringen die hem als artiest vormden. Hij groeide hieruit als veelzijdig, muzikaal talent, een ster-in-wording die zijn pijn kan vertalen naar krachtige songs die de ongebaande paden binnen de vaderlandse hiphop bewandelen.In 2021 deelde hij de track ‘Drama’ op Tiktok en ging al snel viral met zijn drill beats en expressieve lyrics. Samen met Leafs bracht hij in 2022 het nummer ‘BAS’ uit en kwam hij daarna met kenmerkende solo tracks zoals ‘Faam’, ‘Selfish’, ‘Babyflow’, ‘Tijdnood’, ‘Lost Boy’ en ‘Don’t Hurt Me’.'

Inmiddels zit hij bij het Noahsarklabel. Hij staat al op Rolling Loud 2023. 'Love Scars' blijft goed hangen. 

Metropolis Festival 2023

Op de site vindt je meer informatie over de acts, het tijdschema en alle andere zaken die je wilt weten

Er is een gratis afterparty in Rotown met dj sets van artiesten van Metropolis.

Dit jaar geen munten maar pinnen bij de bar en zit er statiegeld op bekers

Misschien een tip om weer een makkelijk te vinden FAQ, want hoewel we voor 'Sustainable' zijn, zijn er meer dingen die een bezoeker zou willen weten. Zoals wat je mee mag nemen.

https://www.metropolisfestival.nl/

Tijdschema