We hebben ze weer allemaal gezien: alle opkomende talenten, de grotere acts die hun ererondje komen maken, Goldband dat de Popprijs op kwam halen. Wie sluiten we in ons hart, wie moeten eerst nog maar even verder rijpen? Het is tijd om de balans op te maken: dit is de Top 25 van Noorderslag 2023.

13. Prins S en de Geit

Frontman Scott Beekhuizen vliegt over het podium als een langharige stuiterbal, terwijl hij de een na de andere knotsgekke songtekst over zijn hongerige publiek uitspuugt. Het liefst met een bubbelgum dancepop beat eronder die totaal ontspoort tot een ordinaire dubstep mashup. 

>>> lees meer

12. Son Mieux

Camiel Meiresonne voelt de spotlights op zich branden, zingt hij, hij trekt zijn conclusies en grijpt zijn kans met beide handen. Precies dat doet de band vanavond. Bij '1992' zie je de bevroren Groningse heupen al opwarmen, bij 'Dancing At The Doors Of Heaven' definitief ontdooien en bij de slottrack staat de zaal te springen. 

>>> lees meer

11. Bumble B Boy

Op de Popronde viel deze man in imker-kostuum al op met een nogal chaotisch, bizar karakter. Het geheel voelt meer als een aaneengesloten trip, waarin een klein, neurotisch mannetje de hoofdrol speelt. Dit is een show die je moet zien.

>>> lees meer

10. Gladde Paling

Sinds dat ene Achterwerk in de kast-filmpje weet ieder VPRO-kind hoe glad palingen zijn. Tenminste: tot je er een in je handen hebt. Die is dan nog net even een stukje gladder. Zo ook bij Gladde Paling. We weten van zijn geweldige album Dansmuziek en de rits schitterende singles al hoe snel hij tussen tempo’s, snippets en samples wisselt, maar live wisselt hij nog net even sneller en onvoorspelbaarder.

>>> lees meer

9. Marathon

Als je één van je zalen de Marathonzaal noemt, dan kun je natuurlijk de kans niet missen om een band met dezelfde naam daar te programmeren - kudos, ESNS! De zaal is ook perfect voor een band als Marathon, dat met zijn spannende post-punk zelfs de meest grijze haren aan het moshen krijgt.

>>>lees verder

8. Katnuf

Met 'Van Mij Zijn' scoorde r&b zanger Katnuf zomaar een van de grootste zomerhits van 2022. Maar een oeuvre heeft hij nog niet. En dus mag hij in precies twaalf minuten bewijzen dat hij op Noorderslag thuishoort. Wat blijkt: dat kwartiertje is al beter dan vrijwel al zijn concurrentie in het genre.

>>> lees meer

7. Siggy & D1ns

Minder dan een jaar geleden hoorden we voor het eerst van hiphopduo Siggy & D1ns met de frisse, opvallende track 'Rondjes'. Nu al zijn ze met hun album Soldatenwerk ruim 15 miljoen streams verder met tracks in verschillende stijlen, met elkaar verbonden door oprechtheid. Soms gevoelig, soms boos en soms ronduit feest. Live maken ze dat meer dan waar.

>>> lees meer

6. Personal Trainer

"Hou je meer van harde liedjes of van zachte liedjes?", vraagt Willem Smit aan een meisje op de eerste rij. "Hard!", schreeuwt ze heel hard in de microfoon. "Zacht", fluistert Willem haar toe. "Zacht!", gilt ze hard. We kennen Personal Trainer van hun manische zevenkoppige indie. Maar eigenlijk heeft Personal Trainer ook mooie rustige liedjes.

>>> lees meer

Neomi live op ESNS23

5. néomí

Voor de bloedmooie liedjes van Neomi Speelman blijf je maar wat graag plakken, ook aan elkaar. Haar muziek tapt uit het vaatje van Ben Howard, Phoebe Bridgers, Bon Iver en andere indiefolkhelden en dat is smullen.

>>> lees meer

Nusantara Beat live op ESNS23

4. Nusantara Beat

Het is een zoekplaatje vol oude bekenden: de leden van Nusantara Beat speelden eerder in o.a. Jungle By Night, POM, The Mysterons, Altın Gün. Met Nusantara Beat verkennen ze de grooves van hun gedeelde Indonesische roots. Muziek waarbij echt niemand stil kan blijven staan; zijzelf dus ook niet. Grote kans dat je ze nog nooit zo vrolijk hebt gezien.


>>> lees meer

Joost live op ESNS23

3. Joost

Nog lang niet heel Nederland weet hoe fascinerend zijn laatste album Fryslân is, dus speelt hij het nu zo goed als helemaal. En hoe hard hij de zaal ook rockt met lollige Vieze Asbak memebeats en verknipte happy hardcore, uiteindelijk eindigt Joost als een mistroostig hoopje onder zijn Friese vlag. Hij neemt afscheid met een zee vol hartjeshanden.

>>>lees verder

Pitou live op ESNS23

2. Pitou

Vijf jaar geleden stond Pitou al eens op Noorderslag, toen ze het aangeschoten publiek tot totale stilte maande met haar wonderschone fluisterfolk. Haar bezetting is sindsdien flink gegroeid: naast een drummer en toetsenist staan nu ook bassist Jasja Offermans (Indian Askin) en een saxofonist op het podium, die een schitterende nieuwe dimensie aan haar liedjes toevoegt.

>>> lees meer

De Toegift live op ESNS23

1. De Toegift

De Toegift speelt broze late night folk vol melancholische herinneringen. Herinneringen aan het Vlissingse Nollestrand, waar Maxim zandkastelen bouwde en zijn eerste liefde mee naartoe nam. Herinneringen aan die ene keer dat hij de deur achter zich dichttrok zonder sleutel. Kleine verhalen die flarden verlies en vervliegende tijd oproepen. Je zou denken dat zoiets verzuipt in een zee van gebabbel, maar dat is niet zo. Het is op de momenten dat het moet zo stil dat je van hier het ruisen van de zee haast kunt horen. We want more!

>>> lees meer