ESNS23: Nusantara Beat verkent gezamenlijke roots

Psychedelische dansgrooves van de Indonesische archipel

Het is een zoekplaatje vol oude bekenden: de leden van Nusantara Beat speelden eerder in o.a. Jungle By Night, POM, The Mysterons, Altın Gün en Surf Aid-Kit. Met Nusantara Beat verkennen ze de grooves van hun gedeelde Indonesische roots. Muziek waarbij echt niemand stil kan blijven staan; zijzelf dus ook niet. Grote kans dat je ze nog nooit zo vrolijk hebt gezien.

Nusantara is een Indonesische term voor de eigen eilandengroep, en ‘Beat’, ja, dat spreekt voor zich. Het zestal swingt als een malle terug in de tijd. Het ene moment loom en psychedelisch, het andere upbeat en surf-achtig. En ze doen de ultieme seventies throwback: uitgebreide dubbele gitaarsolo’s! De muziek roept zelfs nostalgie op bij wie geen Javaanse roots heeft. Je herkent alle ingrediënten, maar het geheel is nét even anders. Ook vanwege de Soendanese vocalen natuurlijk, die geweldig worden uitgevoerd door Megan de Klerk van EUT.

En de liedjes, die zijn gewoon allemaal leuk. Elke track is een reden om head first de Indonesische muziekgeschiedenis in te duiken. En dat voor een band die pas een jaar bestaat, waar nog geen enkele track van te vinden is. Gelukkig zitten er wat singles in de pijplijn, en die kunnen niet snel genoeg komen. 

Het oordeel: funky, vrolijk, psychedelisch en retestrak uitgevoerd: Nusantara Beat mag op élk festival. 

Het nummer: Er staan welgeteld twee minuten muziek op YouTube: een cover van een Soendanese klassieker

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12