ESNS23: Jazz is onbetwistbaar cool bij Brintex Collective

Rotterdams jazzcollectief in het spoor van de Londense scene

Toetsenist en bandleider Brenn Luiten houdt het kort: 'We’ve got 45 minutes to play. I’ll talk at the end.' Ja, hier bij Brintex Collective gaat het écht om de muziek. En daarmee zit het wel snor: weelderige rhodesakkoorden, stuwende jazzbeats en langzame blazersmelodiën à la Alfa Mist. Het soort jazz dat bovenaan ‘Music For Studying’-lijstjes verschijnt, alhoewel de leden van Brintex je dan waarschijnlijk op je muil zouden willen slaan.  

De Rotterdammers kijken naar de Londense scene voor inspiratie, waar artiesten als de bovengenoemde Alfa Mist en Yussef Dayes best ingewikkelde jazz weer cool weten te maken. Eigenlijk doet Brintex Collective met hun frisse kijk op jazzmuziek hetzelfde. Met af en toe een clap van de drumcomputer, een analoge synth en mega funky breakbeats zal dit echt niet alleen stoffige jazzsnobs aanspreken. En wedden dat minstens de helft van hen een kickflip kan?

Cool dus. Geen wonder dat de Kunstpunt-stage stampvol is voor een band die nog geen ep heeft uitgebracht. De beloofde 45 minuten vliegen voorbij. Op afsluiter ‘Anthem’, die wél al op Spotify staat, mogen de verschillende muzikanten nog één keer hun uitzonderlijke soleertalent showen. En oh ja, Luiten wilde natuurlijk nog wat zeggen. ‘Ep is coming soooon!’. Nu nog een virale youtube sessie – het liefst voor een ondergaande zon – en het plaatje is compleet.

Het oordeel: Een geweldige set. Kom op dan, met die ep!

Het nummer: ‘Anthem’

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12