Het gratis Big Rivers is 21 jaar geleden als Rhythm en Blues festival begonnen. Inmiddels spelen er ook veel pop en cover bands. Heel het centrum van Dordrecht staat op z'n kop door Big Rivers. Met name de zaterdag is sterk. We tippen met name de acts die op het Bibelot- en het Popcentrale podium spelen. Met onder meer De Likt, Certain Animals, Brandwerk, Here Today, Figgie, Peer, Vokatus, Greyheads en op de zondag The Howlin'

3) Brandwerk

Brandwerk is dit jaar eindelijk het album Water Voor De Oogst uitgebracht dat in maart is uitgebracht op Neerlandse Dope. Het platenlabel van Akwasi. Brandwerk heeft al de single 'Alles In De Fik' uitgebracht met Simon van De Likt en en de eerste single van het debuutalbum 'What Is Good.' Inmiddels heeft de band ook Sceneslicer uitgebracht

'Ik was mee naar Breda voor een show van De Likt toen er een vrouw huilend naar me toe kwam en zei: “Open Gesloten is echt nice!” Ze ging op haar school een presentatie over dat nummer doen.' Lees hier meer over Brandwerk in een interview op 3voor12 Rotterdam

Nog een quote uit dat interview: 'Wij staan zelf volgens mij ook bekend om onze liveshows en als ik namens mijzelf spreek zijn wij daarvoor wel heel erg geïnspireerd door Zwart Licht en Opgezwolle. Hun muziek en live performances zitten zowel tekstueel als energiek goed in elkaar.'

Kay Slice van Brandwerk: "Pak Ehm Beet is een mindstate: 'geluk niet aan het lot overlaten maar deze afdwingen’. Is er een kans? 'Pak Ehm Beet

16:15 uur - 17:00 uur - Brandwerk - Korte Kalkhaven

4) Certain Animals

Certain Animals heeft op 13 juli het album op vinyl gereleased op de Zwarte Cross. Op Big Rivers is er dus de eerste kans om het in onze regio te halen. 

Als er een band is die in een jaar tijd de meeste stappen heeft gezet dan is dat waarschijnlijk Certain Animals.  Met een clip vol (bekende) Rotterdammers met volgens Hugo Borst een 'typhus goed nummer' op zak. En meer dan 20 shows tijdens de Popronde. Op 7 september is de releaseparty in Rotown. 3voor12 Rotterdam was er bij toen ze op het dak van De Doelen de single en titeltrack Down The Rabbit Hole lieten horen

5) Peer

Peer uit Zeeland is nog steeds een jonge band, maar is al een tijd bezig. Ze brengen sterke britpop-achtige nummers. 'I Don't Wanna' is daar een mooi voorbeeld van. Afgelopen jaar bracht de band hun debuut EP Mad For It uit. Ook reisde de band het land door met de Popronde en deden ze hun eerst stappen over de grens met shows in onder meer Engeland en India. 

Ze hebben bijvoorbeeld al gespeeld op Concert at Sea, het voorprogramma Jett Rebel, het Bevrijdingsfestival

16:30 uur - 17:15 uur - Peer- Vismarkt

6) Figgie

Een van de leukste nieuwe bands uit Nederland. Zo willen we Figgie wel noemen. Tijdens de Popronde maakte ze al grote indruk. Vermoedelijk ook door de ogen die je overal waar Figgie speelt kan vinden.

Er zijn soms van die bands die door alle bullshit heen breken en je weer even laten zien waar het nou echt om draait in muziek. Niet om de mooie pasjes of hippe image, maar om het overbrengen van een gevoel. Figgie is zo’n band. De frontman draagt dan wel een hipster tuinbroek, maar in dit geval mag dat, want zijn Nederlandstalige teksten raken diepere bodems. De kleine en grote onzekerheden waarmee ieder mens dagelijks worstelt worden poëtisch verwerkt in de swingende liedjes. Aan het einde van de set staan alle bandleden op en zingen ze samen met het publiek uit volle borst de laatste regels van hun afsluitende nummer mee: “Zo blijf ik sterk, blijf ik staan, blijf ik gaan.” Noteerden we na Popronde Rotterdam

20:15 uur - 21:00 uur - Figgie - Vismarkt

7) Greyheads

Als je even wat anders wilt, kunnen we de instrumentale fusion van Greyheads aanraden. Met elektronische en hiphop invloeden.

Big Rivers vermeldt: Greyheads is een groovende mix van spannende interacties tussen live elektronica en polyritmische beats.
De verzameling originele composities wordt verrijkt door sterke arrangementen en improvisaties vermengd met samples en atmosferische geluiden.

17:15 uur - 18:30 uur - Greyheads - Houttuinen

8) Sleepertown

De winnaar van de derde voorronde in de categorie Rock is Sleepertown uit Dordrecht/Rotterdam. De band maakt een mix van hardcore & metalcore met post-rock en indie rock. In de finale van de Band Boost heeft de band de wildcard voor Big Rivers gewonnen.

Begin mei heeft Sleepertown de eerste videoclip uitgebracht voor Vast Lands. Dit nummer moet ook verschijnen op de nog uit te komen EP. Qua invloeden moet je denken aan bands als Cloudkicker, Deftones, Defeater, Mewithoutyou and Steak Number Eight. De uithalen in Vastlands doen trouwens ook aan Baroness denken. Qua muziek en met de hardcore stem van Baroness frontman John Dyer Baizley. In de band zitten de drummer van Death Letters en leden uit Wells en The Great Hurricane Escape. 

20:30 uur - 21:15 uur - Sleepertown - Achterom

9) Vokatus

Een van de finalisten tijdens de Band Boost. Helaas wonnen ze niks. Toch vinden we ze de meeste potentie hebben. Tijdens de finale is wel gebleken dat er nog wat gewerkt moet worden aan de sound en wat podiumervaring. Vandaag is een mooi moment om te kijken of dat lukt.

Vokatus maakt harde rock met stoner en seventies rock invloeden.

Begin maart heeft Vokatus een nieuwe  EP uitgebracht genaamd Vokatus. Beïnvloed door bands als Triggerfinger en Queen of the Stone Age. Ook het geluid van Birth of Joy klinkt door bij Vokatus. Zeker in de heftigere stukken bij beide bands. Zelfs de toetsenist schijnt te headbangen!

10) The Howlin'

In deze lijst is The Howlin' de enige band die op zondag speelt. The Howlin' kunnen we echter niet onvermeld laten. Wat een stem en wat een heerlijke soul sound. Deze heren verdienen nog veel meer liefde. Big Rivers lijkt een ideaal festival voor de heren.

Zondag 17:45 uur -  18:30 - The Howlin' - Vismarkt