PP18: De Likt sloopt de zaal als vakkundige hooligans

Sjoenkelen voor gevorderden bij Rotterdamse electroclash-hiphop

Het is een misvatting dat hooligans niet systematisch te werk gaan. Ook in het slopen van bushokjes zit een zekere ambacht, misschien zelfs een schoonheid. Dat begrijpt het Rotterdamse De Likt maar al te goed, lieten ze al veelvuldig in het Nederlandse festivalcircuit zien. Als professionele hooligans met akelige precisie maken ze nu ook Stage 4 gelijk met de grond. Daar hebben ze een aantal wapens voor. Allereerst is er die horde vrienden: eentje om ze aan te kondigen en het publiek op te fokken, nog eentje om mee te rappen, eentje voor een toetsensolo en eentje om frontman Jordy op schouders door de zaal te dragen. In het tweede nummer stelt hij ‘m voor als zijn broertje (eigenlijk z’n manager), die nooit een show zou komen kijken (hij is er altijd bij!) en nu eindelijk mee is. Natuurlijk wordt het publiek helemaal gek.

Het tweede wapen is de muziek: loeiharde hiphouse en electroclash die meer verwantschap vertoont met boerenrock dan Soundcloud-trap. Neem ‘Cocaine Cowboy’, eigenlijk een woestijnbluesstamper met meebrulrefrein. Het derde wapen is natuurlijk Jordy zelf. Hij weet dat je zelf het allerhardst moet zweten als je ook het publiek gek wilt krijgen. Al in het tweede nummer doet–ie een imposante crowdsurf. En nog een. En nog een! Wanneer er een circlepit dreigt te ontstaan is hij de eerste die olie op het vuur gooit en wanneer het vlammetje aan een kant van de zaal dreigt te doven, loopt hij er slim op af om de chaos weer gaande te krijgen. Halverwege de show creëert hij een sitdown. Niet zomaar een sitdown, kijk maar eens om: werkelijk de hele tent gaat op z’n knieën, om daarna keihard verder te hossen. Dan vallen de paar technische mankementen al niet meer op.

HET MOMENT:
Jordy had aan Frank van de Lende beloofd dat hij een on stage tatoeage mocht zetten, mocht hij ooit op Pinkpop staan. Stoer dat dat nu daadwerkelijk gebeurt, maar het haalt de vaart uit de show en zulke flauwigheden heeft De Likt helemaal niet nodig om alles te slopen.

Meer Pinkpop.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12