Twee jaar voordat Geertruida officieel als label van start ging, zag Yannick een optreden van de IJslandse synthpopmuzikant Berndsen. Hij wilde zijn album op vinyl kopen, maar Berndsen zei: ''Daar ben ik mee bezig, maar je moet nog even geduld hebben.'' De twee troffen elkaar een jaar later opnieuw, maar nog altijd bleek er geen vinyl te koop te zijn. Yannick bood hem aan de plaat zelf uit te geven op roze vinyl, maar er was nog helemaal geen label. Ook Treasure of Grundo, de avantgarde synthwaveformatie van Zaremba en Tinbergen, werkte al tijden aan een plaat. Deze zou in eerste instantie op Enfant Terrible uitkomen, maar de eigenaar daarvan stelde Yannick en Bert voor om zelf een label op te richten. Zo waren er dus signalen uit meerdere hoeken die erop wezen dat er een Geertruidalabel moest komen.
Ze zorgen ervoor dat nieuwe albums verschijnen, zetten nieuwe artiesten in de markt en maken mogelijk dat je favoriete albums in de winkel te krijgen zijn. De rol van een platenlabel binnen de muziekindustrie is moeilijk te overschatten. Maar wie zijn deze poortwachters van de muziek eigenlijk? Wat drijft ze om nieuwe muziek aan de man te brengen en hoe zien ze hun eigen rol binnen het muzikale landschap? In deze rubriek gaat 3voor12 Noord-Holland op bezoek bij de poortwachters van de muziekindustrie. Deze keer spreken we Bert Zaremba, Yannick Tinbergen en Marijn Westerlaken van het DIY undergroundlabel Geertruida.
Perfecte timing
In de traditie van rauwe DIY punk
De werkwijze van Geertruida is opvallend. In eerste instantie was Geertruida namelijk vooral bekend als een huiskamer voor prikkelende concerten, en als een plek waar muzikanten konden overnachten tijdens een tour. Geertruida is namelijk een kantoor/oefenruimtecomplex/drukkerij/hostel voor bands. Diverse blogs kwamen al langs bij de mannen en beschreven Geertruida dan ook als muzikale broedplaats en hostel. Maar wat is de lijn die de releases op het label Geertruida eigenlijk verbindt? Of zoals Zaremba het zegt: ''Wat maakt een Geertruidaband?'' In het verleden heeft het label zich gemengd in de noiserock, synthpop, wave, garage en shoegaze. ''We moeten het alledrie goed genoeg vinden'', zet Bert uiteen. ''Yannick en Marijn zijn meer thuis in bijvoorbeeld de noise en breakbeat, dus daarin vertrouw ik vaak op hun oordeel.'' Yannick doet daar een schepje bovenop: ''Allereerst is het belangrijk dat we de bandleden gewoon mogen, maar daarnaast moet het net even een randje hebben. Het moet niet te standaard zijn.'' Dus of het nu gaat om Floris Bates of Blackboxred, alle releases op het Geertruida imprint hebben een bepaalde houding, een bepaalde ongepolijste echtheid en vernieuwing waar de drie heren altijd naar zoeken.
Geertruida zoekt continu naar nieuwe manieren om muziek uit te geven. Zo hebben ze een cassetteclub opgestart, waar leden regelmatig nieuwe muziek op cassette binnenkrijgen, vergezeld met een magazine. Marijn: ''We hebben twee buitenlandse studenten, Dimitri Sinitzki en Patou Jimmy James, die dat magazine voor ons schrijven en in elkaar zetten. Voor hen is het ook leuk om op die manier ervaring op te doen.'' Inmiddels zijn er 28 mensen lid van de casetteclub, maar losse nummers zijn bijvoorbeeld ook te krijgen bij de Irrational Library. De releases worden allemaal door Geertruida thuis gedrukt.
De toekomst
Aanstaande donderdag staat de IJslandse zanger Berndsen in het Patronaatcafé. Zijn album 'Lover in the Dark' markeerde in 2012 de start van het label. Verder hebben Tinbergen, Westerlaken en Zaremba nog genoeg ideeën voor de toekomst. ''Hoe tof zou het zijn om hier voor cassetteclubleden bijvoorbeeld een concertavond te organiseren, het optreden op te nemen en dezelfde avond nog op band te zetten? We hebben er de middelen voor, dus we kunnen zoiets gewoon doen.'' Tinbergen is met een nieuwe band bezig, onder de naam Wake of Jissom. Binnenkort moet er een nieuwe videoclip van deze band uitkomen. Eén ding is zeker: Geertruida is vooral bezig met vernieuwing in de manier van muziek maken en uitgeven. Dat lijkt voor hen nog belangrijker dan een brede bekendheid en financieel succes.