Op het Herrie Metal Festival Alkmaar in HAL25 vind je geen muziek voor tere zieltjes. Het festival is uniek door de focus op louter de hardste kant van het muzikale spectrum. Puur voor de liefhebber treden er metalbands op uit de hardere genres deathcore, grindcore, thrashmetal en deathmetal.

Mike Blommestein van eventorganisatie Shitstorm droomde al lang over het neerzetten van een eigen festival dat voor een groot deel van mensen met werkend gehoor een nachtmerrie zou zijn om bij te wonen. Wij zochten hem op om te horen waarom.

Wat is Herrie Metal Festival Alkmaar?
"Het is luid, hard, smerig, snel en je moeder heeft er waarschijnlijk een hekel aan. Op zaterdag 12 oktober spelen er 12 bands verdeeld over 2 podia. Bands uit zowel de lokale scene van Alkmaar als de internationale metal-wereld. Mocht je tussendoor even tot rust willen komen is er een lounge en een mini-bioscoop."

Is dit hét festival dat nog ontbrak in Alkmaar?
"Door de jaren heen heb ik in deze regio veel metalshows georganiseerd bij onder andere Podium Victorie, ‘t Kompleks en vroeger de Waerdse Tempel. In andere delen van het land is er meer volk voor metal en daarom is er hier minder aanbod. Toch zijn er nog steeds liefhebbers in deze regio en is het daarom juist extra belangrijk om door te gaan."

"Voor mij is het al langer een droom om een eigen festival te organiseren. Toen ik de kans kreeg om het samen met Raptor Events en HAL25 te verwezenlijken, pakte ik die met beide handen aan."

Eerder dit jaar vierde ACID Tattoo het tienjarig bestaan met een eigen festival in HAL25. Lijkt het festivalterrein van Herrie hierop qua invulling?
"De indeling is bij Herrie anders. Ik wilde graag een extra stage op het festival zodat de twee podia elkaar kunnen afwisselen en er veel bands kunnen optreden."

"Met de locatie ben ik trouwens erg blij. Met openbaar vervoer ben je er zo en parkeren kan ook voor de deur. In de hal is er bovendien veel ruimte om je eigen ding te doen. Zo vonden we voor de merchandise-stand en de lounge prima plekken en konden we in een laat stadium nog een mini-bioscoop toevoegen."

Wie kunnen we verwachten op de line-up?
"Op de blafharde line-up staan onder andere de Belgische post-blackmetal-band Soul Grip, de Italiaanse deathcore-band Drown in Sulpher en de Nederlandse deathmetal-band Korpse. Uit Alkmaarse hoek zullen Thoughtless en Bloid de dag openen. De headliner is de Zuid-Afrikaanse goregrind-band  XavlegbmaofffassssitimiwoamndutroabcwapwaeiippohfffX."

XavlegbmaofffassssitimiwoamndutroabcwapwaeiippohfffX?
"Het is een afkorting. Je moet het maar eens opzoeken op Google. Snoeiharde band."

Hoe reageren metal-liefhebbers op het festival?
"Positief! Na de eerste aankondiging stroomde er ook gelijk reacties binnen van metalbands die graag wilden komen spelen. Ik kon er nu 12 kwijt op het programma."

"Misschien dat we in de toekomst nog een maatje groter gaan. Voor nu zetten we alles op alles om een zo mooi mogelijk festival neer te zetten!"

Herrie Metal Festival Alkmaar vindt plaats op 12 oktober in HAL25. Via wateenherrie.nl kun je op de hoogte blijven en kaartjes bemachtigen.