Vanaf de Hempont hoor je de eerste motoren al brullen. Een groepje luidruchtige brommerchauffeurs scheurt met aangepaste uitlaatpijpen de Hemdijk over op weg naar Taets. Daar vindt dit jaar de eerste editie van het Pure&Crafted Festival plaats. Een festival vol motoren, muziek en alles wat de moderne motorrijdende man of vrouw zich zou kunnen wensen. Met optredens van onder andere Tape Toy, Sons, Indian Askin en Blaudzun belooft het een ontspannende, maar luidruchtige dag te worden in Zaandam.

Bij binnenkomst valt direct op hoe strak alles is geregeld en aangekleed

Van de stoelen, tafels en banken tot aan de lampen ziet het er picobello uit. Er zijn verschillende expositieruimtes waar Custom motoren uit verschillende garages staan. Er is een general store waar je lerenjassen, zadels, helmpjes en andere motorrij-benodigdheden kunt vinden. Het voelt op dit gebied soms meer aan als een beurs dan een festival. Ook de prijskaartjes die aan de motoren en prularia hangen zijn allesbehalve rock ’n roll. Dit is niet voor de gemiddelde rock ’n roller die zijn koelkast vol heeft staan met Euro Shopper halve liters. Dit is een festival voor mensen die Laphroaig drinken onder het genot van een dikke sigaar. Tijdens Sons doet de enige groep jonge punkers een poging tot moshpit die binnen enkele seconde weer wegvalt. Ook al doet de line-up vermoeden dat je lekker los kunt gaan, bij binnenkomst is het direct duidelijk dat dit een verfijndere versie van rock ’n roll is. Eentje zonder kopstoten in de pit en meer voor mannen en vrouwen van middelbare leeftijd met een motorhobby.

Er is een duidelijke verdeling tussen het publiek dat voor de muziek komt en motorfans die voor de motoren komen

Het lijkt allemaal net niet bij elkaar te passen en een beetje op losse schroeven te staan. Ook de podia zijn ietwat vreemd ingericht. Het tweede podium staat naast de general store en lijkt eerder te passen op een expositie of beurs dan op een festival. De hal waar de main stage zich bevindt is juist ontzettend groot. Zo groot dat, zelfs wanneer het festival uitverkocht was geweest, de ruimte niet gevuld had kunnen worden. Dat er maar honderd mensen voor het podium staan maakt het er niet beter op. Ook het leger van barmedewerkers dat niets staat te doen doet vermoeden dat er op meer publiek was gerekend. 

Pure&Crafted probeert veel te combineren en zet uiteindelijk een onduidelijk festival neer met een kleine identiteitscrisis

Tape Toy, Indian Askin, Sons, Black Mirrors en alle andere bands doen waar ze voor kwamen en zetten sets neer waar niets op aan te merken is. Helaas krijgen ze door een ongeïnteresseerd publiek niet de aandacht die ze verdienen. 

Dit jaar staat er buiten het terrein een circustent met een spectaculaire Wall of Death: een ton waarin motorrijders verticaal rondjes rijden en halsbrekende toeren uithalen. Het blijkt een van de hoogtepunten van het festival te zijn. Hopelijk wordt er bij een volgende editie meer van dit circus naar binnen verplaatst.