De kracht van kwetsbare rap
‘Schaduwwerk’ van Kenny Anders
Veel rappers staan bekend om hun stoere imago. Toch zijn er een aantal rapartiesten die al hebben bewezen dat je ook succesvol je kwetsbaarder op kunt stellen. Dichtbij huis kan je denken aan Fresku, Diggy Dex en de Belgische Tourist LeMC. Geïnspireerd door dit soort artiesten begon rapper Kenny Anders vijftien jaar geleden met teksten schrijven. Vorige maand bracht hij na enkele “oefen-singles” zijn debuutalbum uit: ‘Schaduwwerk’.
Van zelftherapie naar inspiratiebron
Al vanaf zijn eerste zinnen was rap een uitlaatklep voor Kenny. Gevoelens van angst en onzekerheid zorgden ervoor dat het dagelijkse leven als tiener uitdagend was. Om zijn ei ergens kwijt te kunnen schreef hij hier over. Door dit zo’n dertien jaar te doen en ondertussen af te studeren in de psychologie aan Universiteit Leiden heeft hij meer dan een decennium (zelf)studie erop zitten. Dit gaf hem het zelfvertrouwen om twee jaar geleden naar buiten te komen met zijn eerste single ‘Ik kan het niet alleen’. En met deze track zette hij meteen de toon van zijn muziek: persoonlijk en eerlijk.
Na enkele jaren oefenen in wat het betekent om muziek uit te brengen en te performen, ontstond de motivatie om een album te gaan maken. Dit heeft hem met een team in staat gesteld om een uniek album op de plank te leggen waar de combinatie van Nederlandstalige rap en Spaanse flamenco de boventoon voert. Zo toont hij in ‘Doorsukkelen’ en ‘Dat gevoel voor jou’ de pijn van een relatie die niet werkt en giftig wordt, en kijkt hij in ‘Tropische stortbui’ op een liefdevolle manier naar angst en slaapproblemen. Het is dus niet alleen somber. Sterker nog, het is ook mooi, krachtig en soms ook gewoon wat rap hoort te zijn: chill. In ‘Dein mee’ dein je namelijk letterlijk mee op een zee van zelfspot. Los van de emoties, zit in alle boodschappen strijdbaarheid: De drive om te beschrijven wat (on)gezond is en de wil om sterker te worden als persoon.
Inmiddels realiseert Kenny zich ook: “Ik doe het niet meer alleen voor mijzelf, maar ik kan met mijn muziek echt iets voor mensen betekenen.” Mensen herkennen zich in de persoonlijke uitdagingen die hij beschrijft. Ze sturen hem berichten waarin ze hem waarderen om zijn openheid en kwetsbaarheid, en zelfs mannen zeggen dat ze zich geïnspireerd voelen opener te zijn over hun ware gevoelens. De levensmissie van Kenny wordt hiermee uitgebreid. Waar hij eerst vijftien jaar werk moest verzetten om zijn eigen hoofd boven water te houden, kan hij nu deze kennis en ervaring uitwisselen met anderen. Door muziek - dat is pure verbinding.