Aan de zijkant van de grote Area.97 stage is nogal een extravagante doorloop van uitgedoste bezoekers. Grote alienachtige brillen, bontjassen, netpanty’s en stripperboots paraderen allemaal voorbij en verdwijnen achter de dj-booth uit het zicht. Zou het…? Welja, de avonturiers onder de bezoekers, die alle uithoeken van het terrein verkennen, hadden het al ontdekt: dit jaar introduceert Upclose een secret stage, waar een nieuwe generatie aan edgy techno-organisaties een plekje krijgt.
Deze mini-stage in de bossen is zaterdag de thuisbasis van het Amsterdamse De Reünie, waar onder andere Amsterdams duo Cybersex en de Egyptische TECHNOSLAVE_69 residenten zijn. Op de zondag is de intieme stage de speelplaats voor het rauwe EERSTE COMMUNIE, waar we MARRØN al over interviewden. Zo kan het dat deze stage op de achterkant van het terrein plotsklaps als een illegale rave aanvoelt, inclusief underground gemeenschap en nog wel het opvallendste voor een festival van dit formaat: geen line-up.
Dat is sowieso het knappe aan Upclose: het spannendere, progressieve broertje van Awakenings trekt dit jaar opnieuw zo’n 16.000 bezoekers per dag, en toch voelen de stages nergens massaal. Het terrein in het Spaarnwoude-park is compact, en hoewel de aankleding van het festival wat sober is – er hangen geen tierelantijntjes, de Area.01 loods is nogal een saaie hangar met een enkele uitgang en louter een zwevende lichtbox – maken de indelingen van de stages veel goed. De dj’s staan amper op een verhoging en zijn van een afstandje nauwelijks te zien, zelfs niet bij onofficiële mainstage Area.97, waar o.a. ticketsellers Modeselektor en Anetha b2b Patrick Mason staan. Daarmee stapt Upclose expliciet af van de cultuur die dj’s verheerlijkt en op een voetstuk plaatst. Bij bijna iedere stage (die cijfers vertegenwoordigen trouwens de sleuteljaren van Awakenings) is het bovendien mogelijk een rondje om de dj heen te dansen, zonder dat het geluid zijn kwaliteit verliest. Tussendoor wordt nog aan wat speakers gesleuteld, dat is wel te zien maar gelukkig niet te horen – nee, aan de sonische beleving kan en mag het niet liggen, zal de organisatie gedacht hebben.