Nu de coronamaatregelen voorzichtig worden versoepeld, openen concertzalen her en der weer hun deuren. Voor een beperkt aantal bezoekers, met de nodige voorzorgsmaatregelen. Hoe krabbelen de Leidse podia op uit de coronacrisis? Gebr. de Nobel start komende week met een serie livestreams onder de naam ‘Grof Geschut’, en hoopt in juli weer de eerste bezoekers te verwelkomen.

“Het kwam als een schok,” zegt Hoofd Programmering Leontine de Reede, terugdenkend aan de acute sluiting op 13 maart. Die avond zou in Gebr. de Nobel een Talking Heads tributeband komen spelen. Op het laatste moment werd het optreden afgelast. Bezoekers moesten geïnformeerd, boekers en collega’s belden haar... Snel schakelen was vereist. “We keken naar de toespraak van Rutte en dachten: ‘Hoe moet dit? Hoe gaan we dit doen? Niemand had enig idee hoe lang dit kon gaan duren. Deze maatregel haalde de hele sector onderuit.” Toch heeft de Nobel gelukkig nog niemand hoeven ontslaan. “We streven ernaar dat dat ook niet nodig zal zijn,” zegt Leontine. “Maar de zzp’ers met wie we werken, dat is een ander verhaal. Je werkt zo nauw met elkaar samen, deze mensen voelen als familie. En nu hebben we geen werk voor ze, dat is erg verdrietig.”

Verbouwing

Een geluk bij een ongeluk is dat de Nobel een verbouwing had gepland voor juni, die nu al op 18 mei kon beginnen. De verwachting is dat het in juli klaar zal zijn. “We zijn druk bezig om een plan te maken voor de heropening,” zegt Leontine. “Er zijn al plattegronden van hoe het er na de verbouwing uit zal zien, dus we kunnen nu al looproutes uitzetten bijvoorbeeld. Verder denken we aan statafels in de zaal, of gemarkeerde vakken op de vloer. In de grote zaal is straks ‘de kuil’ eruit, dat biedt meer beweegruimte en geeft de zaal een opener karakter. Bij de toiletten zullen we meer personeel nodig hebben om daar voldoende controle op te kunnen houden. We denken nog na over een reserveringssysteem; ‘pin only’ zijn we gelukkig al.”

Leuke aanbiedingen

Sommige zalen starten nu al met kleinschalige evenementen voor dertig mensen. Waarom doet de Nobel dat niet? “We hebben allerlei leuke aanbiedingen gehad van hobbybands die wel gratis willen komen spelen voor een klein publiek. Er zijn veel creatieve ideeën, maar onze kleine zaal is te klein om daarop in te gaan en de grote zaal is nog niet klaar. Bovendien kun je geen mensen ontvangen tussen de verbouwingsrommel. Ik ben al bezig met de programmering voor september, met bijvoorbeeld een groot metalfestival met buitenlandse acts. Het is te hopen dat die allemaal kunnen komen. We focussen ons nu op hoe we straks in de nieuwe situatie shows voor honderd man in de grote zaal kunnen bieden. Bij heel grote artiesten kunnen we misschien drie shows op een dag doen, voor honderd mensen per keer.”

Livestreams

Via livestreams probeert de Nobel toch op afstand iets te bieden aan het publiek. Vanaf 8 juni kun je elke werkdag kijken naar een livestream onder de titel ‘Grof Geschut’, met optredens van wat hardere bands die een band met Leiden hebben. “We hebben al eerder livestreams gedaan, in samenwerking met Naturalis,” vertelt Leontine. “Artiesten traden dan op in het onlangs compleet opgeknapte pand van Naturalis. Dat waren vooral dj’s en producers. In de dance staat er vaak maar één persoon op het podium, dan is het makkelijker om anderhalve meter afstand te houden. In deze opzet konden we ook beter sturen qua trillingen, zodat er geen schade aan de collectie van Naturalis zou ontstaan. Maar we merkten ook dat vooral in ‘de harde hoek’ mensen echt met hun ziel onder hun arm lopen door de coronamaatregelen, daarom wilden we voor die doelgroep ook iets doen. Bij onze streams is het doordeweeks, na een lange dag eenzaam thuiswerken, lekker even rammen. We werken aan een webshop waar je meteen ook merch kunt kopen, om de bands te steunen en de online ervaring optimaal te maken.”

Vertrouwen

Ook de Nobel zelf kan nog wel een steuntje gebruiken. Wil je helpen en er zelf ook nog iets leuks aan overhouden? Kijk dan even op steundenobel.nl om toffe posters met toepasselijke songteksten te bestellen. “Verder kun je gewoon alvast kaarten bestellen voor het najaar. Je kunt bands helpen door vinyl en merch te kopen,” zegt Leontine. “En blijf vertrouwen hebben. Dat doen wij ook. Ook in deze tijd blijven we gewoon acts boeken. We doen er alles aan om goed voorbereid te zijn, zodat iedereen zich echt weer welkom voelt als we open gaan en er een relaxte, gezellige sfeer zal zijn. Dat is immers toch waarom je naar een liveshow komt.”