Out Of Skin is terug, en wel als een van de acts op de eerstvolgende 3voor12 Leiden Clubavond op 5 september 2019. Na een wat stillere periode presenteert de band nieuw werk, een nieuwe single, een nieuwe serie optredens in de Popronde én een nieuw bandlid. Hoog tijd dus om bij te praten met Wouter, Maartje en Michiel.

We leerden Out Of Skin kennen met hun ruimtelijke, ongrijpbare songs, waarin verstilling zich ontvouwt naar expressie. De nieuwe nummers beloven een confrontatie te worden van enerzijds elektronische klanken en anderzijds akoestische instrumenten, met name de harp en gitaar. Op de komende Clubavond presenteren ze hun nieuwe single ‘The fair and eerie’. De eerste in een reeks van releases. Wouter: “Een lied over iemand die langzaam blind wordt.”

Wie zijn Out Of Skin nou eigenlijk?

Nieuwste aanwinst Michiel: “In de woongroep waar ik woon zijn regelmatig huiskamerconcerten. Bij een van die concerten speelde Out Of Skin in mijn woonkamer. Ik regelde het geluid en dacht ‘wat een vette band!’. Ik wilde daar heel graag aan meedoen, bijdragen aan het creatieve proces. Ik heb ze gemaild dat ik graag betrokken wilde blijven en toen zijn we koffie gaan drinken. Het bleek dat we alledrie vaktherapeut zijn: Wouter en Maartje zijn muziektherapeuten en ik geef dramatherapie. Dat zagen we als een goed teken.”

Maartje: “Wij hadden afscheid genomen van onze violist en zaten in een proces van het opnieuw vormgeven van de nummers. We nodigden Michiel uit om een paar keer naar een repetitie te komen. Eerst alleen om te kijken, maar toen bleek dat hij allerlei instrumenten kon spelen deed hij ook een paar repetities mee. Zijn electronica paste zó goed bij de effecten van onze gitaar en harp. Als we speelden hoorde je niet eens meer precies wie wat deed: zo versmolten de geluiden. Het was zonde om hier niets mee te doen.”

Biografie

  • Bandleden

Wouter Mol (gitaar en zang)
Maartje Gilissen (harp, synth, samplepad en zang)
Michiel de Haan (basgitaar en elektronische klanken)

  • Oprichting

September 2016
Rotterdam

  • Releases

8 april 2017 - Out Of Skin (ep)
6 september 2019 - The Fair And Eerie (single)

  • Prijzen

2018 - Finalist Grote Prijs van Nederland
2016 - Winnaar Sena Grote Prijs Van Rotterdam

Wie is Out Of Skin's grootste inspiratiebron?

Michiel: “Thom Yorke. Dat hoor ik terug in de jams. We jammen namelijk vaak om nummers te schrijven. Een methode waarbij het overigens wel eens heel lang kan duren voordat een nummer tot stand komt.”

Wouter: “We hebben een playlist gemaakt op Spotify, die heet ‘Out Of Skinspiration’. Daarin zit van alles: Van rap en hiphop tot soundscapes, goa en experimentele klassieke muziek. Thom Yorke is cool, maar hij bestaat al. In de afspeellijst zoeken we naar wat ons nog meer inspireert en ons muzikaal beïnvloedt. En los van muzikale voorbeelden is er nog een andere grote inspiratiebron: de mens, en wat-ie denkt en voelt. Dat levert eindeloze inspiratie voor nummers.”

Waar staat Out Of Skin nu?

Maartje, lachend: “Aan de vooravond van groot succes! Op de 3voor12 Leiden Clubavond presenteren we onze nieuwe single, waarvan de release een dag later plaatsvindt. De komende tijd kun je een aantal singlereleases van ons verwachten. En we doen mee aan de Popronde: dan spelen we door het hele land, van Leeuwarden tot Heerlen. We hopen op nog meer boekingen en een succesvol avontuur.”

Wouter: “Zelf ben ik, ten opzichte van de vorige ep, wat bewuster met de teksten bezig. Ik let meer op de uitspraak en de betekenis van de woorden, ook bij de oude nummers. Eerst was de zang meer een soort instrument en dacht ik ‘mensen mogen zelf weten wat ze verstaan’. Maar nu ik er bewuster mee bezig ben merk ik dat het zingen ook leuker is. Ik ben nu echt aan het vertellen.”

Wanneer beschouwt Out Of Skin zich 12:00 uur?

Michiel: “Als we op Noorderslag, Into the Great Wide Open of Lowlands staan. En natuurlijk als we door Japan gaan touren in 2024.”

Maartje: “De afgelopen jaren hebben we steeds leuke hoogtepunten gehad, zoals meedoen aan de Grote Prijs van Nederland. Telkens wonnen we weer een ronde, behalve de finale. Goede opnames maken is bijvoorbeeld ook een hoogtepunt. Je kunt steeds zeggen: ‘dat is goed gegaan’. Maar het blijft altijd drie voor twaalf: je kunt nooit achterover gaan zitten.”

Wouter: “Ik zou het tof vinden als we ons eigen publiek kunnen krijgen in een mooi zaaltje, of op festivals die bij onze muziek passen. We zijn nu bezig met stappen daarnaartoe. Maarre...12 uur is ook lunchtijd als we repeteren. En op 5 september komt om 12 uur ’s nachts onze nieuwe single uit.”

Bij wie staat Out Of Skin graag ooit in het voorprogramma?

Wouter: “Bij Thom Yorke, Tamino, Luwten, Eefje de Visser of Timber Timbre bijvoorbeeld.”

Wie neemt Out Of Skin zelf graag mee als voorprogramma op hun internationale tour?

Maartje: “Foxlane, Sterre Weldring."

Michiel: "Deslio Sunrise, The Grey Pants."

Wouter: ”Ja, of The Hounds. Of Jibber, Jabber & The Jams.“

Out Of Skin live

  • 5 september, 3voor12 Leiden Clubavond #7, Gebr. de Nobel, Leiden
  • 12 september, Hotel Linnen, Popronde Nijmegen
  • 19 september, De Joffer, Popronde Delft
  • 20 september, IDENZA, Popronde Leeuwarden
  • 21 september, Maankwartier, Popronde Heerlen