Het Pesthuisterrein is deze zomer de place to be. Onder de naam ‘De Buurt 1,5’ is er vier jaar na de eerste versie van De Buurt (destijds tegenover station Leiden Centraal) een nieuwe popup hangout waar horeca, cultuur en muziek samenkomen. Tijdens de opening lijkt het allemaal nog een beetje braaf, maar de sfeer is zonder meer prima. Voor een fijn openluchtfeestje hoef je deze zomer de stad dus niet meer uit.

Op de binnenplaats van het Pesthuis (dat ligt tussen Naturalis en het LUMC) staan picknicktafels en goedgevulde plantenbakken. Overal hangen vrolijk gekleurde vlaggetjes. Zodra organisator Bas Schreuder het podium betreedt en start met zijn openingstoespraak, begint de zon te schijnen. “De Buurt 1,5 draait om de stad, die we deze zomer weer willen laten stralen,” stelt Bas. “We werken samen met 130 partijen. Van het bier tot de techniek; alles is Leids.” Zo hoopt De Buurt 1,5 het Leidse culturele leven weer een boost te geven om uit de coronacrisis te komen. Ook het dansgezelschap DansBlok, dat na de toespraak een optreden verzorgt, is van Leidse bodem. Twee danseressen bewegen synchroon op een ritmische, licht hypnotiserende score van strijkers, piano en elektronische klanken. Bij het slot van de dans staan ze samen met hun armen omhoog, alsof ze een soort toegangspoort uitbeelden: De Buurt 1,5 is open, wees welkom!

Knipoog

Na de zomer van 2016, toen De Buurt 1 het middelpunt van feestjes, optredens en andere gezelligheid was, waren de initiatiefnemers al bezig met plannen voor een opvolger, De Buurt 2. Door de coronacrisis leek er niets van terecht te komen, maar uiteindelijk resulteerden alle inspanningen toch nog in De Buurt 1,5. De titel is niet alleen een knipoog naar de anderhalvemetersamenleving, maar ook naar het feit dat deze nieuwe editie van De Buurt wat kleinschaliger is dan oorspronkelijk de bedoeling was. 

Het afstand houden lukt hier prima. Om de bezoekersstromen te kunnen reguleren, is reserveren noodzakelijk. Per persoon betaal je hiervoor €1,50. Overal zijn duidelijk aangegeven looproutes, de picknicktafels staan ver genoeg uit elkaar en het bestellen en betalen van hapjes en drankjes via een QR-code op de tafels beperkt zo veel mogelijk onnodig heen en weer geloop of in de rij staan. Deze betaalmethode blijkt voor sommigen echter nog wel wat problemen op te leveren. Net als in De Buurt 1 kun je trouwens ook fijn loungen op grote, felgekleurde Fatboys. ‘Afstand houden’ is een prachtig excuus om er eentje helemaal voor jezelf alleen te claimen. Er is een klein kunstwinkeltje met producten van Leidse creatieven, en later deze maand opent er nog een bescheiden theaterzaal. Ben je het cultuursnuiven zat en wil je zelf in actie komen? Dan kun je je uitleven op de jeu-de-boules-baan. 

Kijk hier voor de programmering van De Buurt 1,5