Donderdag 6 september vindt de derde 3voor12 Leiden Clubavond plaats. Een van de drie acts die deze avond zullen optreden is VENHILL. Maar voor het zover is willen wij de band graag aan jullie voorstellen, zodat je nog beter weet waarom je naar de Clubavond moet komen!

De Alphense band VENHILL maakt sleazy psychopunk, hoe dat klinkt kun je je misschien wel bedenken, of teruglezen in eerdere recensies en interviews. Vorige maand nog openden zij Werfpop Festival en na hun uitverkochte ep-releaseshow februari vorig jaar, mogen zij volgende week opnieuw het podium van Gebr. de Nobel betreden. Wij spraken Jaro (zang), Erik (gitaar), Eli (basgitaar) en Sven (drums) in hun stamkroeg in Alphen aan den Rijn over ongeschreven regels, Ty Segall en een uitverkocht Paradiso.

Wie zijn VENHILL nou eigenlijk?

Erik: “Jaro en Eli zaten bij elkaar in een band, net als Sven en ik, en toen allebei die bands een beetje doodbloedden besloten we een band te vormen met muzikanten die echt voor langere tijd muziek wilden maken. Zo zijn we bij elkaar gekomen. Wij wilden ook alle vier naar het conservatorium, dus deze band was een mooie opstap daar naartoe. Door in het begin heel veel covers te spelen kwamen we er ook steeds meer achter wat voor muziek we willen maken.”

Jaro: “We wilden sowieso al een rockband zijn. En waar de bandnaam vandaan komt? We wilden een bandnaam die nergens mee te associëren was, dus een woord dat niks betekent. Op 9gag vonden we een plaatje waarbij je de kleur van je broek moest samenvoegen met het laatste dat je gegeten had, waar ‘black vanilla’ uit kwam, en zo zijn we op VENHILL gekomen.”

Erik: “En toch is er nog een autobedrijf met dezelfde naam als wij! Soms worden we ook weleens getagged in allemaal autogerelateerde dingen, vet grappig.”

Biografie

  • Bandleden

Jaro Marìke (zang)
Erik Bandt (gitaar)
Eli Westerveld (basgitaar)
Sven van der Meer (drums)

  • Oprichting

September 2014
Alphen aan den Rijn

  • Releases

2017 - Unconfined (ep)

  • Prijzen

2017 - Winnaar Grote Prijs van de Bollenstreek
2016 - Winnaar Battle of the Bands Alphen
2016 - Winnaar Popsport Zuid-Holland
2016 - Finalist Unicef Talent Battle

Welke artiest is VENHILL's grootste inspiratiebron?

Jaro: “Voor mij is Nina Hagen een hele grote inspiratiebron. Voor Erik sowieso Ty Segall.”

Erik: ”Ja, die heb ik vorig jaar op Lowlands gezien, toen kende ik het helemaal nog niet en ik werd volledig weggeblazen. Maar ook Royal Blood, Queens of the Stone Age en toch ook wel Nirvana nog steeds. Laatst heb ik ook Sonic Youth ontdekt, dat is ook erg vet. En Soundgarden. Eigenlijk best wel veel grunge. En John Coffey; we gingen altijd naar die concerten met z'n allen.”

Jaro: ”Naast artiesten haal ik heel veel inspiratie uit dingen die me dwars zitten, zoals dat er heel veel ongeschreven regeltjes zijn waar mensen zich aan moeten houden en dat iedereen ergens bij wil horen, dat irriteert mij mateloos. Maar ook dingen die ik fantastisch vind kunnen mij inspireren, zoals feestjes en vrienden en wazige avonden, daar gaan ook weer heel veel nummers over. Gewoon beide extremen.”

Waar staat VENHILL nu?

Erik: “Eerst gaan we de Popronde doen. We zijn nu voor negen shows geboekt en zijn daar best tevreden mee. Natuurlijk hopen we nog meer geboekt te worden, maar we hebben buiten de Popronde ook nog wat shows weten te krijgen, dus we zijn aardig aan het spelen.”

Jaro: “Tijdens de Popronde willen we ook een single uit gaan brengen met een clip. Met het winnen van de Grote Prijs van de Bollenstreek 2017 konden we in de Wisseloord Studios opnemen, wat overigens echt vet was, we werden echt als prinsesjes behandeld tijdens de opnamens. Echt een luxe studio is dat. We hebben gewoon zoveel mogelijk one-takes opgenomen en gaan nu kijken wat er bruikbaar is. Dan gaan we nog wat overdubs doen in de Red Bull Studios, want daar zijn we niet aan toe gekomen toen. Maar het is eerst maar eens afwachten wat de mixjes gaan worden en wat we ermee gaan doen. Oh! En er zijn nieuwe t-shirts onderweg, die waarschlijnlijk ook al te koop zijn tijdens de 3voor12 Leiden Clubavond!”

Wanneer beschouwt VENHILL zich 12:00 uur?

Erik: “Wanneer we een tour zouden doen met als afsluiter een uitverkocht Paradiso, dat zou wel echt vet zijn. Of op Lowlands spelen, omdat daar altijd heel veel goede acts staan die nog helemaal niet zo heel erg bekend zijn.”

Bij wie staat VENHILL graag ooit in het voorprogramma?

Erik: “Ty Segall sowieso.”

Eli: “Frank Carter & The Rattlesnakes, die hebben we laatst in de Melkweg gezien en die ging echt helemaal los. Tijdens het eerste nummer sprong hij al van het balkon af, dat was echt te gek.”

Sven: “Ja, of gewoon Queen, haha!”

Jaro: “Wolf Alice ofzo, dat zou ook nog best wel goed passen, denk ik.”

Wie neemt VENHILL zelf graag mee als voorprogramma op hun internationale tour?

Erik: “Jibber Jabber & The Jams, ken je die? Dat zijn vrienden van ons en ik vind de muziek echt heel nice. Zij zijn ook geinspireerd door Ty Segall, maar dan weer op een hele andere manier. Ze maken garage en surfachtige rock, lekker zomers. Het zijn ook gewoon hele chille gasten, dus als zij met ons mee zouden willen gaan is dat ook gewoon echt heel erg gezellig.”

Sven: “Hun muziek is ook net iets lichter dan dat van ons en dat is wel erg fijn als voorprogramma.”