Zondag 8 juli om 13:15u mocht VENHILL het hoofdpodium van Werfpop 2018 openen. Festivalopener zijn is altijd spannend en al helemaal op een zondag middenin deze zinderende zomer. De Alphense sleazy psychopunkers lieten zich niet kisten en gaven het toestromende publiek alles om de kater van de vorige avond snel te doen vergeten. En wij mochten deze ervaring backstage meemaken.

Naast het verslaan van wat er op het podium en het veld van Werfpop gebeurt, wilden wij ook wel eens verslag doen van hoe het een lokale act achter de schermen vergaat. Hoe bereiden ze zich voor op het optreden, hoe is de sfeer in de groep en hoe is de omgang met andere optredende acts? VENHILL ontving ons graag backstage en dat zag er zo uit.

John Coffey-kisten

Terwijl Sven van der Meer zijn drumkit installeert en Erik Bandt en Eli Westerveld respectievelijk hun gitaar en basgitaar stemmen komt Jaro Marìke het podium opgerend met een tas vol props. Als de batikdoeken hangen, de gymp om de mic is geslingerd en de geërfde John Coffey-kisten klaarstaan, gaan de zonnebrillen op en is het tijd voor een laatste groepsknuffel.

We hopen allemaal dat tenminste de voorste helft van het veld vol komt te staan tijdens dit openingsoptreden van VENHILL. En hoewel dat misschien teveel gevraagd is, stelt de opkomst zeker niet teleur. De energie straalt van het podium naar het publiek, dat op hun beurt wordt aangezwengeld om te bewegen en zodoende voor positieve energie backstage zorgt. Want ook de Werfpopcrew heeft nu nog meer zin in deze dag waar zo hard naartoe is gewerkt.

Broek uit en op je hoofd

“We hebben altijd veel gespeeld om ervaring op te doen, en dat is supergoed en superleuk. Klappen, doorzingen, wat werkt met het publiek en wat past bij ons. Gisteravond bijvoorbeeld speelden we in een jeugdhonk waar iedereen kwam om te drinken en te springen. Dan spelen we meer stevige nummers. Ook doen we dan eerder gekke dingen. Zo zei iemand voor de gein ‘Broek uit en op je hoofd’, waarop Erik hem op het podium vroeg om dit voor iedereen te doen.”

“Het leuke aan spelen op een festival als Werfpop is dat je merkt dat je er als band steeds meer bij gaat horen. Het is echt een kleine wereld, waarin we steeds vaker met de meer ontwikkelde bands en artiesten, onze voorbeelden, mogen optreden. Hier leren we weer heel veel van. We staan nu toch tussen bands waarmee we ons een beetje willen meten; bookers nemen je dan ook serieuzer. En we delen de kleedkamer met Kraantje Pappie!”

“We zijn ook blij verrast dat we het hoofdpodium mogen openen. Gelukkig geen silent stage voor ons, dat zou er te raar uitzien, alsof Jaro bezeten is.”

Speciale set

“We hebben een speciale set voor Werfpop gemaakt, ook omdat het festival heel strak getimed is. Ons nieuwe nummer is heel rustig. Gisteravond kwam het niet goed over, maar vandaaag op Werfpop wel. Ook hebben we gevraagd om een 5-minuten-waarschuwing, zodat we weten wanneer we ons laatste nummer moeten inzetten en niet ineens de speeltijd op is.”

En als dat laatste nummer gespeeld is schudden de bandleden elkaar de hand, “Zo dat was vet. Fucking leuk!” Snel afbouwen en backstage nagenieten met een soepje. “We hebben genoten, de spanning was minder, het ging gewoon lekker. Nu hebben we zin in de show van Birth of Joy en genieten van het festival met een biertje.”

"Ik ga jullie volgen"

Later op de avond spreken we Eli, Erik en Sven nog even. Jaro is net naar huis. Ze hebben een superleuke dag gehad. Togo All Stars blijken ook backstage chille gasten en de goede sfeer van Klangstof is lekker om bij wakker te worden.

“Ons optreden vandaag was een van de eerste waarbij alles eigenlijk wel goed ging, op een paar kleine dingetjes na misschien. Aan het begin zag je nog niet veel publiek, maar aan het eind stond het toch leuk vol. Als je die mensen in een kroeg zou zetten zou het niet passen. En de reacties, lopend over het terrein na afloop, mogen er ook zijn: ‘Cool’, ‘Goed gespeeld’ en ‘Ik ga jullie volgen’.”

Nieuwe single

VENHILL is dit jaar vooral bezig geweest met het schrijven van nieuwe nummers. Straks gaan ze de studio in en dan hopen ze voor de Popronde een nieuw nummer af te hebben. De single release in de Nobel wordt dan misschien nog gevolgd door een klein tourtje. “We hadden vorig jaar ook overwogen ons aan te melden voor de Popronde, maar toen hadden we nog niet helder voor ogen hoe we moesten klinken, wie we zijn. Dit jaar komt het goed uit. We hebben nieuwe nummers, meer gespeeld en zijn wat bekender.”

“Werfpop is dit jaar toch wel een hoogtepuntje. Volgend jaar willen we een volle festivalzomer pakken. We houden een lijst bij met alle gespeelde shows. We hebben dit jaar minder gespeeld, maar wel op betere plekken, waaronder ook Paard van Troje, Bevrijdingsfestival Haarlem en Paradiso. Hebben we toch mooi het trappetje van inspiratiebron Kurt Cobain opgelopen. Alle punky dingen die we doen en onze attitude komt voort uit de grungescene.”

VENHILL ontstond toen ze 16 jaar waren en ze vooral naar Guns ‘n Roses, Red Hot Chili Peppers en Foo Fighters luisterden. Nina Hagen inspireerde Jaro’s stijl en de muziek ging van poppunk tot jazz en metal. Inmiddels zijn ze een eenheid. “Buiten de band luisteren en spelen we allemaal nog onze eigen dingen, maar binnen de band hebben we één sfeer gecreëerd en gaan we er helemaal voor.”

VENHILL live

 • 6 september, Gebr. de Nobel, Leiden
 • 7 september, De Zon, Bodegraven
 • 15 september, MFC, Coevorden
 • 22 september, Psycho Mind Tilburg
 • Popronde 
 • ⇒ 20 september, Delft
 • ⇒ 27 september, Wageningen
 • ⇒ 28 september, Eindhoven
 • ⇒ 6 oktober, Haarlem
 • ⇒ 11 oktober, Utrecht
 • ⇒ 12 oktober, Tilburg
 • ⇒ 28 oktober, Hoorn
 • ⇒ 3 november, Rotterdam
 • ⇒ 11 november, Hilversum