In hun iconische fluwelen badjassen betreedt Stof op sokken het podium in de grote zaal van Simplon om hun eerste EP, 'Gevonden Voorwerpen', te presenteren. Een eclectische mix van filosofische texten, cynische reflecties en rauwe muziek. De avond opent met de kwetsbare droogkomische liedjes van Piano Daniel. Daarna transformeert Frogs Simplon in een club en blaast het publiek los met hyperpop. Uiteindelijk neemt Stof de zaal over met nummers die balanceren tussen cynische pop, rock en filosofisch spoken word. Van maatschappijkritiek tot moshpitpogingen - de avond kent geen gebrek aan theatrale wendingen en muzikaal avontuur.

Piano Daniel

De avond begint met Piano Daniel, een eenmansact bestaande uit, je raadt het al, Daniel en zijn piano. Met geestige teksten maakt hij het publiek meteen goed warm voor de hoofdact. Hij deelt zijn frustraties over datingsapps met teksten zoals: “swipe me naar rechts, swipe me naar links, swipe me naar achteren, swipe me naar voor; is er dan niemand bij wie ik hoor?” De komische teksten, simpele melodieën en een ongemakkelijke sfeer weten de harten van het publiek te veroveren.

“Ik ben me behoorlijk kwetsbaar aan het opstellen,” zegt Daniel. Gedurende het concert komt een thema duidelijk naar voren, hij is een ‘nice guy’. Voordat hij het laatste nummer inzet commandeert hij net zo vaak de zaal om stil te zijn totdat je een speld kan horen vallen. “Hallo lieve vrouw ik hoor dat je van lieve mannen houdt, ik ben de allerliefste man op aarde,” klinkt het door de zaal. Met als climax van het nummer: “We bedrijven liefde op een regenboog naar de maan en na de seks moet ik …. Huilen!” De zaal barst in lachen uit en het ijs is gebroken.

Frogs.

Frogs. transformeert de concertzaal in een club met hun grungy hyperpop. Het is een groot contrast met Piano Daniel, maar zeer welkom. Diverse mensen beginnen direct met dansen. Vince zingt in autotune op de beats, bass en instrumentals van Jasja en Merlijn. Ze staan in een driehoek op het podium elk achter hun eigen synthesizer. Jasja en Merlijn hebben beide een zwart pak aan, compleet met een wit overhemd en stropdas en natuurlijk een zonnebril, men in black stijl. Met vette hyperpop visuals op de achtergrond bestaande uit kleurrijke animaties en de hyperpopmuziek vormen ze een overtuigend geheel en veranderen ze de grote zaal van simplon in een rave.

Het gehele optreden staat de autotune aan, ook in de stukken tussen de nummers door, terwijl Vince Stof een shoutout geeft. Het is dus gissen hoe Vince’s stem echt klinkt. De nummers variëren van dromerige tot hardcore en grungy elektronische hyperpop. Als je even rondkijkt in de zaal en alle lichamen op en neer ziet hoppen is het begrijpelijk waar de naam frogs. vandaan komt. Want het publiek verandert in een massa kikkers die dansen op de muziek.

Stof

Stof komt op in hun kenmerkende glimmende velvet badjassen, in oranje, groen en roze, voor de presentatie van hun nieuwste en eerste EP, genaamd Gevonden Voorwerpen. Ze beginnen met 'Spullen', een funky elektronisch pop-nummer met een cynische toon over geluk halen uit het kopen van spullen. In het nummer zit een break voor een opname van een reclame. De ene na de andere reclame wordt afgespeeld totdat de woorden er niet meer uit te maken zijn. Dan springt de band erin met het catchy refrein en openen ze het concert met een klapper.

“Hebben jullie de EP al geluisterd?” vraagt bassist en gitarist David. Luid wordt er “ja” geroepen. Dat blijkt geen woord van gelogen te zijn want de hele zaal zingt mee. Aris staat met zijn synth en setup achterin op een verhoging op het podium in zijn eigen wereld terwijl David theatraal beweegt naast drummer Justin, die met een brede glimlach sterke drumsolo’s speelt. Het tweede nummer 'Hopper' bevat een lange synth solo met op het eind een lange drumsolo die het meer elektronische, instrumentale en grungy nummer passend afsluit.

Het derde nummer opent David met een poëtische tekst over de zon en eindigt met: “Ik kijk niet als de zon opkomt, dus ik plak iets op de ramen.” Hij zingt Nederlandse teksten die doen denken aan Spinvis, zeker niet altijd even zuiver, maar pakkend en filosofisch. De cynische en filosofische teksten met rauwe muziek reflecteren de naam van de band ‘Stof’ goed, want volgens hen zijn we uiteindelijk allemaal van stof gemaakt en is stof van alles gemaakt. Het nummer 'Kurkdroog' heeft een clownesk intro en is een hard punknummer. Drummer Justin heeft ondertussen een roze bivakmuts met een pistool en een gebroken hart erop aan. Halverwege het nummer komt  artiest Deridere uit het niets op het podium en begint met rappen. Dit nummer is duidelijk een headbanger met rauwe Nederlandse rap en harde riffs.

Het nieuwe werk kent ook nummers in harde punk en grunge stijl. Er wordt twee keer een moshpit geopend, die helaas niet lukken en leegblijven. Voordat het nummer afgelopen is, blijkt de derde poging tot een moshpit gelukkig succesvol. Tot slot spelen ze het nummer 'Plafonddienst', met een dreunende bas, en experimentele gitaarlijnen en zang die doet denken aan Pink Floyd. Er is een sterke opbouw in het nummer die het publiek vastgrijpt. De visuals tijdens het concert zijn ook goed over nagedacht en brengen veel sfeer, met visuals van de album cover tot felle lichten in de kleuren van de band’s badjassen tot lichten die de ruimte transformeren in een techno bunker. De variatie in visuals matcht de variatie en diversiteit van de nummers in hun nieuwe EP.

Als toegift speelt Stof nog een keer hun album lead-off track 'Spullen'. Daarna blijft de zaal vol, want het plezier is nog niet afgelopen. TAXITAXI draait namelijk een setje en opent met een remix van hun nummer 'de bedoeling' met Stof, die hopelijk binnenkort uitkomt. Op deze remix wordt enthousiast de macarena en in plaats van de lyrics “stop, houd op” horen we “Stof, houd op”. Daarna wordt er nog tot laat in de avond voluit gedanst op de dj-set van Taxi taxi en komt de EP-release vol poëtische teksten en rauw geluid tot een einde.