Het zeskoppige collectief van Het Kanaal weet moeiteloos de hectiek van het stadsleven te vervagen en creëert een wereld waarin de verbinding tussen mens en natuur centraal staat. Net buiten het centrum, via een enkele verbogen zijweggetjes, beland je in een groene oase waar rust de boventoon voert, honden en kinderen samenspelen, en materialisme naar de achtergrond verdwijnt. Geïnspireerd door de stem van de
natuur, navigeert het collectief door de uitdagingen van het moderne leven in de 21e eeuw.

Een boheemse ervaring

Na een korte wandeling over een door planten overwoekerd grindpad, kom je terecht op een creatieve buitenplek: Tuin in de Stad. Er staat een klein do-it-yourself barretje en op het geïmproviseerde terras genieten mensen nog van de laatste zonnestralen, een drankje en een stuk gebak. “Het kan elk moment beginnen”, zegt Sander Koning, multi-instrumentalist, terwijl de laatste klanken van de soundcheck wegsterven en het publiek plaats neemt. De ruimte voelt aan als een kringloopparadijs: een bonte verzameling meubels, allemaal uniek. Het publiek bestaat uit zo’n tien paar sandalen, een handvol mensen zonder enig schoeisel, een paar ongekamde kapsels en veel vrolijke kleuren. Een ware charme van ‘make love, not war’. De ramen zijn afgedekt met oude tuinkussens en aan het plafond hangen kleurrijke kroonluchters. In het midden zitten enkele leden van het collectief ontspannen op de grond, anderen op stoelen achter hun instrumenten. Om hen heen staan een paar planten en achter hen vult een projectie de muur.

De show begint met een opzwepende toon, waarbij klanken een serene, bijna meditatieve sfeer oproepen. Achter het collectief verschijnen illustraties van de hommel Bomberus, getekend door saxofoniste en illustrator Janneke Hoek, die het verhaal tot leven brengen.Door de ogen van Bomberus volgen we de wereld vanaf haar ontstaan, waarbij een leeg landschap langzaam wordt gevuld met bebossing en wilde natuur. Maar al snel worden deze verdrongen door steden, fabrieken en wegen. De plek waar Bomberus ooit zo gelukkig was, wordt geleidelijk weggevaagd door dat wat de mens ervan maakt.

Volgens het kunstenaarscollectief zelf is hun muziek een mix van fijnbesnaarde steigerpop en energieke nedersaxofonische deunen. Tijdens een enkel moment zou er gerust een vergelijking met jazz gemaakt kunnen worden. Met een breed scala aan instrumenten- van saxofoon, drums, bas en piano tot belletjes en stemgeluid- wordt elk muzikaal middel ingezet om het verhaal zonder woorden volledig tot uiting te laten komen. Het is verleidelijk om de ogen te sluiten en volledig op te gaan in de muziek. Totdat het gezoem van de hommel, nagebootst door stemgeluid, zich vermengt met de muziek. Hoewel het onmisbaar is voor het verhaal, is het gezoem eigenlijk zonde in vergelijking met het sterke muzikale geluid dat het gezelschap produceert.

Bij zijn is meemaken

Een aantal toeschouwers nemen hun kinderen mee, vermoedelijk in de verwachting dat het hen intrigeren zal. Dat is ook niet verrassend, aangezien het kunstenaarscollectief een wereld schept zonder grenzen of door mensen opgelegde regels, gedreven door een speelse, kinderlijke nieuwsgierigheid. Toch is de voorstelling muzikaal gezien eigenlijk te intelligent, te gelaagd en doordacht om door kinderen te worden begrepen. Hoewel de kinderen de diepgang en gelaagdheid misschien niet volledig zullen begrijpen, blijft de voorstelling dankzij haar veelzijdigheid zeker ook toegankelijk en boeiend voor hen. Het optreden duurt dan ook niet langer dan een half uur, precies de juiste lengte om zowel jong als oud geboeid te houden van begin tot eind.

De voorstelling wordt afgesloten met een praatje over hoe men Bomberus en zijn bestuivende vrienden in het dagelijks leven helpen kan. De cirkel is daarmee rond. Het Kanaal is een absolute aanrader voor iedereen die zich even in een andere wereld wil wanen, omringd door natuur en, als het even kan, op blote voeten. Het kunstenaarscollectief gaat binnenkort hun muziek opnemen en online delen- zeker de moeite waard om te beluisteren. Zoals hun eigen motto luidt: bij zijn is meemaken!