Elke maand vragen we een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Harmen Ridderbos zijn we dit keer op bezoek gegaan bij Americana-artiest Timo de Jong die tegenwoordig in Groningen woont. Hij ontvangt ons met een heerlijk kop thee. En uiteraard een goed gevulde platenkast, met platen uit alle windstreken. En we horen veel verhalen. Over onder andere dubbel gekochte elpees en over te intense orgelmuziek.

Waar ben je mee opgegroeid?

Khaled - Aicha

“Ik kom uit een muzikale familie. Mijn opa schreef liedjes, mijn oom en tante maken muziek en mijn moeder ook. Toch heb ik niet ontzettend veel muzikale opvoeding uit huis meegekregen. Wel hadden wij vroeger een programma op onze computer ‘Microsoft Encarta ‘95’, waar je allerlei dingen op kon zoeken en dan plaatjes en media erbij kon horen en zien. Ik weet nog dat ik daar dan bijvoorbeeld muziek van The Everly Brothers opzocht. Mijn moeder luisterde wel redelijk wat Oost-Europese zang-gerelateerde volksmuziek. Mijn vader luisterde naar Stevie Ray Vaughn, maar ook André Hazes. Ook herinner ik me van vroeger liedjes als Good Golly, Miss Molly van Little Richard. En ook Khaled. Dat Aicha liedje, dat was een hit toentertijd. Dat is wel een nummer uit mijn jeugd waar ik nu nog veel naar luister.”

Timo de Jong

Zanger en liedjesschrijver Timo de Jong is bekend van zijn diepe, warme zangstem en zijn Americana-muziek die niet alleen geworteld is in de jaren zestig, maar tegelijk ook fris en eigentijds klinkt. Dit jaar kwam zijn meest recente album uit, Kingdom of Mine. Uiteraard luistert hij graag naar de bekende crooners van vroeger. Maar hij luistert naar veel meer, naar jazz en singer-songwriters, bijvoorbeeld. En ook de klanken uit onder andere Mexico, Suriname en Afrika horen bij zijn muzikaal dieet.

Welke artiest komt het meeste voor in je platenkast?

Marty Robbins

“Marty Robbins is wel het meest aanwezig; ik heb er 21 albums van. Ook heb ik veel van Eddy Arnold, Glen Campbell en Frank Sinatra. Niet alle albums zijn allemaal even goed, maar ik ben een soort platen-hamsteraar. Van Marty Robbins heb ik ook vaak elpees dubbel gekocht. Zijn muziek ligt natuurlijk vaak in de 3-5 euro bakken. Dus dan kan dat niet zoveel kwaad om er eentje mee te nemen. En dan kom ik thuis en dan had ik ‘m al. Al die platen lijken uiterlijk gezien een beetje op elkaar, met hemzelf steeds in eenzelfde soort houding op de hoes. Een specifieke favoriet is het album Marty After Midnight! Hier klinkt hij precies hoe ik hem het liefst wil horen. Zoals in het nummer I’m In The Mood For Love. Heerlijk als dit door het huis galmt.”

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Robin Yzerman - Lights Out

“Ik luister helemaal niet zoveel Nederlandse muziek eigenlijk. Ik vind de laatste paar singles van Robin Yzerman echt heel tof en dat zeg ik heus niet alleen omdat ik haar vriendje ben.“

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Yellowman - Don’t Burn It Down

“Ik heb best veel soorten muziek; Afrikaanse en Surinaamse muziek, onder andere. En jazz, folk, country en veel singer-songwriters. Omdat het zo’n ratjetoe is, zijn er niet écht vreemde eenden. Wat er dan het verst van me afstaat van de muziek die ik zelf maak? Ik heb een Velocity Made Good-plaat, een technoplaat uit Friesland. Dat staat wel ver van mijn muziek. Het is uitgebracht op de Friese Vinylclub. Die brengen platen uit van Friese artiesten. Esther de Jong, Seewolf en ikzelf onder andere. Maar hier heb ik ook nog wel ééntje: Yellowman met Don’t Burn It Down. Dat is vroege dancehallplaat. Yellowman heeft liedjes dat je vrouwen niet mag slaan. Elk liedje begint met een drumfill en een piano-intro en dan gaat hij met veel galm daar overheen toasten. Dat is heel lekker om af en toe op te zetten.”

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

“Albums van lokale bands! Dit zeg ik nu ook echt tegen mijzelf. Met Spotify verdienen we amper, maar met plaat/cd verkoop gaat het al stukken harder! Van welke lokale act ik dan  nog een plaat van zou gaan kopen? Van Robin natuurlijk! En Heta (Salkolahti, red.) is bezig met nieuwe muziek, dat vind ik heel erg mooi. Dat is ook muziek waar ik naar zou luisteren als het geen vriendin zou zijn.” 

Wat is je grootste miskoop?

Keith Jarrett - Hymns/Spheres

“Keith Jarrett is een waanzinnig jazzpianist die één van mijn favoriete albums heeft gemaakt, The Köln Concert. Als ik dat album zie staan dan koop ik het altijd en geef ik het weg aan iemand om het Jarrett-gospel te verkondigen. Dat heb ik nu al vier of vijf keer gedaan. Maar ik kwam een keer een orgel-plaat van hem tegen die veel te intens was: Hymns/Spheres. Die heb ik 30 seconden geluisterd en daarna nooit meer. Het was ook nog duur. Ik heb ‘m inmiddels weggedaan. Misschien dat als ik de muziek van dat album op piano hoor, dat ik het dan wel mooi zou vinden, maar op dat orgel was het echt niks.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Het leek mij leuk om jullie naar Arno Bakker te sturen: een geweldige man en een geweldige muzikant.”