In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Cashmyra zijn we in gesprek gegaan met Eva Waterbolk, bekend van WATERBOLK, De Messen, en sinds kort ook als één van de initiatiefnemers van Zeevonk Records. En wat haar platenkast betreft? De inhoud is qua muziek al heel erg gevarieerd. Maar er blijken ook nog eens prachtige herinneringen in aanwezig te zijn.

Waar ben je mee opgegroeid?

The Jimi Hendrix Experience - Electric Ladyland

“Mijn vader luisterde heel veel naar Jimi Hendrix. Ik hoor dat nog altijd in mijn hoofd omdat het zo vaak op stond. Hij was zelf ook gitarist en speelde de Hendrix solo’s ook echt na. In mijn herinnering was hij heel goed, misschien viel dat in het echt wel mee, maar als kind ervaarde ik dat zo. Als kind had ik een jaar lang een soort spierziekte. Destijds had mijn vader eens zijn enkel gebroken, en toen hij uiteindelijk weer kon lopen en bewegen, kon ik op dat moment ook net weer bewegen. Toen gingen we samen dansen op de muziek van Jimi Hendrix. Dat zijn prachtige kinderherinneringen. Mijn exemplaar van het album Electric Ladyland - een CD - heb ik gevonden in Canada, voor twee dollar.”

Eva Waterbolk

 

Eva is bekend van het psychedelisch huilpopproject WATERBOLK en van De Messen. Tevens is zij één van initiatiefnemers van het sinds kort opgerichte platenlabel Zeevonk Records. Ze luistert zelf naar van alles, van elektronische muziek tot punk- en folkmuziek. “Ik ging al op jonge leeftijd naar Vera, naar keiharde metal-concerten, maar ook naar singer-songwriters met heel zachte liedjes." “En ik denk dat als we het hebben over mijn platenkast, dat je daar ook heel erg die variatie terugziet. Het gaat alle kanten op.”

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Karawane - Karawane

“Dit is dus een album gemaakt door mijn vriend, Anne Caesar van Wieren. Maar ik kende hem nog niet toen hij deze plaat maakte. Wij ontmoetten elkaar op een festival, we moesten daar allebei spelen. Hij had net deze plaat uit. Hij speelde de liedjes en ik was echt onder de indruk. Los van het feit dat ik hem daarna zelf leuk ging vinden, was ik al zó onder de indruk van deze plaat. Ik krijg nog steeds kippenvel bij elk nummer. Er zit een beetje Sufjan Stevens in, wat ik heel mooi vind, en er gebeurt verder heel veel. Los van de muziek vind ik de door hemzelf gemaakte cover ook heel mooi.”

Wat is de vreemde eend in de bijt?

TC – Where's My Money (Caspa Remix) /Tron

“We hebben hier eigenlijk van alles wel in de kast staan. Maar misschien dat een vreemde eend in de bijt deze dubstep-plaat zou kunnen zijn: Where's My Money van TC. Alhoewel ik zelf dit geen vreemde eend vind,  is het wel de enige dubstep-plaat die we hebben. Toen ik op mijn veertiende of vijftiende naar Vera begon te gaan, kwam ik ook in aanraking met elektronische muziek. Later ging ik naar dubstep-feestjes in Simplon en ook in Vera. En ik vond dat zo gaaf en intens. Ik was heel erg verlegen, maar ik leerde er mezelf te zijn, en ik leerde ook op deze muziek dansen. Ik heb van deze muziekstijl nooit veel platen gekocht en ik kan me niet echt herinneren waarom ik deze 12” wel heb gekocht, maar ik vond ‘m heel erg vet.”

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Willie Darktrousers & De Splinters - Glibberburen

“Dit is een hele mooie cassette: Glibberburen van Willie Darktrousers & De Splinters. Ik hou heel erg van deze cassettes. Dit album vind ik zo’n gave combinatie van heel harde muziek met super poëtische teksten, en dan ook nog met autotune eroverheen. Het mag gewoon alles zijn, het is speels, en ook weer lekker boos. Ik heb Willie Darktrousers & De Splinters ook in de Warhol live gezien, en ik was omvergeblazen. Willie Darktrousers maakte voor dit album dan weer wat kleine liedjes op de gitaar, met al wel dezelfde vervreemde teksten. Toen is hij even rapper geworden en nu is hij weer met een gitaar bezig. Zoiets vind ik ook leuk, dat hij elke keer wat nieuws probeert en niet altijd aan een stijl moet vasthouden. Dat respecteer ik heel erg.”

Wat is je grootste miskoop?

Fish - Field of Crows

“Een grootste miskoop heb ik volgens mij niet. Ik heb wel een plaat van Fish - Field of Crows in mijn kast staan, die vind ik niet zo mooi. Maar ik kan me niet herinneren of ik die heb gekocht of heb gekregen. En daarnaast is het niet per se slechte muziek maar gewoon niet zo mijn smaak. Verder heb ik geen miskopen voor zover ik weet. Ik koop meestal niet zomaar iets.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Suze van The First Wolf, die is nu een bizar goed soloproject aan het opnemen onder de naam suze who? Ze is een tijdje naar het buitenland geweest en is weer terug. Bovendien is ze de eerste externe act die we hebben getekend voor Zeevonk.” 

In september komt een nieuwe EP van WATERBOLK uit, EP.II genaamd. De eerste single daarvan - Op Een Dak In Barcelona - is net uitgekomen. Op 4 mei wordt voor het eerst in Vera een Zeevonk Records-avond gehouden. Bovendien speelt WATERBOLK met labelgenoot CAW CAW op 11 mei in Simplon. Op 22 september volgt een tweede Zeevonk-avond in Vera, dan zal ook EP.II worden gepresenteerd.