Welkom bij weer een fijne, frisse platenkast-duik! De vorige keer waren we op bezoek bij Sil Zijlstra. Hij gaf ons het advies een duik te nemen in de platenkast van zijn buurman! Daar zeggen we zeker geen nee tegen, want die buurman is niemand minder dan muzikant en producer Harmen Ridderbos. Hij is bekend van onder andere Electropoëzie, CAW CAW en Town of Saints. Bovendien is hij mede-initiatiefnemer van het Zeevonk-platenlabel. Dat hij zelf niet in één enkel hokje te duwen is, is vanwege zijn zeer afwisselende muzikale output wel duidelijk. Zal zijn platenkast net zo onnavolgbaar zijn?

Waar ben je mee opgegroeid?

John Denver - Back Home Again

“Grappig, ik had het laatst er met mijn ouders ook over. We gingen vroeger nooit naar concerten of zo. Ik heb een redelijk traditionele opvoeding gehad. Cultuur was daar niet echt onderdeel van. Mijn ouders luisterden wel veel klassieke muziek, wat ik ook heel erg mooi vond vroeger. In groep 6 heb ik nog een spreekbeurt over Mozart gehouden. Daar maakte ik me niet heel erg populair mee. Maar wat ik nu in de kast heb staan waar vroeger naar geluisterd werd, dat is John Denver. Mijn moeder had daar een aantal elpees van. Ik vond het vroeger prachtig en nog steeds vind ik het mooi. Het maakte me melancholisch als ik daar naar luister. Ik vond vroeger Annie’s Song heel mooi, bijvoorbeeld, als ik dat nu weer hoor dan smelt ik nog een beetje.” 

Harmen Ridderbos

Harmen is muzikaal zeer ondernemend. Hij is muzikant en producer en zit zogezegd in een aanzienlijk aantal bandjes. Binnenkort eindigt één van die bands, Town of Saints, de band waar hij sinds 2010 mee actief was. Op 19 oktober is er een afscheidsoptreden in Vera. Waar hij zelf naar luistert? Dat loopt best wel uiteen. “Muziek moet iets hebben wat me heel erg raakt, dat kan iets heel hard zijn tot iets heel rustigs. Ik zit niet heel ‘diep’ in bepaalde genres, zoals punk of metal, maar ik kan juist bij velerlei stijlen iets heel erg mooi vinden.”

Welke artiest komt het meeste voor in je platenkast?

“Dat is Nick Cave. Dit is bijvoorbeeld de elpee Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus, de eerste plaat die ik van hem leerde kennen. Rond die tijd zag ik hem voor het eerst op Lowlands met een gospelkoor en toen kon hij niet mee kapot voor mij. Toen ben ik ook in zijn hele repertoire gaan duiken. Qua elpees heb ik niet veel van hem, maar wel heel veel op cd, inclusief Grinderman en ook wel wat van The Birthday Party. De laatste jaren volg ik hem niet meer zo. Het is wel mooi wat hij maakt, maar ik kan niet veel met zijn wat etherische fase. Echter veel mensen vinden dat ook heel erg mooi.”

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Frontsector - 44 Stomp

“Dit vind ik heel moeilijk. Heel veel dingen vind ik cool. Ik kan natuurlijk wat noemen van het Zeevonk-label, de tweede EP van WATERBOLK vind ik prachtig en de EP van suze who? vind ik ook heel mooi. Maar in dit geval wil ik dan graag noemen degene die me hiervoor heeft opgegeven, Sil en zijn band Frontsector. Ik heb hun laatste EP geproduceerd en die vind ik echt te gek. Ze maken wel echt punk, maar halen inspiratie uit heel veel stijlen daarvan. Wat ik al zei, het moet me raken, maar het mag voor mij ook divers zijn. Het is echt een aanwinst om zo’n punkband in de stad te hebben.“

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Wham! - Make It Big

“Ik zat hier heel erg over na te denken en ik had echt geen idee. Maar toen kwam ik ter voorbereiding hiervan een plaat tegen waarvan ik niet wist dat ik hem had. Make It Big van Wham! Geen idee hoe ik hier aan ben gekomen! Wake Me Up Before You GoGo staat erop. Freedom en Careless Whisper ook! Maar dat zijn dan weer nummers van George Michael solo. Dit zal wel een rare verzamelaar zijn. De achterkant van de hoes is ook verkeerd om gedrukt. Terecht een vreemde eend!”

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Ian Fisher - Idle Hands

Ian Fisher is een Amerikaanse vriend van mij. Hij komt uit Missouri, maar heeft ook in Wenen gewoond en in Berlijn. Met hem hebben we heel veel getourd. En dit Idle Hands vind ik echt een prachtige plaat. Hij heeft heel veel mooie platen gemaakt. Zelf vindt hij het ook erg dat hij ondergewaardeerd is. Zijn muziek gaat richting de Country, Americana en dit heeft een beetje de 70s sound. Hij heeft een mooie stem en hij is iemand die blijft doorgaan, die mooie platen blijft maken en blijft toeren. Ook al is het voor weinig mensen. Ik vind het echt dat hij een groter publiek verdient!”

Wat is je grootste miskoop?

Ryan Adams - Prisoner

“Met deze vraag had ik wat moeite, eerlijk gezegd. Als muzikant is het niet leuk om muziek af te kraken namelijk. Maar toch heb ik een album gevonden. Ik had namelijk dit album van Ryan Adams gekocht: Prisoner. En ik vond dat wel een mooie plaat. Maar een paar maanden later kwam er naar buiten dat hij seksueel grensoverschrijdend gedrag had vertoond. Daarna heb ik het album niet meer gedraaid. Ik ben wel een beetje van "separate the art from the artist”, maar zo waanzinnig is dit album dan ook weer niet. En het is gewoon een heel naar iets. Zo jammer, ik had hem als artiest heel hoog zitten. Met Town of Saints hebben we zelfs bij hem in het voorprogramma gestaan. En dat vond ik vroeger een hele mooie flex om te kunnen zeggen.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Ik heb niet zoveel platen, maar iemand die heel veel platen heeft, en heel uiteenlopende platen, dat is Timo de Jong! Hij is verhuisd naar Groningen, dus hij is nu ook een Groningse artiest! Daar mogen jullie de volgende keer dus heen: een sympathieke man, een mooi artiest en een prachtige collectie.”

Op 19 oktober is in Vera het laatste optreden van Town of Saints