De band Vikings in Tibet begint zonder aankondiging. We worden zelfs een beetje verrast. Wat lijkt op een beetje gitaar stemmen, blijkt het begin van het nummer te zijn. Vanuit het publiek moet er voor het eerst(!) deze avond shhht worden gezegd.
Vikings in Tibet gaat inmiddels al een aantal jaar mee. De band won per slot van rekening nog de POPgroningen Talent Award 2015. Wat vliegt de tijd. Zoals we weten maakt de band wijdse, cinematische muziek. Met een snufje Sigur Rós-mystiek en het opwaaiende woestijnstof-geluid van een 16 Horsepower. De band bestaat uit de twee half-Deense broers Jeppe en Marijn Gooskens. De bassist is de Engelsman Joseph Wilcox en de drummer is Niels de Jonge. Een aantal spelers van de avond zien we dus terug bij de Vikings. Niels van net is nu op drums en gitarist Marijn zagen we bij Robin. Zijn broer Jeppe zit op een stoel en heeft een warme muts op.
En of de muziek cinematisch is. Direct vanaf het begin worden door de mooie geluidseffecten de nodige beelden bij je opgeroepen, goede, slechte en lelijke, maar sowieso op een breed scherm in je hoofd. Voordat het tweede nummer kan beginnen moet er weer gestemd worden. Er wordt echter heel enthousiast op de muziek gereageerd.
Bij het derde nummer Seclude duurt het stemmen zelfs heel lang. Daarom is er nu even tijd voor een verhaal. Een beetje een triest verhaal. Marijn vertelt over het contact met Chris van der Ploeg, de act I Took Your Name die we hebben moeten missen vandaag. Hij had gebeld met het idee om met elkaar weer wat te gaan doen, om samen te spelen, en iedereen weer bij elkaar te krijgen. Hieruit kwam het idee om samen de Mixtape te maken. En nu is het zo ironisch, dat juist hij, de man die dit voor een belangrijk deel heeft geïnitieerd er niet bij kan zijn, niet samen kan spelen. Tragiek! Het applaus is voor hem, en het is hem zo ontzettend gegund. “Dank je, Chris!”
Seclude bevat mooie harmonie-zang. Onder je voel je het ritmische meedrummen van de voeten van het publiek. De vibes zijn goed, het nummer is stuwend. Er wordt vervolgens aangekondigd dat er nog twee liedjes zullen volgen. Er komt geen encore, weten we nu al. Daarover is gesproken, maar de band heeft dat idee in een democratisch proces weten te killen.
Maar voordat we klaar zijn krijgen we nog wat beeldende emoties voor de kiezen. Nostalgie hoort daar ook bij en ook luidkeelse euforie. Het laatste nummer is traag en meeslepend, maar dan is het toch ineens afgelopen. Het afsluitende applaus is groots.
Vikings in Tibet is zo’n band waar je graag naar mag luisteren, lekker met je ogen dicht, om mooie beelden bij jezelf op te roepen. Maar het is ook de moeite om de dynamiek op het podium te zien. Hoe blij ze zijn van het mogen spelen met elkaar in een band. Er is wat dat betreft vanavond een mooi gevoel overgebracht. En vooral ook het besef dat er zo ontzettend veel mooi talent is om van te genieten, samen hier in een huis dat bij uitstek bedoeld is om mensen samen te brengen. Ondanks dat er elders in Stad genoeg te doen is, hebben we onze FOMO bij de ingang achter kunnen laten vanavond. En velen met ons hebben er bewust voor gekozen hier de hele avond te zijn.
We lopen uiteindelijk weer naar buiten. De voorbijrazende Folkingestraat-fietsers brengen ons weer naar de realiteit terug.