Eurosonic Noorderslag is ontstaan in verschillende stappen. Het avontuur begon met Noorderslag in 1986. Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de muziekwereld van Groningen in het zonnetje wordt gezet. Dit is door de jaren heen uitgegroeid naar een grootschalig festival, waarbij niet alleen muzikanten uit Groningen maar ook uit heel Nederland en zelfs Europa optreden. Hoe dat verliep zochten we al eerder uit in dit artikel over de geschiedenis van ESNS. Het meerdaagse festival is daardoor onderverdeeld in twee categorieën, Eurosonic en Noorderslag. Noorderslag bestaat nog steeds als op zichzelf staand onderdeel en vindt plaats op zaterdag 20 januari. Op zaterdag staat Nederlands talent centraal. De dagen hieraan voorafgaand is er Eurosonic, waarbij allerlei Europese acts de stad omver blazen.
We zitten alweer midden in januari, de Blauwe Maandag hebben we weer overleefd en naast dat de dagen langer worden staat ons meer positiefs te wachten. Deze week vindt Eurosonic Noorderslag (ESNS) haar plek namelijk weer in de stad. Naast het volle programma van dit showcasefestival is er ook een ruim aanbod aan randevents. Evenementen verspreid door de hele stad die gratis te bezoeken zijn en vooral lokaal talent hosten. Van 17 januari tot 20 januari is er op allerlei plekken muzikale talenten te ontdekken, we hebben ze al even voor je op een rijtje gezet. Al die randevents waren er niet vanaf het begin. We duiken in de geschiedenis.
Noorderslag zonder Eurosonic
Noorderslachting
Het overgrote deel van de randevents is ontstaan als tegenbeweging op het grote festival. Naarmate het festival steeds groter en internationaler werd, was er minder ruimte voor aanstormend talent uit Groningen. Grote namen en Europese artiesten betraden de podia van Eurosonic Noorderslag en schoven hierbij het lokale palet aan kleurrijke muziek aan de kant. Dit ging gepaard met veel frustratie en zorgde uiteindelijk voor een alternatief evenement. Het protest begon in eerste instantie met als naam Noorderslachting, om zich zo duidelijk tegen het showcasefestival van Noorderslag af te zetten. Inmiddels is de tegenbeweging niet meer onder één naam te vatten maar is het een verzameling van randevents die allemaal met een eigen line-up en eigen organisatie mee doen tijdens Eurosonic Noorderslag.
Randevents
Deze tegenbeweging bestaat uit een programma vol gratis te bezoeken acts uit de buurt of uit de rest van Nederland. Het staat volledig los van het originele programma en van de organisatie van ESNS. De randevents worden veelal door enthousiaste lokale ondernemers gehost. Je kan hierbij denken aan Pleuropsonic in het ORKZ, Jagersonic in Vera maar ook kleine showcases in winkels of lokale cafés zoals The Sound of Young Holland of Histersonic. Tijdens Pleuropsonic is er meer ruimte voor punk en metal acts. Bij Jagersonic organiseert dj de Rooie Jager zijn eigen event in Vera met een grote verscheidenheid aan muziek, denk hierbij aan alle genres die je maar kunt bedenken. Het grootste randevenement zijn de Penguin Showcases (voorheen Altersonic) in de Drie Gezusters. In drie dagen staan hier een goeie 250 (!) acts uit het hele land op de planken. Het hele gebouw is omgetovert tot een groot poppodium. Een volledig overzicht van alle randevents van dit jaar vind je trouwens hier.
Maar ook officiële showcases als Grunnsonic zijn onderdeel van de randevents. Grunnsonic is een samenwerking van ESNS en POPgroningen, speciaal in het leven geroepen om Groningse muziek in de schijnwerpers te zetten. Diverse bands en acts krijgen een kans om nieuw publiek te vergaren en te spelen in hun eigen stad voor een grote groep aan muziekliefhebbers en professionals.
Het fenomeen van de alternatieve sonic is nu niet meer weg te denken van ESNS. De inmiddels professionele organisatie van allerlei optredens in verschillende ondernemingen in Groningen is volledig ingeburgerd bij het showcasefestival. Het zorgt dat gedurende een weekend in januari de hele stad een grote bruisende wereld van livemuziek wordt. Ook voor wie geen kaartje heeft voor het Eurosonic Noorderslag is er meer dan genoeg te beleven. Dat maakt dat het festival naast een waar feest voor professionals in de popmuziek ook een feest is voor de Stadjers en studenten.