Van de bijna 300(!) acts waar je dit jaar van kan gaan genieten tijdens Eurosonic Noorderslag staan er maar liefst 110 Nederlandse acts op het programma. Het is natuurlijk heerlijk om te ontdekken en jezelf te laten verrassen, maar om je toch een beetje wegwijs te maken hierbij onze tips als het gaat om Nederlandse acts.

Cocobolo

Het drietal stond afgelopen jaar al in Groningen tijdens Popronde. Hoewel ze hier in een kleine ruimte moesten optreden ging het dak eraf! Verwacht bij de instrumentale band Cocobolo een dansbare, energieke ervaring waar je verrast wordt door een mix van old-school funk, psychedelische rock, speelse baslijnen en surfgitaren.

Zaterdag 20 JAN - PLATOSONIC (Plato & CC) - 12:30-12:50

Zaterdag 20 JAN - Oosterpoort Marathonzaal - 17:00-17:45

Lusho

Een veelbelovend talent uit de Nederlandse hip-hop scene! Lusho blijft dicht bij zichzelf en overtuigd met oprechte teksten. In 2022 bracht de Amsterdammer zijn debuutsingle ‘Zo Boos?’ uit. Deze ging viraal op TikTok en resulteerde in ruim 2 miljoen streams. Na deze plaat heeft de rapper al meer dan 5 nieuwe singles uitgebracht en samengewerkt met onder andere $hirak, Yssi SB en Chivv. Ook onze collega’s van 3voor12 landelijk tipten hem al voor Rolling Loud afgelopen jaar, dus alle reden om te gaan kijken.

Vrijdag 19 JAN - ESNS Air - 16:00-16:30

Elephant

De Rotterdamse indieband begon in tijden van het coronavirus. Sinds de start van Elephant heeft de band erg snel veel aandacht gekregen. In 2022 werden ze 3FM Talent en hun tweede album ‘Shooting for the Moon’ scoort volgens Oor zelfs een paar punten hoger dan het debuutalbum en smaakt naar meer. De Volkskrant zegt over het album: “Alles wat Elephant zo goed maakt, is op dit album geperfectioneerd.” Dat klinkt veelbelovend. Je zou hun muziek kunnen omschrijven als euforisch en kalm, met heerlijke soepele en ‘zachte’ zang. Zonnig en melancholisch, waarbij alles nog in een majeur-sleutel staat is hoe ze zichzelf het liefst omschrijven.

Woensdag 17 JAN - Stadsschouwburg - 23:30-00:10

Anna-Rose Clayton

Anna-Rose Clayton is een Brits-Nederlandse zangeres en maakt electropop. In 2022 stond ze al op Noorderslag én was ze support act van onder andere Merol en Carly Rae Jepsen. Ook verkocht ze haar show in Paradiso uit en wordt ze één van dé beloftes van dit jaar genoemd. Haar muziek is naar eigen zeggen geïnspireerd door Lorde en Anne-Marie, iets wat qua zang zeker terug te horen is. Wat de zangeres uniek en veelbelovend maakt is de gehele electroproductie om haar zang heen. Het maakt de muziek dansbaar, energiek en geeft het een vol geluid.

Zaterdag 20 JAN - Oosterpoort Foyer Grote Zaal - 19:15-20:00

CHARLOT

De singer-songwriter uit Utrecht speelde in 2022 op Grasnapolsky en bracht haar debuut EP ‘Darker Than The Moon’ uit. Ook viel ze op tijdens Popronde in hetzelfde jaar: “CHARLOT mengt klassiek en electronica via duistere pop”, aldus onze collega’s uit Utrecht. Ze trad eerder ook op als support act voor Froukje. CHARLOT laat zich inspireren door boeken, films, kunst en de verhalen die het leven creëert. Ze combineert warme strijkers, synthesizers en serene stem om haar verhalende muziek te maken.

Vrijdag 19 JAN - The Social Hub - 17:30-18:00

Zaterdag 20 JAN - Oosterpoort Marathonzaal - 18:30-19:15

Droom Dit

Ook Droom Dit stond afgelopen jaar al in Groningen tijdens Popronde. Poëtische teksten met rauwe elektronische geluiden, dromerige gitaarlijnen en snijdende synthesizers in een modern jasje is wat je kunt verwachten van de groep uit Enschede. Je kunt het plaatsen in de categorie ‘Pop Alternative Electronic’. Denk bij de teksten vooral aan thema’s als seks, geweld, liefde en de gewoonheid van het leven.

Zaterdag 20 JAN - Oosterpoort Bovenzaal - 18:15-18:45

Zaterdag 20 JAN - PLATOSONIC (Plato & CC) - 13:20-13:40

Dorpsstraat 3

Dorpsstraat 3 brengt Nederlandstalige synthwave/post-punk naar de stad. De Amsterdamse groep haalt inspiratie uit verschillende soorten muziek, uit verschillende plekken zowel historisch als geografisch gezien. Het resulteert in muziek met combinaties waarvan ze eigenlijk bij elkaar horen, met soms ook verrassende combinaties waardoor je wellicht in de war wordt gebracht. Het viertal brengt hun muziek op bijzondere wijze, ze vertellen verhalen die je nog nooit eerder gehoord hebt. Vorig jaar stonden ze nog bij Pinguin Radio in de Drie Gezusters, maar na een succesvolle Popronde staan ze 'gewoon' op Noorderslag. 

Zaterdag 20 JAN - Oosterpoort Marathonzaal - 21:30-22:15

Zaterdag 20 JAN - PLATOSONIC (Plato & CC) - 15:20-15:40