Tijdens Eurosonic Noorderslag staan traditiegetrouw veel Groningse acts op allerlei podia in Stad. Ook dit jaar staan uiteraard veel toppers van Groningse bodem te popelen om alle aanwezige muziekliefhebbers omver te blazen. Overal zul je ze gaan tegenkomen. En - geloof ons - het niveau is echt verschrikkelijk hoog. Er is keus genoeg dus voor een aantal fantastische ESNS-dagen. Maar welke acts uit Groningen mag je sowieso echt helemaal niet missen? Dit zijn onze tips.

Steeby

Jesse Kortenschijl maakt al een aantal jaren veel indruk als hiphopartiest Steeby. Hij maakt hiphop met een jazzy en funky soul-groove. Steeb’s lyrics bevatten diepere gedachten en zijn actueel. Bovendien durft hij zich kwetsbaar op te stellen. Op het podium straalt hij en krijgt zijn publiek aan het dansen; elk optreden is een feest. Afgelopen mei zagen we hem - vroeg in het dagprogramma - heersen op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in Groningen. Je zag dat hij met zijn fantastische liveband zo’n groot podium ook al prima kon hebben. Dat belooft weer heel wat voor ESNS!

Speelt op: 17 januari, 23.30 uur, The Social Hub | 19 januari, 20.30 uur, Klub de Dag

shoom

Shoom is op stoom. In het afgelopen jaar heeft de band rap naam gemaakt. En deze hype mag je zeker wel geloven. Het geluid van shoom is een combinatie van de lekkerste jazz-vibes van een BADBADNOTGOOD en de spannendste composities van een Black Country, New Road. De vijfmansformatie is live zeer overtuigend en met een meer dan geslaagde EP op zak is er reden voor zelfvertrouwen. De muziek is verrassend. Geen song is hetzelfde. Shoom heeft bovendien bewezen elke zaal in beweging te krijgen. Het ene moment zul je worden meegevoerd door heerlijke jazzy soundscapes, het andere moment ga je hard op opgevoerde gitaarmuziek en een scheurend saxgeluid. En dat terwijl je ook nog continu om de oren wordt geslagen met freaky maatsoorten. Shoom moet je voelen.

Speelt op: 18 januari, 22.00 uur, Klup de Dag

TaxiTaxi

TaxiTaxi - Vera 2023

TAXITAXI

TAXITAXI bestaat heel kort, maar we weten nu al dat dit één van die bands is die in no time heel Nederland plat zal spelen. De drie muzikanten van punk-boyband TAXITAXI zijn geen broekies: Rob Schoenmakers, Fred Goverde en Rob Stefano weten precies hoe je lekkere en gelijk ook vuige liedjes moet maken en de heren staan dan ook nog eens te feesten en te beesten op het podium. Zelf ervaren? Trek je monteurs-overall aan op standje borsthaar, zet je pornozonnebril op, duik plankgas de mosh in en schreeuw mee. 

Speelt op: 17 januari, 23.30 uur, Het Concerthuis | 19 januari 22:00 uur, Knarie

YLVALIE

Hou je van krachtige en melancholische singer-songwriter muziek? Dan zeker proberen een optreden van YLVALIE mee te pikken. Vorig jaar verscheen haar debuutalbum Many Days. Hiermee bewees YLVALIE dat ze nummers schrijft om je vingers bij af te likken. Daarbij heeft ze ook nog eens een overtuigende zangstem waar je de zuivere soul en blues in terughoort en het geluid van haar band is sterk op alle fronten. Genoeg elementen zijn dus aanwezig om na haar optreden nog many days na te gaan genieten. 

Speelt op: 17 januari, 21.00 uur, Warhol

Bibi and the Boys

Bibi & The Boys

Bij de dancy rock van Bibi & The Boys zul je geheid een dikke smile op je smoelwerk gaan krijgen. Het plezier straalt je van het podium tegemoet, de nummers grooven als een malle en de energiemeter slaat uit naar standje elf. Het viertal hupt en speelt vol overtuiging. Wil je even onbevangen lekker genieten en meedansen? Dan ben je bij Bibi en haar jongens op het juiste adres. 

Speelt op: 17 januari, 22.30 uur, Warhol

Never Been To Berlin

Wij in Groningen weten het al een hele tijd: als je een feestje wil meemaken moet je bij Never Been To Berlin zijn. Afgelopen jaar deed het dancemuziek-duo Sander Kaatee en Goya Buitenhuis ook mee aan de Popronde. Helaas moest dat worden onderbroken vanwege persoonlijke omstandigheden. Nu voor het eerst gaan ze weer optreden, en meteen maar eventjes tijdens ESNS. Desalniettemin durven we er vanuit te gaan dat het een memorabel optreden zal worden. De opzwepende NBTB-beats raken hard. De betoverde trance maakt je hoofd een stuk lichter. En de dynamiek van het duo brengt je in vervoering. 

Speelt op: 19 januari, 22.30 uur,  The Social Hub

Coco Coquelicot

De Groningse dj Coco Coquelicot maakt elk feest meer dan compleet. We kennen haar van vele feesten in de stad. Bovendien is ze artistiek leider en programmeur van Relate Radio. Haar dj-sets zijn aanstekelijk en indringend. Je vraagt je steeds weer af waar ze al die underground pop-bangers toch vandaan weet te halen. En hoe komt het toch dat je ondanks de vermoeidheid van een lange festivalavond alsnog extra energie weet te vinden om nog zo lang mogelijk door te blijven gaan? We all should go (to) Coco

Speelt op: 19 januari, 23.30 uur, The Social Hub