“Vroeger kreeg ik muziekles van de oude stempel. Ik leerde een internationaal accordeonrepertoire. Denk hierbij aan tango, musette, Duitse walsen, Amsterdams. Dit lijkt op het repertoire dat mijn opa speelde vanaf de jaren dertig."
"Als tiener raakte ik meer geïnteresseerd in nieuwere folkmuziek zoals de Dubliners, Goran Bregovic, en de Amsterdam Klezmer Band. Toen Balkan Beats populair werd kon je in Simplon dansen op Balkan-dj's, dat was cool!”
Jan-Roelof Bathoorn maakt het liefst Oost- en Zuid-Europese traditionele muziek. De accordeonist en zanger treedt op onder zijn eigen naam, en met de band Anamesa. Geïntrigeerd vertelt hij over met welke muziek hij opgroeide, wat zijn favoriete plaat is van een Groningse artiest, en over de inhoud van zijn platenkast. “Er zijn zoveel prachtige melodieën en opzwepende ritmes in die oude muziek, dat blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie."
Met welke muziek ben je opgegroeid?
Dubliners
Jan-Roelof Bathoorn
Met zijn accordeon laat Jan-Roelof Bathoorn het beste van de Europese traditionele muziek horen. Op zijn folk songs vol melancholische expressie zingt hij onder andere over onmogelijke liefde, de drang om te dwalen, en feesten die drie dagen duren.
De band Anamesa wordt gevormd door Jan-Roelof Bathoorn (zang en accordion), Leonieke Toering (zang, fluit, klarinet en gitaar), en Jelte Fossen (zang, snaarinstrumenten en percussie). De muziek van de band Anamesa is het beste te typeren als folk en gypsy; wereldmuziek in een mediterrane sfeer, gemaakt met traditionele instrumenten.
De levendige Balkanese balladen van Anamesa zijn geschikt om op te dansen. De band geeft concerten en speelt op bruiloften en festivals. Jan-Roelof Bathoorn trad voorheen op in meerdere bands, waaronder Shoe Eating Rabbits, Shitfaced Mermaids en Radio Esperanto.
Wat is je favoriete album van een Groningse artiest?
“Time Thief van Joost Dijkema. Zo mooi wat Joost doet. Hij weet veel van muziek, speelt virtuoos, en brengt emotionele diepgang in wat hij schrijft. Prachtig.”
Wat is je grootste miskoop?
“Ik denk Diversion Tactics van de anarcho ska punkband AOS3. In principe geen slechte plaat, maar helemaal geen muziek die ik thuis op zou zetten. Had ze gezien in Bambara destijds, vond het live zo vet, en heb toen in mijn enthousiasme de plaat gekocht. Nou ja. Support de band hè.”
Welke artiest komt het meeste voor in je platenkast?
Lankum
“Ik denk dat ik van een willekeurige artiest hooguit twee platen heb. Ik verzamel niet echt muziek van een bepaalde artiest. Ik heb wel veel platen van oude Griekse muzikanten, zoals Vasilis Tsitsanis en Yannis Papaioannou. Maar goed, één artiest. Lankum, een band uit Ierland. Ik koop al hun platen, alleen de nieuwste heb ik nog niet."
"Ze komen uit de folk, maar als je ‘Ierse folk’ zegt is dit niet echt waar je aan zou denken. Qua verhalen zitten ze aan de duistere kant. En ze rekken nummers enorm uit, met een prachtige textuur en precisie.”
Wat is de vreemde eend in de bijt?
3times7
“Ik heb platen van artiesten in veel verschillende genres en stijlen, moeilijke vraag. Maar de plaat die ver van de rest ligt is Squeeze The Lemon van 3times7; een trio dat samenkwam op het conservatorium hier in Groningen. Experimenteel, maar ook groovy. De band speelt veel soorten muziek door elkaar, waardoor het tegelijkertijd zowel vreemd als lekker klinkt."
Wat is je grote favoriet op dit moment?
“Dat is m'n laatste vondst in de Mamamini bij mij in de buurt. Mijn laatste plaat is meestal mijn favoriet, haha. Het is Boogie 'n' Zydeco van Clifton Chenier, een accordeonist die ongeveer in z'n eentje het hele genre van de zydeco aangezwengeld heeft."
"Zydeco is swingende cajunmuziek met stuwende drums en baspartijen, waarin Franstalige teksten, creoolse ritmes en Europese melodieën samenkomen. De plaat had wat krasjes, dus het was een gokje. Maar hij speelt zonder haperen en is heel tof. Blij dat ik hem toch gekocht heb!”
Bij wie moeten we de volgende keer in de platenkast duiken?
“Bij Leonieke Toering! We spelen samen in Anamesa. Anamesa maakt vooral Oost- en Zuid-Europese folk, maar Leonieke heeft een brede muzieksmaak. Dus ik ben benieuwd waar ze mee aankomt.”