Na twee jaar thuis te zitten kunnen de mannen van Never Been To Berlin,nu eindelijk optreden met de nummers van hun eerste album, Aha-Erlebnis. Dat heeft de afgelopen jaren natuurlijk nauwelijks gekund, maar nu kunnen ze voor het eerst zien wat hun muziek doet met het publiek. Met shows op o.a. Grasnapolsky lieten ze zien dat hun muziek niet gemaakt is om op stil te zitten. Ook hebben ze net een nieuwe EP uitgebracht, Junction, en staat sinds deze week de videoclip voor de lead single, Til It Stays, online. Kortom, het balletje is lekker aan het rollen. Maar wie zijn deze mannen die wel van een feestje houden?

Ik spreek Sander Kaatee en Goya Buitenhuis, de twee leden van Never Been To Berlin, in het Student Hotel. Hier hadden ze ook hun eerste optreden. Toen kon dat alleen met een publiek dat niet mocht dansen. “Ja, dat is wel echt funest voor onze muziek, maar het is wel een bijzondere plek voor ons,” zegt Goya. Want Never Been To Berlin's eerste album, Aha-Erlebnis, staat vol met energieke, dansbare nummers, die bedoeld zijn om het publiek aan het springen te krijgen en zichzelf helemaal te laten gaan. Het beschrijft het gevoel dat je krijgt op het moment dat je door hebt dat waar je mee bezig bent (lees: een jarenlange relatie die nergens heen gaat, een studie doen die je niet leuk vindt, en ga zo maar door), je niet gelukkig zal maken. Het is een moment van euforie, en dat vertaalt zich in wilde danspartijen en feestjes, zoals op Energy, End Of Summer en Last Night Of My Life.

Na dit moment, neemt de nieuwe EP Junction je mee op een wat rustigere, bijna melancholische reis. De titel is typerend voor de fase waar ze zelf ook in hebben gezeten: je staat op een knooppunt in het leven na de aha-erlebnis, en je moet een keuze maken waar je heen wilt. Blijf je op het uitgestippelde, veilige pad, of breek je echt los en kies je voor jezelf? En als je losbreekt, waar ga je dan naartoe? Op de EP kom je veel teksten tegen die refereren aan het achterna zitten van een bepaald gevoel, in Til It Stays bijvoorbeeld: ‘Chase the feeling til it stays’. In That Would Be Home Then klinkt er een dromerig, melancholisch geluid over jezelf verliezen in de reis en niet zoveel meer te geven om andermans mening. Kitchen By The Beach en Hanging In The Car zijn al een stuk opgewekter en zouden niet misstaan op een techno feestje. Het wordt afgesloten met Waste Of Time, waar een somber sentiment gecombineerd wordt met dansbare beats.

Maar waar gaat de reis dan naartoe? Berlijn is het logische antwoord, maar wat dat precies betekent voor hen, weten ze zelf ook nog niet. Ze zijn er nog niet geweest: "zowel niet in de letterlijke als in de figuurlijke zin." Voor Sander en Goya belichaamt Berlijn in ieder geval alles wat vet is, waar je zeker naartoe moet. Hun naam, Never Been To Berlin, staat dus symbool voor dit hele proces. Ze hopen dan ook dat ze dit kunnen meegeven aan hun luisteraars: "Het zou echt vet zijn als je mensen op een gegeven moment kunt laten reflecteren op hun eigen leven, waar ze zelf in vast zitten," zegt Sander. Ze denken dat het er heel erg ingebakken wordt dat je je heel bewust bent van hoe je over komt bij anderen, zeker in de Westerse samenleving, en dat het mensen zou helpen als het ze wat minder boeit hoe ze eruit zien tijdens het dansen, dat ze zichzelf helemaal durven te laten gaan.

Het schrijfproces heeft zich ook ontwikkeld ten opzichte van het proces voor het album. Voor Aha-Erlebnis sloten ze zich een week lang op met het doel ‘we maken waar we zin in hebben’, wat te merken is aan de vooral dansbare nummers. Op Junction kan je merken dat ze volwassener zijn geworden en dat er meer zelfreflectie is toegepast. "Door teksten te schrijven leer je ook om vrede te hebben met je imperfecties," vertelt Goya. "Want sommige dingen kan je wel veranderen, sommige dingen wil je niet veranderen, sommige dingen gaan niet veranderen, maar dat hoeft je niet tegen te houden." Waar ze door geïnspireerd zijn, zijn artiesten zoals Tame Impala, Daft Punk en Mac Miller. Foto’s en beeldmateriaal helpen mee met het creëren van een visueel beeld, zoals in hun nieuwe videoclip van Til It Stays, die te zien is onderaan dit artikel. De motivatie voor het maken van Junction was soms wel ver te zoeken tijdens de coronaperiode, aangezien hun muziek het beste live werkt. "Het voelde bijna futiel om muziek voor een liveoptreden te maken," aldus Sander.

Gelukkig kunnen ze nu weer in het echt optreden. Ze merken namelijk dat ze veel beter kunnen peilen wat het werkt live: "Als je bijvoorbeeld de drop van Hanging In The Car in je huiskamer luistert, is het wel vet, maar als je dat live hoort en je staat met elkaar te springen, geeft dat het een extra dimensie. Je weet gewoon dat iedereen altijd helemaal panja gaat." Deze week treden ze voor de eerste keer op in het buitenland, in Praag: “We hopen dat we dat vaker kunnen gaan doen, zodat we de liefde een beetje kunnen verspreiden”, zegt Goya. Daarna staan ze meteen weer in het Forum in Groningen, en zo staan ze op nog veel meer deze zomer (zie de lijst onderaan).

Verder gaan ze zelf nog naar een festival genaamd Boom, een Goa festival in Portugal wat een week duurt. "Bij dit festival is dat gevoel van collectief alles laten gaan heel sterk. Dat is ook de reden dat het zo vet is, een mooie common thread voor ons," vertelt een enthousiaste Goya. Ook gaan ze zich weer een week opsluiten om nieuwe muziek te maken, want ze hebben zeker ook nog nieuwe doelen: ze willen graag op tour gaan met een busje, door Nederland of misschien wel in Tsjechië als het daar goed valt. Daarnaast staan talentontwikkelingsproject Hit the North en de Popronde op de verlanglijst, het duo heeft dus nog genoeg om naartoe te werken!

Je kunt ze de komende periode zien bij:

25 juni             NOK Rooftop Sessions – Groningen

2 juli                 Festival Der Aa – Schipborg

8 juli                 Festival Hongerige Wolf – Hongerige Wolf

9 sept              Kattegat Festival – Zwolle

10 sept            Museumnacht – Groningen

29 sept            House of Ping – Amsterdam