Ook in mei verscheen er weer muziek van Groningse bodem. Onder andere Blanks en Orange Skyline brachten nieuwe tunes uit. Maar ook de misschien wat minder bekende acts als Never Been to Berlin, Jespar en Ioana Iorgu lieten van zich horen. Op de nieuwe klanken droom je moeiteloos weg naar warmere dagen en tikt de tijd tot je volgende concert of festival comfortabel weg. Vrolijke beats, Britpopachtige muziek, dansbare tracks en Nederpop; het zit er dit keer allemaal tussen. Geschikt voor onderweg, een chill momentje thuis of een andere plek die wel wat frisse, muzikale entourage kan gebruiken.

Blanks | Home Without a Heart

De nieuwe single Home Without a Heart klinkt helemaal als Blanks; vrolijk, up-tempo en dansbaar. Blanks zingt over jong zijn, als alles spannend is en snel gaat, en over het in een relatie duiken waarvan je weet dat het geen toekomst heeft. In 2021 verscheen het laatste album van Blanks, Nothing Lasts Forever and That’s OK. Dit jaar kwam daar de single Lost in the Moment bij. De Groningse popmuzikant zit dus niet bepaald stil en dat blijft ook bij landelijke media niet onopgemerkt. Zo speelde hij onlangs speelde bij Matthijs Gaat Door, in januari in de 3FM Live Box en ondertussen toert hij door Europa en gaat zijn muziek via YouTube de hele wereld over. Ben jij ook fan, dan stelt deze karakteristieke track zeker niet teleur.

Orange Skyline | Modern Times

Ook Orange Skyline’s nieuwe single Modern Times past goed binnen het oeuvre van de Groningse alternativeband. Wat opvalt: de melodie, en het meerstemmige gezang en eigenlijk alles in dit nummer doet direct denken aan Oasis. Zelfs de stem van zanger Stefan van der Wielen lijkt op die van Liam Gallagher. Na een stilte van drie jaar bracht de band vorig jaar drie singles uit. Dit jaar kwam daar de single A Fire bij. Deze aanstekelijke single werd terecht opgepikt door de landelijke radio en door de NOS verkozen als themanummer voor alle schaatswedstrijden tijdens de Olympische Spelen. De nieuwe single is minder origineel en beschikt daardoor misschien over minder hitpotentie, maar dat maakt Modern Times niet onprettig om naar te luisteren.

Never Been to Berlin | Junction

Twee jaar na het uitbrengen van debuutalbum Aha-Erlebnis, laten Goya Buitenhuis en Sander Kaatee van Never Been to Berlin op de nieuwe EP Junction op verrassende wijze van zich horen met vijf dansbare liedjes. Til It Stays klinkt ritmisch en interessant. In Kitchen by the Beach verandert de act halverwege van koers en ontaardt de muziek in iets dat nog het meest lijkt op een chaotische mix van goa en techno. Net als eerder klinkt de zang op deze EP soms wat amateuristisch. Dat is ook het eerste wat opvalt bij live-optredens zoals recentelijk in het Forum. Wat polijstwerk hier en daar zou de band dan ook geen kwaad doen. Verder slingeren de Groningers met deze EP een prima nieuwe creatieve uitspatting de ether in.

Jespar | Imperfectie

Met de nieuwe single Imperfectie brengt Jespar zijn derde, Nederlandstalige song uit. De 21-jarige singer-songwriter zingt op dit liedje met een verve à la Jeroen van der Boom over relaties. En dan met name over de irritaties, je stil houden en de onderlinge verschillen. Na de verschenen singles Mijn Kompas en Vogelvrij zijn we inmiddels gewend aan dit thema en het veelvuldig gebruik maken van de autotune. Niks mis mee, die nieuwe single.

Ioana Iorgu | The Wife

Met haar nieuwe single The Wife toont Ioana Iorgu opnieuw haar serieuze zijde. Het is de derde single die de shoegazezangeres dit jaar uitbrengt. The Wife is een verhaal over een moord en klinkt net als Painkillers en Anxiety zowel duister als krachtig. Ioana heeft al meerdere tracks klaar voor haar nieuwe album Mean Time, dat in september verschijnt.