Begin april kregen we een berichtje met het verzoek om een column te schrijven over vrijheid. Laten we dan ook zo vrij zijn om het niet direct een column te noemen, want iedereen is tegenwoordig columnist, opiniemaker of schrijver. Nee, laten wij het gewoon houden bij een stukje schrijven over vrijheid.
Vrijheid is iets wat al jaren een terugkerend thema is voor ons. In onze muziek willen we namelijk alles kunnen zeggen, we doen niet mee aan de cancelcultuur, iedereen mag ook alles over ons zeggen en iets van ons vinden. Wij zijn ons overal heel bewust van, zowel positief als negatief en wellicht de voornaamste reden hiervoor is dat we jarenlang voor het bevrijdingsfestival hebben gewerkt. In de aanloop naar het festival gingen wij langs scholen, om met 3e klassers uit de hele provincie te debatteren over vrijheid. De gekste stellingen kwamen dan voorbij, maar het opende wel het gesprek met tieners. Het ging over allerlei zaken zoals racisme, homoseksualiteit, vrijheid van meningsuiting en gedrag. Ook al stonden leerlingen soms lijnrecht tegenover elkaar, elke keer werd er met respect over de thema’s gesproken en de mening van iedereen telde mee. En na afloop van zo’n debat? Dan waren voor- en tegenstanders gewoon nog met elkaar in gesprek en werd niemand scheef aangekeken om zijn of haar mening. Iedereen werd gerespecteerd en soms was het ‘agree to disagree’. Zo hoort het ook, toch?
Eigenlijk is dit ook hoe het gaat bij ons, bij Wat Aans! Qua ideologie, politieke voorkeur, levensstijl of religie liggen we niet altijd op dezelfde lijn, maar wat maakt dat uit? Met een beetje fatsoen en respect kunnen we eigenlijk overal over praten. Al kan je vervolgens, vanwege je mening, keihard geroast worden door de ander. Maar goed, dat is dan altijd met een knipoog. Wij hebben namelijk niks te klagen en als we dat wel doen, tjah, dan vraag je je later af waarom je ergens zo’n probleem van hebt gemaakt. Een beetje relativeren en het downgraden van onze persoonlijke ‘wereldproblematiek’ kan geen kwaad. Als wij ons ergens druk over maken, dan zal het waarschijnlijk nergens over gaan. Toch zijn we daar soms wel goed in hoor, dat wel. Drokte moaken om niks. Uiteindelijk beseffen we dan dat het nergens over gaat en dat er vele mensen zijn die meer te klagen hebben dan wij.