Rik Baptist & Teun Heuvel zijn de mannen van de Groningse hiphop-formatie Wat Aans!. Dit jaar hebben zij samen met enkele andere Groningse artiesten meegewerkt aan het project 'Een muzikaal verhaal als Ode aan 75 jaar Vrijheid' Met het nummer De Inslag laten ze een andere kant van zichzelf zien. Daarom deze maand de column van Rik Baptist en Teun Heuvel, of zoals zij hetzelf noemen, een stukje schrijven over vrijheid.

Begin april kregen we een berichtje met het verzoek om een column te schrijven over vrijheid. Laten we dan ook zo vrij zijn om het niet direct een column te noemen, want iedereen is tegenwoordig columnist, opiniemaker of schrijver. Nee, laten wij het gewoon houden bij een stukje schrijven over vrijheid. 

Vrijheid is iets wat al jaren een terugkerend thema is voor ons. In onze muziek willen we namelijk alles kunnen zeggen, we doen niet mee aan de cancelcultuur, iedereen mag ook alles over ons zeggen en iets van ons vinden. Wij zijn ons overal heel bewust van, zowel positief als negatief en wellicht de voornaamste reden hiervoor is dat we jarenlang voor het bevrijdingsfestival hebben gewerkt. In de aanloop naar het festival gingen wij langs scholen, om met 3e klassers uit de hele provincie te debatteren over vrijheid. De gekste stellingen kwamen dan voorbij, maar het opende wel het gesprek met tieners. Het ging over allerlei zaken zoals racisme, homoseksualiteit, vrijheid van meningsuiting en gedrag. Ook al stonden leerlingen soms lijnrecht tegenover elkaar, elke keer werd er met respect over de thema’s gesproken en de mening van iedereen telde mee. En na afloop van zo’n debat? Dan waren voor- en tegenstanders gewoon nog met elkaar in gesprek en werd niemand scheef aangekeken om zijn of haar mening. Iedereen werd gerespecteerd en soms was het ‘agree to disagree’. Zo hoort het ook, toch? 

Eigenlijk is dit ook hoe het gaat bij ons, bij Wat Aans! Qua ideologie, politieke voorkeur, levensstijl of religie liggen we niet altijd op dezelfde lijn, maar wat maakt dat uit? Met een beetje fatsoen en respect kunnen we eigenlijk overal over praten. Al kan je vervolgens, vanwege je mening, keihard geroast worden door de ander. Maar goed, dat is dan altijd met een knipoog. Wij hebben namelijk niks te klagen en als we dat wel doen, tjah, dan vraag je je later af waarom je ergens zo’n probleem van hebt gemaakt. Een beetje relativeren en het downgraden van onze persoonlijke ‘wereldproblematiek’ kan geen kwaad. Als wij ons ergens druk over maken, dan zal het waarschijnlijk nergens over gaan. Toch zijn we daar soms wel goed in hoor, dat wel. Drokte moaken om niks. Uiteindelijk beseffen we dan dat het nergens over gaat en dat er vele mensen zijn die meer te klagen hebben dan wij.

Wat Aans!

Wat Aans! bestaat uit een stel rappende sjompen, FiezeRik (Rik Baptist) en De Beunhaas (Teun Heuvel). Sinds enkele jaren is Jeroen Russchen de producer die tijdens shows mee gaat om te dj'en. Naast Wat Aans! heeft Rik Baptist o.a. meegeholpen met het schrijven van de hit Zunnebril van Jeroen Russchen en helpt hij andere artiesten bij de productie van hun nummers. Laten we eerlijk zijn, elke student uit Groningen heeft toch wel gedanst op de single Sjomp

Voor meer muziek en info over Wat Aans kan je terecht op de site

Kijk eens naar alle oorlogen, wij hebben nooit in zo’n situatie gezeten. Elke wappie die zegt dat we momenteel niet vrij zijn, die moet dit stuk dan ook maar overslaan. De idioterie van vandaag de dag heeft niks met een oorlog te maken, maar dat is onze bescheiden mening. Wij zijn van de generatie dat ons veel werd verteld over de tweede wereldoorlog en dat we overlevenden van de oorlog nog hebben meegemaakt en gezien. Hoe triest ook, maar daar zijn er steeds minder van. 

Toen we vorig jaar dan ook gevraagd werden om iets te doen met 75 jaar vrijheid, toen vonden we dat een eer. Uit 75 verhalen mochten we een keuze maken en daar zouden we vervolgens een lied over maken. Voor ons moest het een verhaal zijn wat dicht bij ons lag. We kozen voor het verhaal over de granaatinslag in Loppersum. Teun (De Beunhaas) woont in Loppersum en dit is daar een bekend verhaal. Het gaat over 2 broers en vanuit die rol hebben wij dan ook geprobeerd het verhaal te vertellen. Verder zullen we niet te veel verklappen, check de track maar of zoek het verhaal eens op. Het is een heel trieste gebeurtenis, maar het is belangrijk dat dit soort verhalen nog altijd worden verteld. Wij hebben dat proberen te doen met onze track ‘De Inslag’. 

Wanneer je met zo’n thema bezig bent en alle eerder genoemde vrijheidskwesties ter ore neemt, dan weet je dat we ons te vaak druk maken om niks. Dit geldt niet alleen voor ons, maar voor iedereen. We hebben het over het algemeen goed, mogen zelf vele keuzes maken en leven in een welvarend land. Toch blijft het menselijk en blijven wij ons dus ook vaak drok moaken om niks.