In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Ilja de Bruijn zijn we op bezoek gegaan bij Steven van Calcar. Van anarchistische punk zoals The Sex Pistols naar Outlaw country. Qua muzieksmaak kleurt Steven van Calcar niet tussen de lijntjes. Precies wat je zou verwachten bij zo’n creatief individu.

Waar ben je mee opgegroeid?

Steven is vroeger vooral opgegroeid met punk. Denk hierbij aan Sex Pistols, The Offspring en The Exploited. “Pure punkrock: hanenkammen, studs, leer, 3 akkoorden rammen, tegen het systeem aanschoppen, dat vond ik heerlijk.” Wanneer er gevraagd wordt of hij dit vanuit huis heeft meegekregen verteld Steven dat het niet per se de muziek was, maar wel de kijk op het leven van punk. “Mijn vader was een beetje vrijheid blijheid. Dat is mij ook altijd wel zo bijgebleven.” Steven heeft vrijheid blijheid ook op zijn arm getatoeëerd staan. “Ik werk nu bijvoorbeeld 3 dagen in de week als meubelmaker. Dat is hartstikke leuk om te doen joh. Zou ik er geen geld voor krijgen dan deed ik het nog. Zo moet je het eigenlijk hebben. Ik omring mij graag met dingen en mensen waar ik blij van word. Daar kunnen heel veel mensen wel een voorbeeld aan nemen.”

Steven van Calcar

Steven van Calcar is een echte doe-het-zelf-er, dat is te zien aan zijn huis vol creatieve bouwprojecten, maar ook aan zijn carrière als boeker die hij zelf als een uit de hand gelopen hobby omschrijft. Wanneer Steven niet meer aan zijn trekken kwam op gebied van livemuziek besloot hij het heft in eigen handen te nemen en richtte hij uiteindelijk Noise in the North Booking op. Steven is onder andere programmeur geweest bij de Spieghel en Lola. Muziek speelt een grote rol in zijn leven, en dan vooral de punkmuziek.

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

“Ik vind Hans Hanneman heel erg goed. Echt wauw. Als je je ogen dicht doet denk je dat er een Amerikaan zit. Heel aardige vent ook.” Steven laat de plaat Makin’ up for Livin’ Easy zien. “Hans Hanneman beschreef het zelf als ‘Ik heb een soundtrack gemaakt voor een Spaghetti Western die nog niet gefilmd is’. Fantastisch. Naast alle punkrock kan ik echte outlaw country wel waarderen. Zoals Johny Cash, Hank Williams, dat soort dingen.” Grootheden binnen de Groningse punkscene zoals Fleas and Lice en de Makiladoras staan bij Steven hoog in het vaandel. Ook noemt de boeker verscheidene ska bands die uit Groningen komen zoals Mr Wallace, Zebra en Knight Susan. “Het nadeel van ska bands als boeker is dat ze altijd met 11 mensen zijn… Dat is voor 100 euro chinees bestellen” grapt Steven.

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Voor deze vraag heeft Steven gelijk een plaat in zijn hoofd. “Dit is wel een van de lijpere. Deze band heet Peelander Z. Ze zijn een beetje verkleed als de Power Rangers en komen uit Japan. Ik heb ze eerst op Gideon Festival gezien en die gitarist klom op een caravan en deed een backflip ervan af terwijl hij gitaar speelde. Nog nooit eerder gezien.”  Zo blijken de liveshows altijd memorabel te zijn. “Ze hadden ook hele goede crowd control. Zo geven ze op den duur hun instrumenten aan het publiek en gaan ze zelf op een afstandje staan kijken hoe iedereen er niks van bakt.” Hij benadrukt er hier wel bij dat dit niet per se iets is wat hij opzet maar meer een plaat is die mooie herinneringen ophaalt.

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Wel uit Londen, maar Blue Carpet Band. Ze komen een beetje uit de punk-roots, gaan een beetje richting Elvis, maar dan twee keer zo snel.” Steven heeft de band leren kennen al boeker en heeft sindsdien een vriendschap opgebouwd met de bandleden. “Het zijn hele aardige vriendelijke lui die ook in andere bands spelen. Zo zie ik ze vaak als ze ook met andere bands op tour zijn. Het zijn een beetje vrienden van me geworden en die steun ik dan gelijk.” Wanneer Steven in Londen is kan hij op zijn gemak een pint met de band drinken. Het mooie aan zijn baan als boeker vindt Steven dat hij er een hoop vrienden over de hele wereld mee maakt.

 

Waar zou je nu meteen afscheid van kunnen nemen?

“Ik heb een klein hoekje met elektronische muziek. Ik vind het wel leuk ofzo op zijn tijd. Als ik heel lang moet rijden en wakker moet blijven ofzo, maar ik heb er niet heel veel mee.” Steven laat platen zien van The Prodigy, Daft Punk maar ook de klassieker Summer Jam 2003. Het laat de diversiteit in zijn muzieksmaak goed zien. “Verandering van spijs doet eten zeggen ze dan.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Merlijn Poolman. De nachtburgemeester op het moment. Die heeft stiekem een enorme fetisj voor metal dus ik denk dat je daar wel een boel leuke dingen tegenkomt. Hij heeft in het verleden de Subsonic gehad, dat was vooral elektronische muziek, maar een heleboel mensen kennen zijn metal-side nog niet.”