April is weer voorbijgevlogen. Het was koud en de lente liet het van zich afweten. Maar ja, april doet wat ‘ie wil. Als muzikaal lichtpuntje hebben we de eerste liveshows in tijden bijgewoond en snakken we naar meer. Onze lokale artiesten hebben ook zeker niet stilgezeten. De afgelopen maand is er namelijk een lekker gevarieerd aanbod aan muziek uitgekomen! Vrolijke en zonnige popnummertjes, een hoop debuutjes en wat fijne rockplaatjes – de Groningse bodem werpt haar vruchten af!

Liza Dries | Tegenkomer

Halverwege april heeft Liza Dries ons al voor laten proeven met Niks Zonder Jou, een melancholisch droompopnummertje. Maar nu is het tijd voor het hoofdgerecht – de zangeres bracht namelijk onlangs haar debuut EP Tegenkomer uit! De plaat voelt een beetje aan als frisse lentebries: een warm zonnetje in je gezicht, maar toch die koude rillingen over je rug. Zo ook het nummer Zomerhit. Wat start met een zacht gitaartje en trippy sampletjes, eindigt in een een zware, warme zomerse deken. Zelf omschrijft ze haar klank als 'Nederlandstalige treurmuziek met een vleugje humor', en dat vat het inderdaad goed samen. De EP is lekker dromerig, hier en daar een beetje duister en experimenteel maar vooral gewoon erg goed! Liza speelt met tegenstellingen in Tegenkomer. Warme indie gitaarklanken contrasteren de strak geproduceerde beats. En haar zachte stem de scherpe tong. Het geheel verbeeldt een mooie balans tussen licht en duisternis. Zeker een aanrader deze maand!

Fred Goverde | Goovurduh

Gelukkig zijn er deze maand nog meer zomerse nummers uitgebracht! En wederom een primeurtje. Fred Goverde bracht deze maand zijn eerste EP goovurduh uit. Zoals de eerste single van deze plaat, Bijna Weer Verliefd, valt deze ook zeker goed in de smaak. Het is een oprechte en bescheiden eerste plaat van de jonge Groningse rocker, maar wel eentje vol met karakter. De Dandy Warhol-achtige gitaarvibes in combinatie met Fred’s gevatte Nederlandstalige teksten maken goovurduh een erg aanstekelijk geheel. De persoonlijke favoriet is het nummer Afgrond waar de woorden “ik heb altijd geliiijjjkk” en “ik word zo moe van m’n eigen gezeeeiikk” heerlijk zeurend door de speakers bulderen. Vooral even checken als je van Nederlandstalige rock houdt!

Jeroen Russchen | Zunnebril

“Ik heb mien zunnebril op, geen aine kin mien troanen zien” zijn nou niet echt de woorden die je verwacht in een lekker popnummertje, maar ze staan toch in Zunnebril! Deze zonnige single is gemaakt door Jeroen Russchen, die sommigen misschien wel kennen als de producer van Wat Aans!. En dit hoor je zeker terug. Zunnebril  is een mellow popnummertje met echte radio allure, en heeft daarom terecht de nummer één van De Noord 9 behaald! Deze vrolijke combo van Nederlands en Grunnegs bereidt ons vast voor op de mooie zonnige dagen die ons tegemoet komen.

Cirrus Minor | No Room For Healing

Het regent deze maand debuutjes! Zo ook voor Cirrus Minor. De band was eind 2020 al aan de slag met een crowdfunding voor hun eerste album, en heeft deze maand de eerste single voor deze plaat uitgebracht – No Room For Healing. De mannen waren vorig jaar natuurlijk ook al bezig met wat plaatjes uit te brengen, maar deze veelbelovende single zet de zoden aan de dijk voor hun aankomende album. Het is een heerlijk meeslepend stonerrock nummer met een vleugje inspiratie van Queens of the Stone Age. Sommige punten hadden qua zang en drums wel iets strakker gekund, maar dat krijg je nou eenmaal bij een lekker potje raggen. Zonder meer een track die doet verheugen naar wat deze rockers nog meer in petto hebben.

Inge van Calkar | Noorderlicht

75 jaar vrijheid – dat moest gevierd worden! Helaas hebben we vorig jaar niet met z’n allen kunnen hossen in het Stadspark en dat zit er in 2021 ook nog niet in. Om toch een hoop Groninger artiesten in de spotlight te kunnen zetten heeft Popgroningen in samenwerking met 7 lokale acts het project vrijheidsliedjes het leven in geblazen. De vijfde in deze reeks is Noorderlicht van Inge van Calkar! Het nummer is geschreven ter ere van Kornelus Baas, een Oost-Groningse verzetsheld die samen met wat vrienden een verzetskrant oprichtte – het Noorderlicht. Inge brengt een eerbetoon aan de Groninger verzetsstrijder met een gevoelig maar toch krachtig popnummer. De plaat heeft een mooie dynamiek tussen de wat fragielere coupletten die de duistere kant van het verzet benadrukken en het sterke refrein die het dappere karakter van het Noorderlicht toont. Benieuwd naar de andere nummers? Check ze hier!

Wat Aans | Eelsk!

Last but not least, eevm Wat Aans! Het Groninger rapduo kwam afgelopen maand ook weer met een nieuw plaatje uit – Eelsk! Onder de leus ‘dou eevm normoal’ kaarten de mannen aan wat zij nogal eelsk vinden –aandachttrekkerij. De nuchtere Grunnegers stellen de social media maatschappij aan de kaak en houden haar een spiegel voor. Tinder, TikTok Tammo en allerlei andere online ongein vliegen je in de videoclip in rap tempo om de oren. En het nummer zelf? Het nummer is door de eerdergenoemde Jeroen Russchen geproduceerd en klinkt lekker catchy maar toch ook wel wat cliché. De scherpe teksten zullen je in deze track ook niet ontgaan – al zijn ze gewoon wel wat plat. Motto van het verhaal: doe nait zo eelsk.

Dit kwam er nog meer uit Groningen:

Rommy Gabay | Remedy

Axis Mundi | Symphony of Winter Nights

RitalinIoana Iorgu | Ritalin