In een sprookjesachtig, oud pand in het hart van de stad, nemen de bandleden van de alternatieve rockband Spiny Norman hun muziek op. De band bestaat uit zanger en gitarist Eiso, drummer Aron, toetsenist Sebas en alleskunner Sander, die niet alleen de bassist en zanger is van de band, maar ook nog eens degene is die de muziek produceert. 3voor12 Groningen ging op bezoek om met de bandleden te praten over hun mysterieuze succes.

In het midden van de studio zijn stoelen neergezet. De bandleden verzamelen zich en kletsen bij terwijl ik me installeer voor het interview. De hele ruimte is gevuld met instrumenten, er wordt veel gelachen en er hangt een gemoedelijke sfeer in de lucht. Dat is niet zo gek, want de mannen kennen elkaar al een hele tijd. 

“Sander en ik kennen elkaar van de middelbare school. We maakten toen ook al muziek, maar dat lijkt totaal niet op wat we nu maken. We waren toen dertien of veertien jaar oud. Aron is er later bij gekomen, rond de studententijd. Sebas werd nog iets later onderdeel van de band,” aldus zanger Eiso. Voor die tijd waren de mannen ook al bevriend, maar pas toen er samen werd gewerkt aan een nummer voor een huwelijksjubileum, kwamen ze erachter dat ze ook klikten op muzikaal gebied. 

Als ik ze vraag om hun sound te omschrijven, blijft het heel even stil. “Modern met retro invloeden,” zegt Sander uiteindelijk voorzichtig. Sebas valt hem bij. “Ja, dat klopt volgens mij wel. Voorheen maakten we muziek die meer neigde naar de '60s en '70s. Tegenwoordig is dat niet meer zo, omdat we inmiddels naar andere artiesten luisteren.” 

Het geluid van de '60s en '70s was volgens Sander makkelijk na te bootsen, omdat er voor het mixen minder ingewikkelde technologie en programma’s aan te pas kwamen dan voor moderne muziek. Sterker nog: volgens Sander had hij een paar jaar geleden de muziek nog niet zo'n moderne draai kunnen geven, door gebrek aan kennis van de programma's die hij voor het mixen gebruikt.

Toch wil de band nu dat het beter te horen is dat de muziek niet uit de oude doos komt. En dat slaat aan: de band wordt namelijk in een rap tempo aan allerlei Spotify-lijsten toegevoegd.

Hoeveel tijd kost het om zo’n nummer in elkaar te flansen?

Dat verschilt, volgens Sander. “Soms gaan productie en het schrijven een beetje hand in hand. Sommige nummers kunnen daardoor iets sneller af zijn dan anderen.” Bovendien werkt de band vaak aan verschillende nummers op hetzelfde moment. Daardoor is het niet mogelijk om in te schatten hoelang het hele project uiteindelijk duurt. Wel gaat het technische proces steeds sneller, omdat Sander na elk project steeds beter begrijpt hoe hij de programma's zo effectief en snel mogelijk kan gebruiken.

Eén ding durft de bassist met zekerheid te zeggen: als het mixen klaar is, hoeft hij het nummer niet meer te horen.

De locatie van de studio is in ieder geval waanzinnig, volgens de band. Toch wordt niet alles opgenomen in dit prachtige pand. Zo heeft de band ook een keer de drumpartij opgenomen in een gymzaal. “Toen zat ik lekker te drummen en deed Sebas een koprol op de mat,” lacht Aron.

De instrumenten en technologie worden samen gekocht door de bandleden. Er wordt dan goed overlegd waarom een van de muzikanten graag iets wil aanschaffen. Als de rest er dan ook achter staat, worden de kosten gedeeld. 

Waarom treden jullie zelden live op?

“We begonnen te merken dat we enthousiaster werden van het opnemen, dan van het repeteren. We kregen er meer energie van,” aldus Aron. “Bovendien hebben we ook nog allemaal een vaste baan en moesten we daarom gaan bepalen waar we onze tijd aan zouden spenderen.” Dat was geen makkelijke keuze voor de band en ze overwegen om in de toekomst, na de pandemie, misschien ooit toch een keer weer live op te treden. Maar dan moet het volgens de bandleden wel mogelijk zijn om de kwaliteit die uit de studio komt ook live te behalen. 

“Eerst maakten we vrij simpele '60s muziek. Dat was live goed te doen. Nu is dat te ingewikkeld. Als we dat zouden willen doen, is er een groter budget nodig, zodat er vaste geluidsmensen kunnen zijn en we echt kunnen laten zien wat we willen en kunnen,” zegt Sander. De rest van de bandleden stemt hiermee in. 

“Het kriebelt desondanks wel hoor. Je kan er heel veel energie en plezier uithalen om live te kunnen spelen,” vult Sebas aan. Wanneer dat eventueel plaats gaat vinden is voor nu nog onduidelijk. 

Het hoogtepunt

Over het hoogtepunt van de band hoeven de mannen niet lang na te denken. Aron vat het goed samen: “Dat er zoveel mensen naar onze muziek luisteren vind ik heel bijzonder. Ik ben er ook wel trots op dat onze muziek steeds beter wordt en dat we het zo lang met elkaar uithouden.”

Het doel van de band is om zoveel mogelijk mensen te laten luisteren naar de muziek en om hard te werken zodat ze live kunnen spelen op goede, grote podia. Op korte termijn zou de band het vet vinden om hun nummer op de radio te horen. 

Na het interview gaan de mannen meteen weer overleggen over hun muziek. Hard aan het werk om hun doelen te bereiken.

 

 

 

De meest recente single van Spiny Norman, genaamd 'Belt of Orion', kwam uit op 16 december 2020.