We zijn inmiddels een aantal jaar verder, maar in 2018 lieten de jongens van de stonerrockband Cirrus Minor Vera op zijn kop staan tijdens de finale van de POPgroningen Talent Award. Die avond gingen ze met de titel naar huis. 3voor12 groningen spreekt de band bijna drie jaar na dato om te kijken hoe het de heren is vergaan en wat de toekomst gaat brengen.

Cirrus Minor

Cirrus Minor bestaat uit Kevin Bos (zang/gitaar), Bram Vink (basgitaar) en Lars Spijkervet (drums). Tijdens de deelname aan de POPgroningen Talent Award was de band nog jong. De eerste liveshow was dan ook de voorronde in Winsum. Twee maanden later speelde het trio hun vierde show tijdens de finale die ze gewonnen hebben. De winst heeft de mannen geen windeieren gelegd. Via POPgroningen kwam er onder andere een coachingstraject begeleid door Geert van der Velde (oprichter en frontman van het succesvolle The Black Atlantic) en verscheidene optredens op festivals in en rondom Groningen. “We stonden toen ineens in de halve finale van de grote prijs van Nederland en mochten meedoen aan Hit The North”. Ook landelijk werd de band goed opgepakt en uiteindelijk geselecteerd voor de Popronde. De band werd hierbij ook nog eens tot één van de favorieten van Never Mind The Hype bestempeld.

Break

Vlak voor de start van de Popronde besloot Cirrus Minor een break te nemen en de optredens die stonden af te lassen. De druk binnen en buiten de band werd te groot. “Heel veel mensen begonnen zich met de band te bemoeien over welke kant de band op moest gaan. Zowel vanuit het coachingstraject als Hit The North werd het ineens heel veel. En als het in de band ook niet helemaal lekker botert omdat de één helemaal op doelen is en de ander juist denkt van ‘ja ik vind het wel mooi’, dan gaat het botsen. Gelukkig niet zo hard, want we zitten hier”. De break duurde gelukkig maar enkele maanden en de band vond elkaar snel weer in de repetitieruimte. “In november 2019 hadden we ook alweer de eerste jam. Toen hebben we in februari weer samen gespeeld en in mei gingen we weer los”. In de tussentijd werken de bandleden achter de schermen er hard aan om plannen te smeden en de juiste contacten te leggen. “Niks komt zomaar aanwaaien. Mensen kennen helpt heel erg. Tijdens Eurosonic met de juiste mensen een biertje drinken of ze tegen het lijf lopen en ff uitleggen want de situatie is geweest. Hoe en wat wisten we nog niet. Maar we wilden het wel weer oppakken”. De mannen merkten echter dat het verhaal rond de break van de band een beetje uit de hand was gelopen. “We hadden aan een paar mensen aangegeven ‘voor nu even’ te stoppen. Niet blijvend. Over een tijdje zouden we weer verder kijken. Dat is zijn eigen leven gaan leiden. Heel muziekland Groningen vroeg continu of we nou gestopt waren. Dat heeft onbewust in ons voordeel gewerkt op het moment dat we weer iets deden. Want voor heel veel mensen was het van ‘Huh? Vet ze gaan door’”.

Vlak na de 'comeback' van Cirrus Minor werd bekend dat ze wederom geselecteerd waren voor de Popronde, ook deze keer als één van de favorieten van Never Mind The Hype. Dit keer gooide echter de Covid-19 epidemie roet in het eten en werd de Popronde uitgesteld naar 2021. “Wat dat betreft kwam het heel ongunstig. Wel hebben we in 2020 een uitverkochte show voor 20 mensen kunnen spelen” grapt de band.

Debuutalbum

Momenteel werkt de band hard aan het debuutalbum. Dit wordt geschreven in de studio in Arnhem van drummer Lars. “Voor het album hebben we een vrij ambitieus idee. Het idee is om op allerlei locaties in het land op te nemen. Op dit moment vooral nog in het noorden. En op die locaties bouwen we zelf een studio op. We nemen het hele album live op met video en willen hiermee industriële geschiedenis laten zien zoals bijvoorbeeld op locaties als de Oude Suikerfabriek en de Strokartonfabriek. De keuze daarvoor is omdat mensen ons vertellen dat we live echt goed spelen.” De band verzameld hier meteen ook genoeg content voor het releasen van videoclips en slaan hiermee twee vliegen in een klap.

Voor de financiering van het album heeft Cirrus Minor in 2020 een crowdfundingsactie gedaan. “We hadden het voordeel dat we twee grote partners hadden via ‘Voor De Kunst’ die crowdfunding hebben gegeven. Daardoor zaten we al op 50%. Aan het einde moesten we eraan trekken, maar wanneer mensen zien dat je er bijna bent beginnen ze ineens allemaal te geven, zo zaten we ineens over de 100%. Het blijft een gek ding dat crowdfunding acties voeren. Het voelt een beetje als bedelen soms, maar ze krijgen er natuurlijk wel wat voor terug”. De tegenprestaties zijn in de vorm van merchandise zoals een t-shirt, cd of een single op 7 inch. Er zijn zelfs twee tuinconcerten beloofd. Ook was er de mogelijkheid om bij een van de studiosessies aanwezig te zijn. “Maar dat vinden mensen blijkbaar toch niet zo interessant of misschien wel eng”.

Wanneer het album uitkomt is nog de vraag. “Het hangt er vooral van af hoe snel het opnemen en de vaccinaties gaan. Een album uitbrengen in deze tijd is op zich niet per se superhandig. Je wilt geen weggegooid album, zeker niet je debuutalbum. We zorgen er dus gewoon voor dat het af is wanneer de tijd rijp is.”
 

Vooruitkijken naar 2021

De band heeft veel snode plannen maar heeft voor 2021 nog geen duidelijke koers uitgezet. “We hebben weer plannen voor ons festival Triple B (Beers, Burgers & Bands) waar we afgelopen november een online editie van gedaan hebben, met het oog op onze crowdfunding. Dat willen we vaker gaan doen volgend jaar op verschillende plekken. Wellicht ergens in het voorjaar”. Ook heeft de band een eerdere editie gehad van het festival in Nijmegen. “Het is voor nu nog heel erg afwachten wat en wanneer er weer wat kan. Een zitconcert is gewoon moeilijk met de muziek die wij maken. Het publiek wil gewoon kunnen rocken.” De band verwijst naar een optreden van afgelopen jaar in de kroepoekfabriek in Vlaardingen. “Het was echt supertof en een bijzondere ervaring maar tegelijk ook geen klap aan. Als je dan op je stoeltje zit en niet kan losgaan is dat jammer.” Als de shows weer komen willen ze graag weer spelen wanneer dat kan. Voor nu is het afwachten tot de einde van de lockdown voordat Cirrus Minor weer losgaat.