Een verlengde lockdown, avondklok en rellen door heel Nederland. Voor een hoopvol begin van het nieuwe jaar hoef je niet naar het nieuws te luisteren. Wel kan je luisteren naar de nieuwste releases van Groningse Bodem, want daar zitten er weer een paar toppers bij!

Them Dirty Dimes | Morning Hour

Voor een flinke brok vrolijkheid moet je bij Them Dirty Dimes zijn. Hun nieuwste single Morning Hour is een kort maar krachtige motown/soul swinger die menig mensen niet stil zal laten zitten. Het lied vraagt er om om luidkeels meegezongen te worden en zal het goed doen op een feestje. De single staat op het album In Gold We Trust, dat in maart uitkomt.

 

Fred goverde | Voorbij

Afgelopen november kregen we het eerste voorproefje van de debuut EP van Fred Goverde, die in de lente van 2021 het licht ziet. Deze maand bracht de artiest in samenwerking met het Noordpool Orkest een prachtige liveopname uit van het nummer Voorbij . En nee, deze gaat niet over de lockdown. De samenwerking weet een nostalgische sfeer te creëren die je doet denken aan grote Nederlandse artiesten. Het nummer wekt nieuwsgierigheid naar de volledige EP van de Groninger. Gaat het een rockplaat worden zoals de eerste single Bijna Weer Verliefd, of wordt de plaat zo zoet als Voorbij?

Steeby | Hyperbolic Time Chamber (live)

Een hint naar de populaire anime Dragon Ball Z is niet ongebruikelijk in het hip-hop genre. De Hyperbolic Time Chamber is een plek waar de tijd slomer gaat om je te ontwikkelen. Steeby verwijst hiermee naar de huidige lockdown waarin we veelal naar het negatieve kijken. De tip in het nummer is om juist naar het positieve te kijken en de tijd te gebruiken om aan jezelf te werken. Als we dan toch kritisch moeten zijn mag deze funky liveregistratie eigenlijk wel wat langer zijn!

Speed Frisbee | Growing Older

De nieuwe single Growing Older van Speed Frisbee is de typische drie akoorden punk zoals je van het genre verwacht. Dit is gelijk ook een beetje het aandachtspuntje omdat het nummer geen verrassingen weet te bieden. Het nummer gaat over ouder worden, grijze haren krijgen maar nog wel lekker jong blijven doen. “I Don’t Care” zingt de frontman nonchalant. Een klassieke punkhouding heeft de band echter wel, maar het is de vraag of dit genoeg is. 

Corijn | Kibbelingzee

Kibbelingzee is het nieuwe en eerste Nederlandstalige album van de filosoof/artiest Corijn. Het album staat vol met songs om je ogen bij dicht te doen en te genieten. De multi-instrumentalist brengt een warme, dromerige singer-songwriter sfeer op zijn nieuwe plaat. Uitblinkers op de plaat zijn titelsong Kibbelingzee en Homo Academicus (Stad En Ommeland).

Daniel Hayford | I Like It

De lekker in het gehoor liggende R&B/pop song I Like It van Daniel Hayford gaat over gewoontes en verleidingen waarvan wij weten dat ze slecht voor ons zijn, maar die wij niet kunnen weerstaan. Als je niet beter zou weten denk je dat het nummer van Amerikaanse komaf is. Maar nee hoor, I Like It is gewoon van Groningse bodem..

Jespar | Vogelvrij

De tweede single van de Nederpop artiest Jespar heeft een vrolijke feel. Vogelvrij gaat, niet geheel verrassend, over vrij zijn, iets wat volgens zanger Jespar extra betekenis krijgt in de huidige coronatoestand. Het feel-good nummer luistert makkelijk weg, en zal niet misstaan in de huidige top 40 lijsten. Toch mag de muziek nog iets meer uitdagen om de spanning er in te houden.

Dit kwam er nog meer uit Groningen:

Perfect Storm – No Air

Erik Visser - c-19/2020

Jonathan Rhodes – Hey Sister

The Vices – Looking for Faces

DOR – Als je dit leest

Nieuwsgierige Aap - Weekend

Jadi D – QuaranD

Inge van Calkar – I Won’t Let You Down