Jan Kooi fietst tegenwoordig bijna dagelijks een rondje door de stad. Om er lekker even uit te zijn, maar vooral om platen te bezorgen. Platenzaken hebben het moeilijk: er kan al twee maanden niemand meer in de bakken rondkijken. Kooi is mede-eigenaar van de iconische platenzaak Elpee in de Gelkingestraat. Elpee houdt het hoofd boven water, maar dat gaat niet vanzelf. “Het in stand houden van de winkel is in coronatijd eigenlijk veel bewerkelijker dan in normale tijden.”

Bladeren door de bakken

Elpee is al jarenlang een begrip onder Groningse muziekliefhebbers. Vooral fans van alternatieve muziek kunnen hun hart ophalen in de winkel. “Wij richten ons wel redelijk specifiek op bepaalde soorten muziek, of eigenlijk meer op bepaalde soorten niét,” vertelt Jan. “Ik probeer al te poppy dingen te vermijden, want dat ligt overal. Wij proberen qua aanbod een eigen gezicht te hebben.” Zo weet Elpee zich te onderscheiden en te concurreren met andere (online) winkels. “Zwart-wit gezegd: er zijn winkels die van heel veel titels heel weinig exemplaren hebben staan, wij hebben van minder titels meer staan. Wij steken redelijk wat energie in een minder aantal titels. We proberen ons te richten op platen die wij zelf heel erg leuk vinden en daar proberen we ook zoveel mogelijk mensen op te attenderen.”

Het is voor platenzaken een gemis dat de fysieke winkels dicht zijn. “Dat betekent dat er in de winkel geen mensen door de bakken gaan. Dat is normaal gesproken toch de helft van de omzet op een dag,” vertelt Kooi. Veel platenzaken bieden nu de mogelijkheid om platen online te bestellen en bezorgen thuis. Zo ook Elpee: “We bezorgen platen aan klanten, maar dat zijn mensen die specifiek iets bestellen, of die naar iets heel specifieks vragen. Dan mis je de mensen die niet precies weten wat ze zoeken en die gewoon door de bak gaan, iets tegenkomen en dat vervolgens kopen. Die mensen bestellen niet online, die zijn we al een jaar kwijt.”

Platen aan huis

Dankzij hun onderscheidende aanpak heeft Elpee een trouwe klantenkring opgebouwd. “We hebben in het algemeen een vrij specifiek aanbod aan muziek. De mensen die daarvan houden, die weten ons wel te vinden en die zijn ook behoorlijk trouw.” Dat zorgt ervoor dat er nog genoeg te doen is: “Er wordt wel heel veel online besteld en dat bezorgen we thuis. Als het in Groningen is brengen we het zelf op de fiets langs. Als het buiten Groningen is, brengen vrienden van ons het met de auto langs en anders wordt het met de post verstuurd.” Ook andere platenzaken in de stad kiezen deze aanpak. Bij De Jongens Van Hemmes kun je ook je platen gratis thuis laten bezorgen, bij Plato kan je ze zelf afhalen in de winkel. In deze tijd is dat hun redding, volgens Kooi. “De online bestellingen zijn op zich nog wel goed voor een redelijke omzet, dat trekt ons wel door deze lockdown-tijd heen.”  

In de zomer is rondfietsen door de stad wat makkelijker dan in de winter. Gelukkig staan de mannen van Elpee er niet alleen voor: “Toen de echte lockdown begon in december, waren er best wel wat klanten die zeiden: als je buiten de stad, buiten fietsafstand iets wil bezorgen dan moet je maar een gil geven, dan rijden wij met de auto wel af en toe een rondje.” Dit zegt veel over de band die Jan Kooi en mede-eigenaar Jan Gorter hebben met hun klanten. “We zijn superblij met zulke klanten,” vertelt Kooi. Hij ziet het ook nuchter in: “Een klant van ons zegt ook: ‘Ik zit de hele week thuis op zolder te werken dus ik ben wel blij als ik eens in de twee weken met de auto voor jullie een rondje kan maken en wat mensen blij kan maken.’” 

 

Frisse lucht en een biertje in de tuin

Al met al ziet de gemiddelde werkdag voor een platenzaak er nu een stuk anders uit dan normaal. “Wanneer mensen niet echt in de winkel kunnen komen is het natuurlijk best wel een digitale wereld. Ik steek wel veel extra energie in onze website, onze nieuwsbrief en de sociale media. Op die manier laat ik mensen weten dat bepaalde platen uit zijn,” vertelt Kooi. “Dan zit je gewoon thuis achter je computer.” Even wat beweging en frisse lucht is dan geen straf: “Het is een leuke break als je naar buiten kunt, en dan ook nog eens met een doel. Je maakt de klant blij, je verkoopt wat en je bent er zelf ook even uit. Allemaal vliegen in één klap.”

Er zit nog een voordeel aan de fietsrondjes van Kooi. De band met de klanten wordt persoonlijker, vindt hij: “Je ziet waar ze wonen, hoe ze wonen en je maakt eens een praatje met ze. Zeker in de zomer ga je even in de tuin zitten met die mensen en dan drink je een kopje thee of koffie of een biertje als het zomer is.”

Bezorgen blijft

De kans is groot dat platenzaken niet zullen stoppen met aan huis bezorgen als de winkels weer opengaan. Kooi weet in ieder geval zeker dat hij zijn rondjes zal blijven fietsen: “Sommige klanten zijn er wel een beetje gewend aan geraakt dat de platen die ze graag willen hebben gebracht worden. Niet door de post, maar door iemand van de winkel zelf. Zeker mensen die net een klein beetje buiten de stad wonen en niet elke dag in de stad zelf komen, of de drukte van de binnenstad van Groningen niet prettig vinden, die zullen dat wel waarderen als je platen af en toe bij ze langsbrengt.”

Het rondbrengen blijft dus. Toch kijkt iedereen weer uit naar het moment dat muziekliefhebbers gewoon weer door de bakken kunnen gaan. Waar Kooi het meest naar uitkijkt als hij zijn winkel weer open kan doen? “Dat je gewoon de deur weer open kunt zetten en dat er mensen het trapje oplopen, naar binnen lopen en weer willekeurig door de bak gaan bladeren. Dat ze dingen tegenkomen waarvan ze niet van tevoren wisten dat ze het zochten.”