Eurosonic Noorderslag verliep dit jaar wat anders dan gehoopt. Maar ondanks alle maatregelen tegen het welbekende virus zijn er afgelopen jaar toch nog diverse showcases georganiseerd die vanuit huis bij te wonen waren. Op deze manier waren zeven Groningse artiesten te bewonderen via de livestream van Grunnsonic. 3voor12Groningen droeg ook zijn steentje bij en interviewde de deelnemende acts. Dit leverde mooie verhalen op over opnameprocessen, persoonlijke ontwikkelingen en bekende gevolgen van de coronacrisis zoals knaldrang en huidhonger. Voor wie het gemist heeft (of gewoon heel graag nog eens wil bekijken) hebben we de interviews bij elkaar gezet en zijn ze nu terug te kijken!

Jadi D

Op woensdag 13 januari mochten DOR en Jadi D Grunnsonic officieel aftrappen. Dit deden de beide acts met verve en de twee shows waren bijzonder energiek. Helaas verliepen de interviews door enkele technische problemen minder soepel. Het interview met DOR is daarom jammer genoeg niet terug te zien. Met Jadi D is achteraf nog een nieuw interview opgenomen. Hierin praat ze openhartig met onze interviewer Nienke Bak over wat haar motiveert, de Engelse taal, haar stijl en de single QuaranD. 

CYNN

Dag twee van Grunnsonic opende met een show van CYNN. Een artiest van wie we de afgelopen tijd door haar vele shows en actieve rol in de Noordelijke scene al veel hebben gezien. Er is echter ook nog veel wat we niet weten over Cynthia Weiss. Zo stond ze bijvoorbeeld ooit als lid van de band de Dudettes in het voorprogramma van Skunk Anansie. In het interview tijdens Grunnsonic vertelt ze over haar periode daar, de keuze om alleen muziek te gaan maken, de uitdagingen die daarbij komen kijken en nog veel meer. 

Door een klein technisch probleem valt het geluid in de eerste vijf minuten soms heel kort weg. Hierna is hier geen sprake meer van.

Them Dirty Dimes

Of het nou je genre is of niet, weinig mensen kunnen stil blijven staan bij de muziek van Them Dirty Dimes. De old-fashioned blues en gypsy band verzorgde een vrolijke en aanstekelijke set. Hierna schuiven gitarist Johan Stolk en trompettist Joas Zuur bij Nienke aan. Wat is nou de reden geweest om vooroorlogse muziek te gaan maken? En hoe wordt dit ontvangen in deze moderne tijd? Wat volgde was een vrolijk gesprek met een onverwacht muzikaal einde.  

Jonathan Rhodes

Natuurlijk was ook de kersverse POPgroningen Talent Award houder van de partij. Of nouja, niet helemaal. De sessie was al enkele dagen eerder opgenomen, maar vanwege een quarantaine kon de band niet fysiek aanwezig zijn voor een interview. In plaats daarvan lichten we even de roots van de band uit, waarna zij ook nog een persoonlijke boodschap hebben opgenomen... 

Phole

Rick van den Heuvel en Troy Ionescu kennen elkaar van het conservatorium en spelen al meer dan tien jaar samen in Phole. De band maakt instrumentale muziek die zowel als meeslepend als opzwepend kan worden ervaren. De band kent productieve fases en fases van lange stilte. In het gesprek met Nienke doen ze uit de doeken hoe dit komt en welke fase er nu aan zit te komen. 

WadAap

De mannen van WadAap zijn zo langzamerhand lokale legenden aan het worden. Het vrolijke, amikale duo maakt naast een gigantische hoeveelheid primaat-gerelateerde woordgrapjes fijne hiphop. Met het album Planeet van de Aap hebben ze een blijvende indruk gemaakt. Die vrolijkheid was alleen niet altijd aanwezig in de muziek. In een serieus maar bovenal gezellig gesprek leren we veel over de oorsprong van WadAap, hoe tegenslagen en daarmee om te gaan je muziek kan veranderen, en nog veel meer. 

Benieuwd geworden na deze interviews of wil je de shows van de artiesten gewoon nog een keer zien? Dat kan via het kanaal van Grunnsonic. De gehele streams terugkijken? Daarvoor kan je terecht op de Twitch